Nuri Bilge Ceylan ve Sinema Anlayışı

Nuri Bilge Ceyla kimdir? soruları arama motorlarında sıkça aranıyor. Nuri Bilge Ceylanın hayatı, Nuri Bilge Ceylan filmleri, Nuri Bilge Ceylan sinema anlayışı, Nuri Bilge Ceylan Kasaba filmi incelemesi, , Nuri Bilge Ceylan Koza filmi incelemesi, , Nuri Bilge Ceylan Uzak filmi incelemesi, , Nuri Bilge Ceylan Mayıs Sıkıntısı filmi incelemesi gibi içeriklere yorumgüncel.com’dan ulaşabilirsiniz.

13.10.2019
Nuri Bilge Ceylan ve Sinema Anlayışı

Nuri Bilge Ceylan kimdir? soruları arama motorlarında sıkça aranıyor. Nuri Bilge Ceylanın hayatı, Nuri Bilge Ceylan filmleri, Nuri Bilge Ceylan sinema anlayışı, Nuri Bilge Ceylan Kasaba filmi incelemesi, , Nuri Bilge Ceylan Koza filmi incelemesi, , Nuri Bilge Ceylan Uzak filmi incelemesi, , Nuri Bilge Ceylan Mayıs Sıkıntısı filmi incelemesi gibi içeriklere yorumgüncel.com’dan ulaşabilirsiniz.

Türk sinemasının Yeşilçam’dan sonraki yeni döneminde yani modern sinema anlayışı içinde bulunan ve son zamanların en başarılı yönetmenlerinden biri olan Nuri Bilge Ceylan’ı inceliyoruz.

Nuri Bilge Ceylan’ın Hayatı

Nuri Bilge Ceylan 26 Ocak 1959’da İstanbul’da doğmuştur. İki yaşına geldiğinde babasının işleri sebebiyle memleketleri olan Çanakkale Yenice’ye dönmüşlerdir. Çocukluğunun bir kısmını burada geçirdikten sonra ortaokul ve lise öğrenimi için İstanbul’a geri dönmüştür. Liseyi bitirdikten sonra 1976 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya mühendisliğini kazanır. Burada iki yıl kaldıktan sonra okulu yarıda bırakır ve tekrar sınava girip Boğaziçi Üniversitesi Elektrik bölümünü seçer. Burada fotoğraf kulübüne katılarak aslında kendini keşfeder.

1985 yılında okuldan mezun olur ve ne yapacağını bilememenin çaresizliği ile bir müddet yurt dışında seyahat ederek ve fotoğraf çekerek yaşamını sürdürür. Daha sonra Askerlik görevi için Türkiye’ye geri döner ve askerliğini Ankara Mamak’ta yapar. Askerdeyken sinemaya karşı bir ilgi duyar. Askerden dönünce Mimar Sinan Üniversitesi Sinema bölümüne girer ve bu bölümü bitirir.

Nuri Bilge Ceylan’ın İlk Filmi Koza

1993 yılında ‘Koza’ adlı siyah beyaz olan kısa filmini çeker. Film 1995’te Cannes film festivaline katılan ilk Türk kısa filmi olur. İlk deneyimine rağmen bu film oldukça profesyonel gözükür.

Bir üçleme serisi ile uzun metrajlı film çekmeye başlayan Ceylan sırasıyla Kasaba-1997, Mayıs Sıkıntısı-1999, Uzak, 2002 filmlerini çeker. Aslında ilk üç filminde Nuri Bilge Ceylan sinema anlayışını büyük ölçüde tanıtmıştır. Bu filmlerin hepsini kendi imkanlarıyla çeker ve hatta filmlerde oynayan kişiler annesi, babası ve akrabalarıdır. Bu üç film de sanki gizli kamera yerleştirilerek çekilmiş gibi gerçekçidir. Kişiler arasındaki diyaloglar, doğanın detayları, kamera açıları ve yaşanan olaylar, bu filmleri izlerken adeta ordaymışsınız gibi sizi içine çekecektir.

Nuri Bilge Ceylan Kasaba Filmi

Kasaba filmi ise adından da anlaşılacağı üzere sakin bir kasabada geçer. Doğal bir yaşamı ayrıntılarıyla anlatır. Siyah beyaz olan bu film karakterlerin sıradan ve sürekli olan yaşamları içinde sıkılmalarını çaresiz bir şekilde kasabada geçirilen günlerini anlatır. Film Berlin film festivali ve birçok festivalden ödüle dönmüştür.

Mayıs Sıkıntısı

Benim bu üçleme içerisinde favori filmim ise ‘Mayıs Sıkıntısı’dır. Bu filmin büyük bölümü Nuri Bilge Ceylan’ın babasının bahçesinde çekilmiştir. Filmdeki konu ise Nuri Bilge Ceylan’ın gerçek yaşamını anlatır. Karakterleri canlandıranlar annesi, babası, kameraman arkadaşı ve bir akrabasıdır. Film çekmeye çalışan bir acemi yönetmenin karşılaştığı durumları ve toplumun ona olan bakış açışını anlatır. Sinema anlayışını büyük ölçüde bu filmde de göstererek yalın ve doğal bir sinemayı tercih ettiğini bir kez daha kanıtlar. Film çekmeye çalışırken film çekmek de o filmin yalınlığını ve inceliğini zaten yansıtıyor.

İlk iki film Çanakkale Yenice’de üçüncü film ise İstanbul’da geçer.

Uzak

Uzak filminin başrolünde Yusuf karakterini canlandıran ve Nuri Bilge Ceylan’ın yeğeni olan Mehmet Emin Toprak film çekiminden kısa bir süre sonra trafik kazası geçirerek hayatını kaybetmiştir. Cannes film festivalinde En iyi erkek oyuncu ödülünü kazanmıştır fakat ödülü almaya ömrü yetmemiştir. Yine Mahmut karakteri de Nuri Bilge Ceylan’ın akrabasıdır.

Uzak filminin ev içindeki sahneleri Nuri Bilge Ceylan’ın evinde çekilmiştir. Filmdeki karakterler kültürel bir çatışma içindedir. Mahmut karakteri içine kapanık yalnız yaşayan bir adamdır. Fotoğrafçılık yaprak hayatını sürdürür. Aslında bir yönetmen olmak istemiş ve bunu başaramamıştır. Entelektüel ve detaylarla yaşayan sanat adamıdır. Yusuf karakteri ise düşünmeden hareket eden rahat bir karakterdir. İstanbul’a iş bulmak için gelir fakat iş bulamaması ve rahat davranışları onun göze batmasına sebep olur. İstanbul’dan köyüne geri dönmemek için elinden geleni yapar fakat başaramaz. Film boyunca kendi içinde de çatışan ve yaşam biçimi birbirine uymayan iki akraba ilişkisi anlatılır.

‘Uzak’ filmi Cannes film festivalinde Büyük Jüri Ödülünü kazanır ve Nuri Bilge Ceylan’ın bir anda ünlü bir yönetmen olmasını sağlar. Film toplamda 47 ödül alarak Türk sinemasının rekorudur.

Biri kısa film olmak üzere ilk dört filmini inceledik. İkinci bölümde biraz daha sanat anlayışından bahsederek diğer birkaç filmini daha inceleyeceğiz.

Nuri Bilge Ceylan filmlerine dair içeriklerine buradan ulaşabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

jetfilmgo