Pergamon Antik Kenti : Ölümün Giremediği Şehir

25.10.2019
Pergamon Antik Kenti : Ölümün Giremediği Şehir

Pergamon Antik kenti nerededir? Sorusu arama motorlarında sıkça aranıyor. Pergamon Antik kenti nerededir? Pergamon Antik kenti’ne nasıl gidilir? Pergamon Antik kneti’ne giriş ücreti ne kadar? Pergamon Antik Kenti tiyatrosu özellikleri nelerdir? Pergamon (Bergama) Antik kenti İzmir’de mi? Gibi sorularınıza Yorumguncel.com’dan yanıt bulabilirsiniz.

Pergamon Antik Kenti, bu güne kadar yazdığımız Antik kentler içerisinde çok özel bir yere sahip olması bakımından diğerlerin oldukça farklı bir antik kenttir. Pergamon Antik Kenti, Anadolu topraklarında hatta insanlık tarihinde ‘ilklerin şehri’ olarak da adlandırılır. Bergama Krallığı’nında aynı zamanda başkenti olan Antik kent, en parlak dönemlerinde Dünya üzerinde Atina ve Roma ile birlikte en önemli kentlerden biriydi.

Pergamon Antik Kenti ‘nde bulunan önemli eserler

Pergamon Antik Kenti’nin ismi bu gün günümüzde değişerek Bergama olarak anılsa da anlamı ‘Korunaklı kale’ demektir. Günümüzde İzmir’in Bergama ilçesinde bulunan kent yüksek bir havzada kurulmuştur. Kentin ihtişamı Akropol’ünün bulunmasından kolaylıkla anlaşılabilir. Bu gün müthiş bir Bergama manzarası sunan bir noktada bulunan kent, en parlak döneminde misafirlerini etkileyici bir atmosfer sunuyordu. Kentin yönetim merkezi olarak da bilinen Akropol’ün bulunduğu bölümde Pergamon (Bergama) krallarının sarayları, büyükçe bir tiyatro, Kütüphane, Agora, Tapınaklar, Gymnasium, heroon ve Roma döneminden kalma eserler bulunmaktadır.

Pergamon’un Akropol’ünde yer alan tiyatro Dünya üzerindeki en dik tiyatrosu olması özelliği gösterir. Tam 70 derece dik olan Pergamon Antik Kenti’nde tiyatronun sahne ile en uzak seyir alanı arasında 36 metrelik bir mesafe bulunur. 10.000 kişilik olarak tiyatro 80 sıralı olarak inşaa edilmiştir.

Tiyatronun en üst bölümünde bulunan Athena kutsal alanı Pergamon Antik Kenti’nin en eski tapınağı olma özelliği taşır. Kentin kutsal tanrıçası olarak kabul edilen Athena dışında Demeter, Hera ve Dionysos tapınakları da görkemli yapılar olarak dikkat çekicidir. Kentte bulunan Agora, saraylar, depo ve su yolları tapınakların aksine görkemli olmamak ile birlikte kentin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayacak biçimde inşa edilmiştir.

Dünya’nın en büyük 2. Kütüphanesi Pergamon’da

Helenistik dönemde yaklaşık 200.000 yazma eser ile Pergamon Antik Kenti’nde bulunan Pergamon Kütüphanesi o çağda Dünya’nın ne büyük 2. Kütüphanesi konumunda bulunuyordu. Roma Egemenliği döneminde İmparator Antonius tarafından kütaphane Mısır Kraliçesi Kleopatra’ya hediye edilmiştir. Mısır ile ilişkileri iyi olan Pergamon Antik Kenti, Mısırlılardan bolca Papirüs kağıdı temin ediyordu. Ancak zaman içerisinde bozulan ilişkiler sonrasında Mısırlılar Pergamon’a papirüs vermemeye başlayınca Pergamonlular eserlerini hayvan derisine yazmaya başladı. İmkansızlıktan doğan bu icat sonucu Parşömen ortaya çıkmış oldu. İcatlar konusunda da Pergamon Antik Kenti’nin insanlık tarihinde önemli bir yeri vardır.

 Hatta öyle ki bir dönem Atina’da Neleus, kendisine ait olan kitapları açık arttırma ile satışa çıkardı. O dönemde rekabet içerisinde olan Pergamon Kütüphanesi ile İskenderiye Kütüphanesi bu açık arttırmada yer aldı. Pergamon Antik Kenti kütüphanesi kitapların ağırlığınca altın teklif ederek bütün kitapları Pergamon akropol kütüphanesine kazandırdı. Bu hamle o dönemde Anadolu ve hem Yunan ve Mısır dünyasında büyük ses getirdi. Parşömenin doğusuna neden olan Mısır’ın papirüs ambargosu da bu olay sonucunda ortaya çıkmıştır.

Ölümün giremediği Pergamon Asklepion’u hakkında bilgi

Pergamon (Bergama) Antik Kenti, sağlık alanında yapılan büyük çalışmalarla da tarihte önemli bir yere sahiptir. Günümüzde tıpta bilinen adıyla ‘Hipokrat yemini’nde adı geçen Hippokrates (Koslu) Milattan önce 2. Yüzyıl ile 3. Yüzyıl başlarında Pergamon’da çalışmalarını yürütmüştür. Bergama’da bulunan Aslepion olarak adlandırılan yapı, döneminin en önemli sağlık merkezlerinden biriydi. 9 yüzyıl boyunca hizmet veren Pergamon Asklepion’u Antik çağda ‘Ölümün girmesinin yasak olduğu yer’ olarak tanımlanıyordu.

Hippokrates (Hipokrat) yemini Pergamon’da ortaya çıktı

Antik dönemin en önemli doktorlarının yetiştiği Antik kent, Dünya’nın ilk psikiyatri hastanesi de ev sahipliği yapmaktadır. Antik dünyada tıp alanında yaptığı çalışmalar ile bilinen Satyr ve Galen’de burada çalışmıştır. Bu günkü tıpta bilinen hekimlik kurallarının temeli atan Hippokrates (Hipokrat)’ın prensiplerini günümüzde bildiğimiz hale getiren de Galen olmuştur. Bergama Asklepion’unda gelen şifanın sağlık tanrısı olarak bilinen Asklepios’tan geldiğine inanılmaktaydı. Şifalı sularla tedavi yöntemlerinden; Terapi, spa, çamur banyosu, masaj, aroma terapi, diyetler, meditasyon, telkin gibi bu gün kullanılan bir çok tedavi yöntemi Bergama Asklepion’unda seçikin doktorlar tarafından yapılıyordu. Pergamon  (Bergama) Antik Kenti’nin girişinde ‘Ölüler giremez yazıldığı ve ölüme yakın olanlar ile hamilelerin de Asklepion’a alınmadığı ifade edilir.

Türkiye’den Almanya’ya kaçırılan Pergamon Antik Kenti Eserleri

Zeus Tapınağı ve Athena Tapınağı bu gün Almanya’nın başkentinde bulunan Berlin Pergamon Tapınağı’nda sergilenmektedir. Pergamon Antik Kenti’nde bulunan eserler de bu gün UNESCO tarafından Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.

Pergamon Antik Kenti’ne nasıl gidilir?

Pergamon Antik Kenti’nde İzmir Şehirlerarası otogarı’nda bulunan Bergama ilçe araçlarına binerek gidilebilmektedir. İzmir’in merkezine 100 km uzaklıkta olan antik kente, servisler, turlar ve Bergama ilçesinde bulunan araçlarla da ulaşım sağlanabilmektedir.

Pergamon Antik Kenti giriş ücreti ne kadar?

Pergamon Antik Kenti’ne giriş ücreti 4 farklı girişyeri olması nedeniyle her giriş alanında farklı bir ücret sistemi bulunmaktadır.

Pergamon Akropol: 25

 Pergamon Asklepion: 20

Pergamon kızıl avlu: 5

Pergamon müzesi: 5 TL

Olarak ücretlendirilmektedir.

Pergamon Antik Kenti ziyaret saatleri

Ziyaret açısından tatil bulunmayan her gün ziyaret edilebilen Pergamon Antik Kenti, yaz döneminde 08.00-19.00 kış döneminde 08.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Buna benzer Antik Kent içeriklerimize buradan ulaşabilirsiniz.

YORUMLAR

jetfilmgo