Büyük İskender’in Askerlerinin şehri : Blaundus Antik Kenti

Blaundus Antik kenti nerededir? Sorusu arama motorlarında çok kez aranıyor. Blaundus Antik kentine nasıl gidilir? Blaundus Antik Kenti’nin özellikleri nelerdir? Blaundus Antik kenti ziyarete açık mı? Blaundus Antik kenti hangi şehirdedir? Sorularına yanıtı yorumguncel.com’da bulabilirsiniz.

13.10.2019
Büyük İskender’in Askerlerinin şehri : Blaundus Antik Kenti

Blaundus Antik Kenti Uşak’ın Ulubey ilçesinin Sülümenli köyü sınırları içerisinde bulunan Antik Kent, Büyük İskender’in Anadolu Seferleri döneminde Makedon askerler tarafından kurulmuş bir kent olduğu düşünülmektedir. Kentte yaşayan halkın kendilerine Makedon Blaundus adı verdikleri anlaşılmıştır. Bu gün Uşak sınırları içerisinde bulunan kent, Büyük İskender’den sonra Bergama Krallığı’na geçmiş, ardından da Roma İmparatorluğu topraklarına katılmıştır. Roma döneminde önem kazanan kent, bu gün Uşak’ın Sivaslı ilçesi sınırları içerişinde bulunan dönemin Sebaste Psikoposluğuna bağlanmıştır.

Antik Kentin özellikleri nelerdir?

Blaundus Antik Kenti, üç tarafı dik ve derin vadiler ile çevrilmiştir. Dağ yamacına inşa edilmiş olan Antik kent Blaundus, yarımadayı andıran bir alanda bulunmaktadır.

Kentn bazı kalıntıları bu güne sağlam bir biçimde ulaşabilmiştir. Özellikle Helenistik dönem etkileri bulunan kentte, idari binalar, kemerler, darphane bölümleri, sur duvarları, kale, tapınak, stadyum ve kaya mezarları ile ilgiyi hak eden bir yapıdadır. Kaya mezarları 2li, 10’lu ve 12’li tarzlarda inşa edilmiştir. Tonozlu şekilde inşa edilen lahitler, nişli odacıklar ve sabit lahit tipinde olma özelliği göstermektedir. Kentin yakın bölümünde İyon döneminde kalma bazı tapınak ve su kemerlerine rastlanmıştır. Ayrıca kentte İmparator Claudius’un mabedi, ve oturma kademeleri olan bir stadyum da dikkatleri çekmektedir.

Blaundus kenti ne amaçla kurulmuştur?

1845 yılında bulunan yazıtlarda Blaundus Antik Kenti’nin ismi yazıtta geçen ‘Blaundenon Makedonon’ ibaresinden yola çıkarak kentin adının Blaundus olduğu anlaşılmıştır. Büyük İskender’in ölümünün ardından Makedon Krallığı’nda generaller tarafından bölüşülen topraklar içerisinde Blaundus Antik Kenti General Antigonon’a kaldığı yazıtlarda yer alan bilgilerden biridir.

Blaundus Antik Kenti’ne giriş ücreti ne kadar?

Blaundus giriş ücreti ne kadar ?Sorusuna yanıt arıyorsanız Blaundus Antik Kenti’ne giriş ücretsiz. Halen devam eden Blaundus Antik Kenti kazılarının uzun bir süre devam etmesi öngörülmektedir. Blaundus’un  tanrılardan Athena ve Homonoia’ya adandığı bilinmektedir.

Blaundus Antik Kenti’ne nasıl gidilir?

Uşak’ın Ulubey ilçesinde bulunan Sülümenli köyünde bulunan Blaundus Antik kenti’ne Uşak’ta Ulubey ilçesine gelerek, Google haritalarda ‘Blaundus Örenyeri’ adıyla arayarak ulaşabilirsiniz. antik kent yaz dönemi 09.00-19.00, kış dönemi kış dönemi 08.00-17.00 saatleri arasında açıktır. Ayrıca Pazartesi günleri örenyeri hizmet vermemektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

canlı tv izle