İlber Ortaylı Kimdir? Yaşı, Biyografisi Kitapları, Nereli

İlber Ortaylı Kimdir? hayatı, biyografisi, kariyeri, eserleri, son kitabı, hangi liseden mezun, hangi üniversitede ders veriyor, kaç dil biliyor, edebi anlayışı, ödülleri, yaşı, nereli, kaç yaşında, eserleri, Ekşi yorumları, programları, kitapları, siyasi görüşü gibi aramalarınıza yorum güncel’den yanıt bulabilirsiniz.

26.12.2020
İlber Ortaylı Kimdir? Yaşı, Biyografisi Kitapları, Nereli

İlber Ortaylı Kimdir? hayatı, biyografisi, kariyeri, eserleri, son kitabı, hangi liseden mezun, hangi üniversitede ders veriyor, kaç dil biliyor, edebi anlayışı, ödülleri, yaşı, nereli, kaç yaşında, eserleri, Ekşi yorumları, programları, kitapları, siyasi görüşü gibi aramalarınıza yorum güncel’den yanıt bulabilirsiniz.

Hayatı – biyografisi

İlber Ortaylı 21 Mayıs 1947 yılında Avusturya’nın Bregenz şehrinde doğdu. Ailesi asıl olarak Kırım Tatarı olup 1949 yılında Türkiye’ye göç etmiştir. İlkokulu İstanbul Avusturya Okulunda liseyi ise Ankara Atatürk Lisesinde tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya fakültesi Tarih bölümünü bitirerek 1969 yılında mezun oldu. Ayrıca Viyana Üniversitesi Slavistik ve Orientalistik bölümünde de Slav ve Doğu Avrupa dilleri hakkında eğitim gördü. Yüksek lisansını Amerika’ya giderek Chicago Üniversitesinde Halil İnalcık danışmanlığında tamamladı.

Kariyeri

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde 1974’te doktor, 1979’da ise doçent oldu. 1981 yılında ise Ayşe Özdolay ile evlendi. Devletin üniversitelere siyasi baskıları sonucu 1982 yılında tepki göstererek görevinden istifa etti. Cambridge ve Oxford başta olmak üzere istifa ettikten sonra Avrupa’nın önemli üniversitelerinde dersler, seminerler ve konferanslar verdi. 1989 yılında tekrar Türkiye’ye dönerek profesör oldu ve 2002 yılına kadar Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinin idare tarihi anabilim dalının başkanlık görevini üstlendi.

2002’de Galatasaray Üniversitesi 2004’te ise Bilkent Üniversitesinde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 2005 yılında başladığı Topkapı Sarayı Müzesi’nin müdürlüğünü 2012 yılında emekli olana kadar sürdürdü. Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türk Tarih Kurumu’nda şeref üyesi, Uluslararası Osmanlı Etütleri Komitesi’nde yönetim kurulu üyesi, Avrupa İranoloji Cemiyeti, Avusturya-Türk Bilimler Forumu ve Galatasaray Üniversitesi senato üyesidir. Aynı zamanda 2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın danışmanlığını yapmıştır. Günümüzde Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Türk Hukuk Tarihi derslerini vermeye devam etmektedir. İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Rusça, Farsça ve Latince olmak üzere 7 dil bilmektedir. Milliyet gazetesi, Atlas Tarih, Doğu Batı, NTV Tarih, Milliyet Sanat, Kafa ve Ot dergileri başta olmak üzere bu dergi ve gazetelere makaleler yazmaktadır. Televizyon ekranlarına da oldukça aşina olan İlber Ortaylı, 2004’te TRT2’de daha sonra TRT Türk’te yayınlanan İlber Ortaylı ile belgeselini, NTV’de İlber Ortaylı ile tarih Dersleri programını,Bloomberg HTkanalında İlber Ortaylı ile Zaman Kaybolmaz programını,yine NTV’de Mehmet Barlas ile birlikte Her Zaman isimli tarih programı yapmıştır. Ayrıca birçok televizyon kanalı programlarına konuk olarak katılmıştır. Celal Şengör ile katıldıkları Teke Tek Özel adlı program oldukça izlenmekte ve sevilmektedir. Günümüzde akademisyenliğine devam etmekte ve çeşitli üniversitelere konuk olarak konferanslar ve seminerler vermektedir.

İlber Ortaylı Kitapları

*Tanzimat’tan Sonra Mahalli İdareler *Türkiye İdare Tarihi *Osmanlı İmparatorluğu’nda Alman Nüfuzu 

*Türkiye’de Belediyeciliğin Evrimi *Gelenekten Geleceğe

*İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı *Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Yerel Yönetim Geleneği *İstanbul’dan Sayfalar *Studies on Otoman Transformation *Hukuk ve İdare Adamı Olarak Osmanlı Devleti’nde Kadı *Türkiye İdare Tarihine Giriş *Osmanlı Aile Yapısı *Tarihin Sınırlarına Yolculuk *Osmanlı İmparatorluğu’nda İktisadi ve Sosyal Değişim *Osmanlı Mirasından Cumhuriyet Türkiyesi’ne *Osmanlı Barışı *Barış Köprüleri; Dünyaya Açılan Türk Okulları *Osmanlı’yı Yeniden Keşfetmek-1 *Osmanlı’yı yeniden Keşfetmek-2 *Osmanlı’yı Yeniden Keşfetmek-3 *Kırık Ambar Sohbetleri *Eski Dünya Seyahatnamesi *Avrupa ve Biz *Batılılaşma Yolunda *Mekan ve Olaylarıyla Topkapı Sarayı * Osmanlı Sarayında Hayat *Tarihimiz ve Biz *Tarihin İzinde *Tarihin Işığında *Türkiye’nin Yakın Tarihi * Defterimden Portreler *Tarihin Gölgesinde * Yakın Tarihin Gerçekleri *Cumhuriyet’in İlk Yüzyılı *İlber Ortaylı Seyahatnamesi  *İmparatorluğun Son Nefesi *Eski Dünya Seyahatnamesi  *İttihat ve Terakki *Türklerin Tarihi, Anadolu’nun Bozkırlarından Avrupa’nın İçlerine *Osmanlı’ya Bakmak Osmanlı Çağdaşlaşması *Türklerin Altın Çağı *Gazi Mustafa Kemal Atatürk *Bir Ömür Nasıl Yaşanır?

Ödülleri

-Aydın Doğan Ödülü 2001

-Avrupa ile Akdeniz Arasında Lazio Ödülü 2006

-Puşkin Ödülü 2007

İlber Ortaylı Nereli

Doğum Avusturya fakat iki yaşından beri Türkiye’de yaşıyor.

İlber Ortaylı instagram hesabı

@ilberortayli

İlber Ortaylı yaşı

73

İlber Ortaylı evli mi?

 1981-1999 yılları arasında Ayşe Özdolay ile evli kalmıştır, Tuna Ortaylı Kazıcı isminde bir kızı vardır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

canlı tv izle