Toplu sünnet töreninde facia: 39 çocuk öldü, 11 çocuğun penisi ampute edildi!

Güney Afrika’da geleneksel erkekliğe geçiş töreni olarak düzenlenen “Ulwaluko” adlı toplu sünnet ritüeli bir kez daha faciayla sonuçlandı. Resmî açıklamalara göre 39 genç hayatını kaybetti, 11 çocuğun ise penisleri ampute edildi.
Her yıl binlerce genç bu törene katılıyor. Törene katılmayanlar kabile içinde dışlanıyor, hatta evlenme hakkı bile elde edemiyor. Ancak bu törenlerde sertifikasız ve eğitimsiz kişiler tarafından yapılan müdahaleler, ölüm ve kalıcı hasarlarla sonuçlanıyor.
2025 yılındaki bu törende, hükümetin “sıfır ölüm” hedefi olmasına rağmen can kaybı yaşandı. Son 5 yılda bu tür törenlerde 361 çocuk hayatını kaybetti, sadece 2024’te 11 çocuk uygun olmayan aletlerle yapılan sünnet işlemleri sonucu organ kaybı yaşadı.
Bazı bölgelerde faaliyet gösteren kaçak girişim okulları, çocukları zorla sünnet ediyor ve ailelerinden fidye talep ediyor. Bu çocukların ölüm nedenleri arasında kangren, sepsis ve susuzluk öne çıkıyor. Ayrıca törenden kaçmak isteyen bazı çocukların fiziksel şiddet gördüğü hatta öldürüldüğü bildiriliyor.
Güney Afrika Hükümeti, yeni yasalarla bu kaçak uygulamaları durdurmayı hedeflese de, uzmanlara göre ölümlerin %80’i hâlâ bu yasa dışı girişimlerde yaşanıyor.