Bouleuterion nedir? Hangi antik kentlerde görülebilir?
Bouleuterion nedir? Bouleuterion ne demek? Ne amaçla kullanılıyordu? Kimler katılabiliyordu? Hangi antik kentlerde bulunur ve örnekleri vardır? Sorularınıza yorumguncel.com’dan yanıt bulabilirsiniz.
Antik Kentleri gezerken bir çok bilmediğimiz daha önce görmediğimiz terimlerle karşılaşıyoruz. Elbette bu terimler bir zamanlar gezdiğimiz kentlerinin kalbinin attığı yerlerdi. Her yapının kendine özgü bir adı ve bir yapılış amacı vardı. Her ne kadar en popüler eserler tiyatrolar, stadyumlar olsa da bu gün hayatımızda bulunan bir çok mimari eserin temeli antik dönemde atılmıştır. Bunlardan biri de aranan bir kelime olarak Bouleuterion. Modern dünyada demokrasi ile yönetilen ya da yönetilmeye çalışılan ülkelerde bulunan meclis binalarını bilirsiniz.
Bouleuterion hakkında bilgi
Bouleuterion’da antik Dünya polis olarak yani kent devleti olarak yönetilen şehirlerin meclis binası idi. Kentlerin kanunlarının, yönetme şekillerinin, kararlarının alındığı yerler olarak bilinen Bouleuterionlar, bizim bugün bildiğimiz meclislerden farklı olarak, her toplumsal sınıfın kendisinin temsil edildiği temsili değil, nisbi (doğrudan) temsil edildiği yerlerdi. Esnaf, Tüccar, politikacılar, soylular, bu meclislerde toplanıp yaşadıkları kentlerdeki sorunları tartışıp karar veriyorlardı. Ve herkesin söz hakkı bulunuyordu.
Elbette bu demek değil ki, her şey güllük gülistanlıktı. Antik dönemde elbette ki kölelik vardı ve o insanların, bırakın temsil edilmesi, insan olarak görülüp hakları bile yoktu. Bu bakımdan her ne kadar demokrasi bağlamında başarıya yakın bir yönetim biçimi olan polisler insan hakları konusuda çok da gelişmiş yapılar değildi.
Bouleuterion ne demek?
Okumayı sevmeyen okuyucularımız için Bouleuterion nedir? sorusuna cevabımız:
Antik Yunan ve Roma kentlerinde Meclis Binası demektir.
Ülkemizde, Ephesus, Patara, Kibyra, Olimpia, Afrodisias gibi kentlerde güzide örnekleri görülebilir.
Daha fazla terim ve bilgi edinmek için Antik Dünya Rehberi‘mizi ziyaret edin!