İzlanda nerede? Ne zaman kuruldu ?
İzlanda ne zaman kurulmuştur ?
İzlanda etrafı Arktik okyanusu ile çevrili olan ada, 861 yılında Norveçliler tarafından keşfedilmiştir. Bazı kaynaklarda ise İrlandalı din adamları tarafından keşfedildiği söylenityor. 930 yılında dünyanın ilk parlementosu olan Althing’i kurdular.
9. ve 10. yy da Norveçten gelen Vikingler adaya yerleşerek 1262 yılına kadar bağımsız olarak varlığını sürdürdü fakat bir devlet değillerdi. Bu sıralarda da İzlandalılar Grönland’ı keşfetti.
1262 yılında Norveç’in egemenliği altına girdiler. 1380 yılında ise Norveç’in Danimarka’ya bağlanmasıyla bu defa Danimarka egemenliği altında yaşadılar. 17. yy da veba salgını, kıtlık ve volkanik püskürtmeler ile bir çok insan yaşamını yitirdi. 1883 yılında bir meclis kuruldu. 1843 yılında da Althing yeniden teşkil edilerek İzlanda’ya özerklik tanındı. 19.yy da artan milliyetçilik akımları ile tekrar Danimarka’ya bağlandı. II.dünya savaşında İngiltere adayı işgal etti daha sonra 1941 yılında Amerikalılar adayı devralarak Danimarka ile bağlarını koparmasını ağladı. 1944 yılında da İzlanda kendi anayasasını çıkararak resmen Cumhuriyet’i ilan ederek bağımsız bir devlet oldu. İlk devlet başkanı Sveinn Björnsson oldu. Ülkeyi tanıyan ilk devlet ise Amerikaydı. 1949 yılında NATO’ya üye oldulkar. İzlanda ordusu olmadığı halde NATO’ya üye olan tek ülkedir. Soğuk savaş döneminde ülkeyi Amerikan askerleri korumuştur. 2006 yılına kadar ülkede Amerikan askerleri bulunuyordu.
İzlanda ‘nın Fiziki durumu ve nüfusu
Atlas okyanusunun kuzeyinde volkanik bir adada yer alan İzlanda’nın yüz ölçümü 103.000 km2’dir. Ülkede 200’e yakın faal halde yanardağ ve gayzerler bulunur. Ülkenin toplam nüfusu 358.780’dir. İzlanda nüfusun yarısı başkent olan Reykjavik’te yaşar. Buzullardan dolayı ülkedeki bitki örtüsünün sayısı bir hayli azdır. Ormanların da az olduğu bu ülkede yabani hayvanlar yoktur. Ülkede sadece aliminyum madeni bulunur.
İzlanda ‘nın etnik yapısı
İzlanda halkı kendilerine özgü dillerini, kültürlerini ve geleneklerini önemli ölçüde korumay çalışır. Halkın büyük bölümü Hristiyanlığın Evangelist mezhebine bağlı geri kalanı ise protestan ve katoliktir. Ülkenin resmi dili İzlandaca’dır bunun yanında Danimarkaca ve İngilizce de konuşulur. Okuma yazma oranı bir hayli yüksek olan bu ülkede beş üniversite ve iki kolej bulunur.
Ülkede eşcinsel evlilik yasaldır. Topluma açık yerlerde ise alkollü içkiler tüketilmesi yasaktır. Ülkenin para birimi İzlanda kronu’dur. Ülkede demir yolu yoktur. Liman ve havaalanı bulunur. Ülke Avrupa Birliğine üye değildir. İzlanda futbolu da son zamanlarda yükselişe geçtiği için son zamanlarda başarılı bir milli takımı da vardır.
İzlanda ‘nın ekonomisi
İzlanda nüfusu hizmet, endüstri, tarım ve turizm sektöründe çalışır. Ülkenin büyük bir kısmı tarıma elverişsizdir ve üretilen mahsüller sınırlıdır.
Hayvancılık ülkedeki önemli geçim kaynağı olsa da en büyük geçim kaynağı balıkçılıktır. Yıllık 1.500.000 ton balina, morina ve ringa avlanır. Bu balıkların büyük bir bölümü ihraç edilir. Bunların yanında balık konservesi, balık unu, balık yağı ve tuzlanmış balık üretilir.