Greta Thunberg kimdir? Thunberg etkisi nedir?
Greta Thunberg, 3 Ocak 2003’te İsveç’in başkenti Stockholm’de dünyaya geldi. Annesi İsveçli opera santçısı Malena Ernman babası aktör Svante Thunberg’tir. Dedesi ise yine İsveç’te oyuncu aynı zamanda yönetmen Olof Thunberg’dir. Tam adı Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg olan popüler isim, Ağustos 2018’te Küresel Isınma ile ilgili yaptığı konuşmalar ile dikkat çekmiş ve medyatik bir isme dönüşmüştür. Kasım 2018’de TEDX konuşması yapan genç isim, Küresel Isınma ile ilgili ilk bilgileri 8 yaşındayken elde ettiğini, insanlığın şimidye kadar bu felakaete karşı neden hiçbir önlem almadığını anlayamadığını ifade etti.
15 Mart 2019’da, dünyanın dört bir yanındaki 112 ülkesinden tahmini 1,4 milyon öğrenci grev ve protesto çağrısına yanıt verip protestoya katıldı. 24 Mayıs 2019’da 125 ülkeden öğrenci içeren, benzer bir etkinlik düzenlendi. Temmuz 2019’da, Petrol İhracatçı Ülkeler Örgütü (OPEC) adına, genel sekreter Mohammed Barkindo, iklim aktivistleri olan Thunberg’i ve diğer gençleri fosil yakıt endüstrisi için “en büyük tehdit” olarak ilan etti.
Greta Thunberg etkisi nedir?
Thunberg, gösterdiği aktivist davranışlar nedeniyle birçok ödül aldı. Genç yaşında İlkim değişikliği ile mücadeleye girişmesi Avrupa kamuoyu tarafından takdir topladı. Mart 2019’da, Norveç parlamentosunun üç üyesi, Nobel Barış Ödülü için Thunberg’i aday gösterdi. Mayıs 2019’da, 16 yaşındayken, Time dergisinin kapağında yer aldı. Bazı medya, dünya üzerindeki etkisini “Greta Thunberg etkisi” olarak nitelendirdi.
Greta bir proje mi?
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı İklim değişikliği hakkında yaptığı cesur konuşması ile global medya tarafından öne çıkarıldı. Ancak Genç isime karşı çıkanlar da yok değil. Zira Greta’nın bazı medya organları tarafından özellikle ön planan çıkarıldığı ve maksatlı olduğu düşüncesi de bulunmaktadır. Özellikle Amerika’ya karşı yaptığı sert açıklamalar ile ABD Başkanı Donald Trump’ın da konuşmalarına konu olmuştu.
Türkiye’yi BM’ye şikayet etmişti
Thunberg konuşmasında “Benim burada olmamam gerek, okyanusun ötesinde okulda olmam gerek. Sizler ne cesaretle bizden umut bekliyorsunuz. Boş sözlerinizle çocukluğumu ve hayallerimi çaldınız. Ben yine de şanslı çocuklardan biriyim. İnsanlar ölüyor, ekosistemimiz çöküyor, kitlesel yok oluşla karşı karşıyayız ama siz sadece para ve ekonomik büyümelerinizden bahsediyorsunuz. Bu ne cesaret” ifadeleri ile sosyal medyada uzunca konuşulmuştu. Ayrıca Thunberg Türkiye dahil 5 ülkeyi iklim değişikliği ile yeteri kadar mücadele etmemelerini gerekçe göstererek BM’ye şikayet etti.