Voyager 1 :Güneş Sistemi’nin dışına çıkan ilk insan yapımı uzay aracı
İnsanlık Güneş Sistemi’nin dışına çıkmayı başardı mı? Sorusuna cevap arıyorsanız doğru yerdesiniz. Zira Güneş Sistemi’ni aşan insan yapımı bir uzay aracı olan Voyager 1 bu sorunun tek başına cevabını oluşturuyor.
Voyager 1, insanlığın uzay merakının Ay’a insan gönderme macerasının ardından çokça arttığı bir dönemde Dünya’dan uzaya fırlatılan bir uzay sondası. 5 Eylül 1977’de fırlatılan Voyager 1, 722 kilogramlık ağırlığı ile Güneş Sistemi ve ötesini araştırmak için yaratıldı. Fırlatıldığı o günden bu yana hiç durmadan ilerleyen uzay aracı, insan yapımı olan Dünyaya en uzak nesne olarak serüvenine devam ediyor. Jüpiter ve Satürn gezegenleri hakkında ilk değerli verileri sunan Voyager 1, Jüpiter ve Satirn’ün uydularını da fotoğraflamayı başardı. Türkçe adı yolcu olan Voyager 1’i bilim çevreleri ‘Samanyolu galaksisini gezmeye hapsedilmiş sonda’ olarak tanımlıyor.
Üzerinde Türkçe sözcükler de yer alan bir Altın plak var
Voyager 1, 25 Ağustos 2012’de Güneş etkisinde olan bölgeleri aşarak yıldızlararası alana ilk kez giriş yaparak Güneş Sistemi’nin dışına çıktı. Üzerinde bulunan altın kaplama plakada Güneş Sistemi’nin bulunduğu yer ve Dünya üzerindeki tüm dillerden oluşan bir selamlama ses kaydı bulunmaktadır. Bu altın plakların yapılma amacı ise İnsandışı varlıkların bulunması ihtimaline karşı, insanlıktan bir mesaj taşıması içindir. Bu altın plaklarda Dünya’nın bir çok dilinde merhaba ve günaydın anlamlarına gelen ses kayıtları yüklenmiştir. Türkçe ise Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah-ı şerifleriniz hayrolsun” sözcükleri yer almaktadır.
Voyager 1’in gideceği daha çok yol ve göreceği çok yıl var
Voyager 1’in 300 yıl sonra Oort Bulutsusuna ulaşması bekleniyor. Bu bulutsunun içerisine sağlam bir biçimde girmesi halinde 30.000 yıl boyunca bulutsunun içerisinde yol katedeceği öngörülüyor. Bulutsunun bir tarafından diğer tarafına geçmek çok uzun sürecek olmasına rağmen bulutsudan çıkması durumunda herhangi bir yıldıza yönelmemezse yaklaşık 40.000 yılda, şu anda takımyıldızı Camelopardalis’teki Gliese 445 yıldızının 1,6 ışık yılı içinde geçecek olması bile hesaplanmıştır.
Voyager 1’in kardeşi de aynı yolu izliyor
Voyager 1’in ardından kardeşi Voyager 2 adlı uzay sondası da tasarlanmış ve aynı misyon ile 20 Ağustos 1977’de fırlatılmıştır. Uranüs ve Neptün’ü ilk kez ziyaret eden Voyager 2 de kardeşinde olduğu gibi bir altın plak bulunmaktadır. Ayrıca Da Vinci’nin insan anatomisi ile ilgili çizimleri de yer almaktadır.