Kıbrıs Maraş: Akdeniz’in ortasında Hayalet Şehir
Maraş neden kapatıldı? Sorusu sıkça aranıyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan Maraş bölgesi neden kapatıldı? Kapalı Maraş nerededir? Maraş’a kimler girebilir. Maraş’ın sahili nasıldır? Kıbrıs’ta hayalet şehir’ gibi aramalarınıza yorumguncel.com’dan yanıt bulabilirsiniz.
Kıbrıs Maraş Hakkında
Bir zamanlar Kıbrıs’ın en ünlü ve önemli kentlerinden biri olan Maraş, 1974’te gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekatı’nda Türklerin eline geçmesi ile birlikte hayalet şehre dönüşmüş bir yer haline geldi. Maraş’ta yapılan milyonlarca dolarlık yatırımlar Yunanistan’da darbe yapan cuntacıların Kıbrıs’ta Rum ENOSİS’i desteklemesi sonrası Rumların Türklere yaptığı zulümler nedeniyle Türkiye’nin adaya yaptığı Barış Harekatı sonrası yapılan anlaşmalarla adeta kaderine terk edilmiştir.
Kıbrıs Maraş (Varosha) nerededir?
Maraş ya da Rumların tabiri ile Varoşa, Mağusa ilçesine bağlı bir tatil beldesi idi. 1960’larda sonra bölgede turizme yönelik olarak başlayan yatırımlar meyvesini vermiş ve kısa sürede Dünya’nın en tanınmış turistik bölgeler arasına girmiştir. Öyle ki Dünya’daki ilk 7 yıldızlı otelin de burada inşa edildiği söylenir. Maraş’a yapılan milyonlarca dolarlık yatırımlar, oteller, eşi benzeri olmayan sahili ve Akdeniz’in ortasında bir vaha gibi turistlerin ayaklarına sermişti. Öyle ki dönemin Hollywood yıldızları, Dünya starlarının uğrak yeri haline gelmişti. Sofia loren, Bridget Bardot, Elizabeth Taylor, Richard Barton, Raquel Welch gibi yıldızları Maraş’ta görmek normal bir durumdu.
Maraş’ta neler vardı?
Maraş’ta 1970’lerin başında bulunan otel sayısı Kıbrıs topraklarının yüzde 50’sini oluşturuyordu. Otellerin kaliteli ve konforlu olması müthiş bir turizm potansiyeli yaratıyordu. Öyle ki Maraş’ın o dönem getirdiği gelirin Kıbrıs adasının toplam gelirinin yarısında biraz fazlaydı. Bu potansiyelin zaman içerisinde gelişmesi ciddi paralar harcanarak yeni lüks ve ihtişamlı binaların yapılmasını sağlamıştı. Otellerin yanı sıra 4469 ev,143 resmi daire, 9 kilise, mezarlık ve türbeler bulunuyordu. Ayrıca 3000’e yakın işyeri, 25 Müze, 24 Sinema, 21 banka ve 2 spor tesisi de bulunuyordu. İmkanların oldukça fazla olduğu kentte 99 tane eğlence merkezi mevcuttu. Tüm bu imkanları ile vazgeçilmez bir tatil beldesi olan Maraş adeta Kıbrıs’ın ışıltılı yüzü idi. 39.000 nüfuslu kentte 45 otel ve 60!a yakın apartman olduğu bilgisini de es geçmeyelim.
Maraş neden kapatıldı?
1974 yılında Türklere yapılan zulmün ardından Türkiye’nin bölgeye askeri harekat düzenlemesi ile Maraş’taki rüya bitmişe benziyordu. 14 Ağustos 1924’te gerçekleştirilen harekatte Türk Silahlı Kıuvvetleri tarafından ele geçirilen bölge, savaş sonrası anlaşma masasında takas kozu olarak Türkiye tarafında kalmıştı. Bölge iki Kıbrıs devletini ayıran yeşil tampon bölge olarak belirlenmiş ve sivil yaşama kapatılarak BM ve Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilmiştir. 1974’ten beri de bu anlaşmazlıkların devam etmesi nedeniyle bir zamanların Akdeniz’in parlayan tatil kenti, kocaman harabe bir hayalet şehre dönüşmüştür.
Kıbrıs Maraş yeniden mi açılıyor? (Maraş Açılımı)
39 yıldırı terk edilmiş halde bulunan kentin bu hali içinde barındırdığı gizemleri ile ilgi çekicidir. Öyle ki 1970’lerde son teknoloji ürünlerin kullanıldığı tatil diyarı, terk edildikten sonraki dönüşümü ve yayınlanan fotoğrafları Çernobil fotoğrafı görmüş etkisi yaratmaktadır. Geçtiğimiz aylarda Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ortak girişimleri ile kentin yeniden turizme açılmasına yönelik adımlar atılmıştır. 39 yıllık karanlık ve sessizliğin ardında Maraş’ın yeniden bir tatil beldesi haline getirilmesi ile ilgili adımlar atılmaya başlanmıştır. Öyle ki 39 yıl aradan sonra ilk defa basın mensupları tarafından çekilen Maraş’ın akıbeti bu kararlar ile yeniden eski şaşalı günlerine dönmesini sağlayabilir.
Maraş’a kimler girebilir?
Kapalı Maraş’a sadece Birleşmiş Milletler askeri ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne mensup olanların girmeye yetkisi vardır. Bu uygulama 1974’ten bu yana devam etmektedir.