Mahalleyi üçe bölen gizemli gelin mezarı.. Muhtar bakanlığa başvurdu!
Bursa’nın İnegöl ilçesinde bulunan gizemli bir mezar, dilden dile dolaşan efsaneleri ve mahalle muhtarının resmi girişimiyle Türkiye’nin gündemine oturdu. Çeltikçi Mahallesi’nde yol kenarında yer alan ve kime ait olduğu bilinmeyen bu “sır dolu” yapı için Kültür ve Turizm Bakanlığı devreye giriyor.
İşte 480 haneli mahallede merak uyandıran olayın detayları:
Üç Farklı Hikaye, Tek Bir Gizem
Mahalle sakinleri arasında “Gelin Mezarı” olarak anılan bu yer hakkında üç farklı rivayet öne çıkıyor:
- Aşkın Hazin Sonu: Sevdiğine kavuşamayan bir genç kızın, “O eve gelin gidemezsem kapısında öleyim” dediği ve evlendiği gece hayatını kaybederek o eve yakın bir yere gömüldüğü anlatılıyor.
- Kurtuluş Savaşı Şehidi: En güçlü ihtimal olarak görülen bu rivayete göre; savaş sırasında köyün girişinde şehit düşen bir asker, o dönem baskınlardan kaçan mahalleli tarafından alelacele buraya defnedilmiş.
- Manevi Bir Zat: Yaşlıların kandil gecelerinde başında mum yakıp dua ettiği, burada bir evliyanın yattığına dair inanış da varlığını koruyor.
Muhtar Resmi Makamlara Başvurdu
Çeltikçi Mahallesi Muhtarı Selahattin Dumanlar, söylentilerin mahalleliyi böldüğünü ve artık bir netlik kazanılması gerektiğini belirterek Kültür ve Turizm Bakanlığı’na resmi dilekçeyle başvurdu. Mezarın kime ait olduğunun bilimsel yöntemlerle tespit edilmesini isteyen Dumanlar, süreci şu sözlerle özetledi:
“Burada yatanın bir kadın mı, erkek mi, asker mi yoksa bir Allah dostu mu olduğunu bilmiyoruz. Rivayetlere göre mezarın geçmişi 100 ile 400 yıl arasında değişiyor. Biz bakımını yapıp dualarımızı ediyoruz ama resmi yollarla gerçeği öğrenmek istiyoruz.”
Ziyaretçilerin İlgi Odağı Oldu
Haberlerin ve sosyal medya videolarının yayılmasının ardından, mezar şehir dışından gelen meraklıların uğrak noktası haline geldi. İnegöl Belediyesi yetkilileri bölgede bir mezar olduğunu teyit ederken, bakanlıktan gelecek inceleme sonuçları mahallenin asırlık sırrını aydınlatacak.
