Mansa Musa: Dünya’nın en zengin adamı

19.10.2019
Mansa Musa: Dünya’nın en zengin adamı

Mansa Musa kimdir? Mansa Musa serveti ne kadardır? Dünyanın en zengin adamı Mansa Kankan Musa kimdir? Batı Afrika Kralı Kankan Musa kimdir? Soruları arama motorlarında sıkça aranıyor. Bu gibi içeriklere yorumguncel.com’dan ulaşabilirsiniz.

Mansa Musa Kimdir?

Mansa Musa, 1300’lü yıllarda Mali İmparatorluğu’nun 10. İmparatorudur. Tam adı Mansa Kankan Musa olan, Mali İmparatoru, tarihte belki de hiç kimsenin elde edemediği güç ve ekonomiye sahip olmuştur. Öyle ki hala bugün bile Dünya’nın en zengin insanları listesine baktığınızda zirvede Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Rockefeller, Rotchild aileleri yerine Mansa Musa’yı görürsünüz. Tarihte akla hayale gelmeyecek bir coğrafyada bir dönemin en zengin insanı olmayı başaran Musa, bugünün Afrikası için şaşırıtıcı bir anektod olarak yer almaktadır.

Mansa Musa ve Mali İmparatorluğu

Mansa Musa, ülkesinde ‘Kralların kralı’ anlamına gelen Mansa unvanı ile krallığının  yükseliş döneminde tahta çıkmıştır. Mansa Musa’nın doğum tarihi bilinmemektedir. Babası Faga Laye bir prenstir ve Mansa Musa gibi Mansa unvanı ile ülkeyi yönetmemiştir. Kankan Musa 1312 yılında Mali İmparatorluğu’nda kralların en güçlüsü olarak tahta oturdu. İslama olan merakı nedeniyle iyi bir Müslümandı ve islamiyete katkı vermeyi değerli görmüştür. Altın ve tuz ticaretinin merkezinde bulunan imparatorluğu’nun ona kazandırdığı servet ile medreseler ve camiler yaptırarak dönemin en önemli islam ülkelerinden biri olmasını sağlamıştır.

Kankan Musa Nasıl Dünya’nın en zengin insanı oldu?

Kankan Musa servetini imparatorluğunun güzergahında bulunan Altın, tuz, fildişi, kola nuts ve kölelerle elde etmiştir. Hatta öyle ki bazı kaynaklarda bu sayede o dönemde Dünya üzerinde bulunan altın rezervinin yüzde 55’ine hükmeder bir noktaya gelmiştir.

Mansa Musa’nın İslam ve Osmanlı ilişkisi

Mansa Musa’nın bu denli zengin olmasına rağmen, dine önem vermesi ile ülkesi hem islam dünyasının hem de batı dünyasının dikkatini çekmiştir. Hatta öyle ki bu gün bizler bu adam hakkında bilgiye sahip isek, o dönemin haritacıları ve tarihçilerin Mansa Musa’nın zenginliğini fark etmesi ile gerçekleştirdiğini söyleyebiliriz. Zira 14. Yüzyılda Afrika’da olanları batılıların kaydetmesi oldukça imkanı zor olaydır. Yine Osmanlı Devleti’nin yükseliş evresine girdiği dönemde Mansa Musa’nın İmparatorluğu’nun da Osmanlılarla irtibat haline geçmiş olması muhtemeldir.

Mansa Musa Cami hala ayakta

Mansa Musa’nın İslam Dünya’nın ilgisini çekmesi ile dönemin alimleri krallığın merkezi olan Timbuktu kentine gelmeye başladı. Timbuktu’da büyüklüğü ile dikkati çeken kütüphaneler, camiler ve medreseler bulunuyordu. Hatta bu gün Mali’de günümüzde Djingareyber Camii o dönemden kalma cami olarak tanıklık eden bir eser olarak bulunmaktadır. Bu cami bu gün Mansa Musa Camii olarak da bilinir.

Mansa Musa’nın hac ziyareti efsanesi

Kankan Musa ile ilgili Dünya’nın en zengin insanı olması dışında, tarihte sıkça bahsedilen konu ise Mali İmparatoru olarak hacı olmak için Mekke ve Medineye 60.000 köle, 80 deve ve 2 ton ağırlığında altın ile gitmiştir. Hacı olmaya giderken kervanla Kahire’ye varan Mansa Musa’nın burada altınlarını savurganca harcadığı, fakirlere yardım amacıyla bunu yapmasına rağmen altının bu seferden sonra bir daha eski değerine uzun süre çıkamadığı kaydedilmiştir.

Mansa Musa’nın serveti ne kadardı?

Britisih Museum’a göre Mansa Musa’nın yaşadığı dönemde Dünya’da işlenen altınların yarısı da Mali İmaparatorluğu’ndan geliyordu. Bugün yapılan araştırmalarda Mansa Musa’nın serveti’nin 400 milyar dolar civarında olduğu iddia edilirken tarihçiler bugünün rakamları ile Mansa Musa’nın servetinin tam olarak tarih etmenin mümkün olmadığını savunmaktadır.

Buna benzer içeriklere “Meraklıların Tarihi” kategorimizden ulaşabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

jetfilmgo