Demir ve Çelik Arasındaki Farklar Nelerdir?

Günlük hayatta birçok alanda karşımıza çıkan bu iki materyal arasında bazı farklar bulunur. Demir bir kimyasal elementken çelik bir alaşımdır. Kimyasal elementlerin büyük çoğunluğuna doğada rastlanabilir ancak alaşım, en az iki elementin bir araya gelmesiyle oluşur ve doğal olarak rastlanmaz.
İnşaat veya her türlü araç gerecin yapımı gibi alanlarda ihtiyaç duyulan kaynaklardan olan demir ve çelik maddeleri dış görünüşleri sebebiyle birbirlerine karıştırılabilir. Demir saf halinde parlak gri renkte, yumuşak ve dövülebilir vaziyettedir. Aynı zamanda neme karşı hassas ve paslanmaya müsaittir. Yer kabuğunda bolca bulunan demir cevherinden elde edilen demire belli oranlarda karbon eklenerek elde edilen çelik, demirden farklı olarak sert ve dayanıklı bir yapıya sahiptir.
Paslanmaz Çelik
Belirli oranlarda demir, karbon ve krom elementlerinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan paslanmaz çelik, ihtiyaca göre sertlik, kimyasal ve fiziksel dayanım, esneklik ve mukavemet gibi özellikler gösteren bir yapıya sahip olacak şekilde üretilir. İçeriğindeki krom elementi sayesinde yüzeyinde ortaya çıkan gözle görülmeyen oksit tabakası fiziksel ve kimyasal korozyona karşı direnç sağlar. Gözle görülemeyecek kadar ince olan oksit tabakası, su geçirmez ve malzemenin oksijenden korunmasını sağlar.
Paslanmaz Çelik Türleri
Paslanmaz çelik birçok farklı sektörde çeşitli alanlarda kullanılır. Paslanmaz çelik, kimyasal materyallerin taşınması, gıda sektörü veya inşaat sektörü gibi birçok alanda ihtiyaçlara hijyenik, ekonomik ve güvenilir bir şekilde çözüm sunar. Kullanım alanı, dış etkenler, kimyasal aşındırıcı etkenler gibi sebeplerle paslanmaz çeliklerin yapısında değişiklikler bulunur ve bu ihtiyaçlara uygun paslanmaz çelik türleri bulunur.
- Ferritik Paslanmaz Çelikler
- Östenitik Paslanmaz Çelikler
- Martenzitik Paslanmaz Çelikler
- Ferritik – Östenitik (Dublex) Paslanmaz Çelikler
Demir ve Çeliğin Farkı
Yer kabuğunda sıkça rastlanan bir element olan demir, çelik ve paslanmaz çelik için kullanılan temel madde olduğundan birçok benzerliği bulunur. Paslanmaz çelik ve çelikten farklı olarak, demir saf halinde yumuşaktır ve sertleştirilmeden birçok alanda kullanılması mümkün değildir. Diğer elementlerin eklenmesi ve yapısının değiştirilme işlemleri gerçekleştirilmeden birçok alanda kullanılması mümkün değildir.