Belediye başkanını hizmet binasını basıp vurarak öldürdüler!

Meksika’nın güneybatısındaki Oaxaca eyaletine bağlı San Mateo Piñas kasabasında korkunç bir suikast yaşandı. Belediye Başkanı Lilia Gema García Soto, Pazar sabahı belediye binasına polis kıyafetiyle gelen silahlı kişiler tarafından vurularak öldürüldü.
Yerel kaynaklara göre, saldırganlar önce bina girişindeki güvenliği etkisiz hale getirdi. Ardından binaya girerek ateş açtı. Saldırıda bir yerel topluluk temsilcisi de hayatını kaybetti. Olayın ardından saldırganlar dört motosikletle kaçtı.
Oaxaca Eyaleti Kamu Güvenliği yetkilileri, saldırının faillerini yakalamak için eyalet polisi, savcılık ve ordu iş birliğiyle geniş çaplı operasyon başlatıldığını duyurdu.
Oaxaca Valisi Salomón Jara, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Belediye Başkanımız Lilia Gema García Soto’ya yönelik bu menfur saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz. Adaletin yerini bulması için süreci yakından takip edeceğiz,” dedi.
Suç Örgütlerinin Hedefi: Yerel Yöneticiler
Bu saldırı, Meksika’da belediye başkanlarını hedef alan şiddet olaylarının son halkası oldu. Özellikle kartellerin etkili olduğu kırsal bölgelerde, yerel yöneticiler sık sık hedef alınıyor.
Geçtiğimiz haftalarda Michoacán eyaletindeki Tacámbaro kasabasının belediye başkanı Salvador Bastida García, evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmişti. Aynı hafta, Benito Juárez belediye binasına ise bomba yüklü drone ile saldırı düzenlenmiş, olayda can kaybı yaşanmamıştı.
Kartellerin Gölgesinde Yerel Yönetim
ABD Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi’nin (DEA) 2025 raporuna göre, Oaxaca eyaletinde Sinaloa Karteli güçlü bir varlık gösteriyor. Aynı bölgede Yeni Nesil Jalisco Karteli (CJNG) ise sınırlı ama etkili bir faaliyet yürütüyor. Her iki örgüt de ABD tarafından “yabancı terör örgütü” olarak tanımlanmış durumda.
Uyuşturucu ticareti, yasa dışı orman kesimi ve toprak anlaşmazlıklarının iç içe geçtiği bölgede, şiddet olaylarının daha da artmasından endişe ediliyor.