Aspendos Antik Kenti Tiyatrosu ile ünlü ihtişamlı kent
Aspendos Antik Kenti nerede hangi ilde? Aspendos Tiyatrosu kim yaptı? Aspendos Antalya arası kaç km? Kalesi nerededir? Tiyatrosu hangi ilimizde yer almaktadır? Aspendos Antik Kenti’ne ziyaret saatleri kaç? nasıl gidilir? Aspendos Giriş Ücreti ne kadar 2019? Gibi sorularınıza yorumguncel.com’dan yanıt bulabilirsiniz.
Aspendos Antik Kenti nerede hangi ilde? Aspendos Tiyatrosu kim yaptı? Aspendos Antalya arası kaç km? Kalesi nerededir? Tiyatrosu hangi ilimizde yer almaktadır? Aspendos Antik Kenti’ne ziyaret saatleri kaç? nasıl gidilir? Aspendos Giriş Ücreti ne kadar 2019? Gibi sorularınıza yorumguncel.com’dan yanıt bulabilirsiniz.
Aspendos Antik Kenti tarihi
Aspendos Antik Kenti, Antalya ile Alanya arasında bulunan karayolun 44. Kilometresinde yer alan Dünyaca ünlü antik tiyatrosu ve su yolları ile popülerliği arttırmış, bir Akdeniz kentidir. Millattan önce 10. Yılında Akadlar tarafından kurulduğu düşünülen Kent, Serik ilçesi’nin Belkıs köyünde bulunur. Aspendos, bölgenin en büyük nehirlerinden biri olan Köprüçay ya da antik adı ile Eurymedon yakınlarındaki bir tepe düzlükte kurulmuştur. Ayrıca Millattan Önce, 467 yılında Eurymedon nehri kenarında Yunanlılar ile Persler Aspendos için savaşmış ve Eurymedon Savaşı’nı Yunanlar kazanmıştır.
Büyük İskender’in Anadolu seferi o dönemdeki Anadolu diğer kentlerde olduğu gibi Aspendos’u da etkilemiştir. Büyük İskender’in ordusuna karşı türlü oyunlarla direnen kent halkı, sonunda teslim olmuş ve ünlü atları ile altın karşılığında vergiye bağlanmıştır. İskender egemenliğinden sonra Ptelemaios egemenliğine giren kent, en parlak dönemini ise Roma İmparatorluğu döneminde yaşamıştır.
Dünyaca ünlü Aspendos Tiyatrosu
Bugün tüm dünyadan ziyaretçi ağırlayan antik kentte bulunan tiyatro, İmparator Marcus Aurelius döneminde Theodoros’un oğlu mimar Zenon tarafından bina edilmiştir. Tiyatornun girişinde Grekçe ve Latince yazıtlardan iki zengin kardeş olan Curtius Crispinus ve Curtius Auspicatus tarafından yaptırıldığı kaydedilmiştir. Ayrıca kentin diğer ilgi çekici yapıları su yollarıdır. Aspendos’un o denli gelişmiş bir suyolu bulunmaktadır ki dönemin ilerisinde oldukları açıktır. Aspendos’un zenginliği dönemin en değerli ve geçerli parasının bu kentte basılmış olması ile de açıklanmaktadır. Ekonomik açıdan rahat olan kent zenginliğini Kapria gölünden çıkarılan tuz ve pamuk tarımıyla birlikte, bağcılık, şarapçılık, zeytin ve zeytinyağı’ndan elde ettiği bilinmektedir.
Roma döneminden sonra Bizans ve Selçuklu döneminde de ayakta kent olan Aspendos’un bugün ünlü tiyatrosunun da Selçuklu döneminde gördüğü restorasyon sayesinde olduğu düşünülmektedir. Bugün hala ayakta olan kilometrelerle ölçülen su yolları geçmiş medeniyetler adına ilham vermesi açısından da değerlidir.
Aspendos Antik Kenti ’nde bulunan yapılar
Aspendos’ta bulunan Tiyatro ve su yolları dışında dikkat çeken agora, bazilika, anıtsal çeşme, meclis binası ile anıtsal tak, cadde ve Hellenistik tapınak, dikkat çeken yapıları arasında yer alır. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1930 yılındaki ziyaretinin ardından önem kazanan kent bugünkü turistik gücüne erişmiştir.
Aspendos Antik Kenti ’ne nasıl gidilir?
Antalya’nın Serik ilçesinde bulunan kent, Antalya-Alanya Karayolu takip edilerek 44. Kilometrede tabelalar takip edilerek kolayca bulunabilir. Ayrıca Serik ilçesinden dolmuşlarla da ulaşılabilmektedir.
Aspendos ziyaret saatleri kaç?
Yaz Dönemi: 08:30-19:30 (15 Nisan-2 Ekim)
Kış Dönemi: 08:30-17:30 (3 Ekim-14 Nisan)
Aspendos Giriş Ücreti ne kadar?
Aspendos’a giriş ücreti 42 TL’dir