Blitzkrieg nedir : Nazi Almanyası’nı önce yükselten sonra yok eden doktrin
Blitzkrieg nedir? 2.Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’nı Dünyaya hakim kılabilecek güce sahip olmayı sağlayan taktik hakkında neler biliyoruz? Blitzkrieg Yıldırım harbi Almanların Yıldırım Harbi dedikleri savaş taktiği nedir?
1 Dünya Savaşı’nda yenik ayrılan Almanya, Versay Anlaşması ile adet elleri kolları bağlanmış bir ülke haline dönüşmüştü. Almanlar, hem ekonomik hem askeri anlamda, hem de toprak kaybı bakımında yenik düştüğü bu savaş sonrasın imzalanan ateşkes anlaşmasının Alman halkını aşağılamak olduğunu düşünüyordu. Öyle ki 1.Dünya Savaşı’nda sonraki süreçte ülkede siyasi iklim hep bu konu üzerinden çalkantılı bir biçimde geçiriyordu. Almanya’da Adolf Hitler önderliğinde Nazilerin iktidara gelmesi ile birlikte bu fikir artık bir intikam alma duygusuna dönüşmüş ve 1.Dünya Savaşı’nın zincirlerini kırmak isteyen Almanlar, Nazilerin köktenci fikirlerine sığınmıştı.
Naziler ile kısa sürede yükselen, büyük bir motivasyon kazanan Almanya kısa süre içerisinde radikal kararlar ile Gamalı haçlı bayrak altında temsil edilen bir ülkeye dönüştü. 1930’ların sonuna kadar endüstriyel anlamda çok hızlı yol kat eden Almanya, siyasi olarak da diktatörlükle kuşatılmış propagandalarla idare edilen bir gözetim toplumu haline gelmişti. Ülkenin artık resmi şansölyesi aynı zamanda sözü emir olan bir diktatörün elindeydi. Ve o diktatör 1939 yılında Almanların en büyük yarası olan Versay Anlaşmasının göz göre göre dışına çıkarak 2.Dünya Savaşını başlattı.
Nazi Almanya’sı nasıl yükseldi?
Nazi Almanyası’nın kısa sürede Dünya’nın bütün egemen devletlerine kafa tutabilecek gücü elde etmesinin Alman disiplini ile ilintili olduğu düşünülür. Bu fikir bir noktaya kadar kesinlikle haklıdır. Ancak Almanları savaş meydanlarında, masada, ülke içinde ve dışında güçlü kılan sebeplerin en büyüğü Nazi iktidarında yenilikçi fikirler ile hareket etmek olduğudur. Bu anlayış savaş meydanlarında da başarı getirmiştir. 1933 ile 1945 yılları arasında Nazi Almanyası’nı zirveye çıkaran en önemli doktrin savaş meydanlarında uyguladıkları Blitzkrieg taktiğidir. Bu taktik Dünya’da savaş stratejilerini ve doktrinlerini paramparça etmiştir. Almanya Blitzkrieg ile kısa sürede Fransa dahil Avrupa’nın büyük bir kısmını işgal etmiş ve düşmanlarını birer birer etkisiz hale getirmiştir.
Blitzkrieg nedir? (Yıldırım Harbi)
1.Dünya Savaşı’nda başarısız olan Almanlar, 1930’lı yılların sonlarına doğru yeni savaş doktrinleri ortaya koydular. Bunlardan en önemlilerinden biri Blitzkrieg’dı. Blitzkrieg, Yıldırım harbi anlamına gelen bir doktrindir. Bu doktrin, düşmana ani ve şiddetli bir biçimde saldırmayı öngörüyordu. Blitzkrieg’ın başarılı olması için gereken 4 madde vardı. iyi arazi, iyi hava desteği, iyi lojistik ve iyi eş güdüm. Bu savaş taktiğinde en önemli olay tanklardı. Tanklar, düşman cephe hattına toplu bir şekilde ve hava kuvvetlerinin desteğiyle ani saldırarak düşman hatlarını yarma görevi üstleniyorlardı.
Düşman askerlerini neye uğradığını anlayamadan hatları yararak düşmanın azmini düşürmek ve toparlanma şansı vermemek üzerine kuruluydu. Düşman daha ne olduğunu algılayamadan düşman hatları yarılıyor ve karşı birlikler anında saf dışı kalıyordu. Bu taktik Nazi Almanyası’nın Çekoslovakya, Polonya, Fransa işgallerinde büyük avantaj sağlamıştır. Düşmanı saşkına çeviren Alman Ordusu, karadan düşman hatlarını yarmış geriden gelen piyadeler, yarılan hatlardaki düşmanları ortadan kaldırmış, hava saldırısı ile düşmanı adeta yerle yeksan etmiştir.
Mustafa Kemal Atatürk ve Bliztkrieg (Yıldırım Harbi)
Almanlar 2.Dünya Savaşı’nda Avrupa’yı bu taktikle kasıp kavurmadan önce, Kurtuluş Savaşı’nda bliztkrieg’a benzeyen bir savaş modeli Büyük Taarruz’da Mustafa Kemal Atatürk tarafından uygulanmıştır. Büyük Taarruz’un ilk safhasında Türk Süvari Kolordusu Yunan Ordusu’nun gerisine sızarak cephenin ikmal hatlarını kesmiş, aynı anda piyadeler taarruza geçmiştir. İki gün sonra Türk birliklerinin, Yunan savunma mevzilerini tamamen ele geçirmesinden sonra savaş kaçma-kovalamaya dönüşmüştür. Türk süvarileri müthiş hızlarıyla Yunan birliklerinden daha hızlı olarak İzmir’e ilerlemeyi sürdürmüştür. Türk birlikleri 14 gün içinde 150.000 kilometrekare alanı geri almayı bu taktik ile başarmıştır. Mustafa Kemal bu taktiği ilk olarak İngilizlerin Suriye’de kullandığını görmüş ve bunu tatbik etmeye karar vermiştir.
Bliztkrieg ‘ın Sovyet steplerinde çöküşü
Nazi Almanyasını karada rakipsiz yapan bu taktik, Sovyetler Birliği’ne karşı verilen savaşta aynı etkiyi yapmaması ile karada Almanların ilk ve büyük yenilgileri almasına neden olmuştur. Fransa ve Polonya’da bu taktik için uygun arazi ve saha koşulları olması nedeniyle sağlanan ivme, Rusya steplerinde adeta yenilginin ana sebebine dönüşmüştür. Nazilerin Sovyetlere karşı attığı ilk kara harekatı adımında bu taktik ile Rusların üzerine kabus gibi çökmesi Batı Avrupa‘yı korkutmuştu. Zira ordu bakımında en kalabalık olan güç Sovyetlerdi ev Nazileri Doğu’da durdurabilecek güç de onlardaydı. Ancak Rusları kısa sürede püskürten Almanlar, ciddi zaiyat da verdirtiyordu. Başlar da geniş topraklara sahip olan Sovyet Rusya’da, Sovyet askerlerinin geri çekilip yeni bir hat kurmasını engellemek için Almanlar Yıldırım Savaşı taktiği ile ön cepheden saldırırken ayrıca kanatlardan düşman hattının arkasına sarkarak bir kıskaç hareketi ile etraflarını sarıyor ve yeni cephe hattı kurmalarını engelliyorlardı.
Rusya’nın soğuğu klişesi kısmen doğru
Ancak mevsiminin değişmesi hem soğuk hem de arazilerin çamurlu olması, kötü hava koşulları Almanların başarı sağladığı ezberini bozmaya başladı. Her coğrafyada her savaşın aynı taktikle olması imkansızdı. Almanya bu doktrinle sağladığı büyük gücü, Sovyet steplerinde başarısızlığa sebep olması ile ödeyecekti. Blitzkrieg’in başarılı olması için gerekli olan maddeler Rusya’da yoktu. Bunu mağlubiyet ile anlayacak olan Nazi Almanya’sının çöküşü de bu doktrinin ilk kez başarısız olması ile başlamıştır.
Nazi Almanya’sı hakkında bir diğer çarpıcı proje Prora hakkında bilgi edinmek için tıklayın!