Dönemin ünlü sanatçılarının diyarı: Knidos Antik Kenti

07.11.2019
Dönemin ünlü sanatçılarının diyarı: Knidos Antik Kenti

Knidos Antik Kenti nerededir? Sorusu sıkça arama motorlarında aranıyor. Knidos Antik kenti hangi şehirdedir? Knidos Antik kenti’ne nasıl gidilir? Knidos Antik kenti hakkında bilgi, ziyaret saatleri, Knidos Antik kenti giriş ücreti ne kadar? Gibi sorularınıza yorumgüncel.com’dan yanıt bulabilirsiniz.

Knidos Antik Kenti nerededir?

Knidos Antik Kenti, Muğla’nın Datça ilçesi sınırları içerisinde yer alır. Datça’ya bağlı yazı köyünde yer alan Antik kent, Datça yarımadasının Ege ile Akdeniz’i buluşturduğu noktada kurulmuştur. Kentin tarihi Millattan önce 2000’li yıllara kadar dayanmaktadır. Tarihin babası olarak bilinen Herodot’un yazıdğına göre Knidos’u Lakedaimonlu göçmenler tarafından kurulduğunu yazmıştır. Denize olan kıyısı ve doğal liman üzerine kurulu olması nedeniyle Knidos, hem gelişmiş bir kentti hem de oldukça zengindi. Millattan önce 600-700 yılları arasında kentin nüfusunun yaklaşık 80 bin ila 120 arasında olduğu düşünülmektedir. Knidos sanata ve mimarinin yanı sıra ürettiği şaraplarla ile de dönemin ünlü kentleri arasında yer almayı başardı. Knidos şarabı olarak ürettikleri şarapları, Karadeniz, Doğu Akdeniz ve Atina’ya deniz yolu ile satmayı başararak önemli bir ticari başarı etmişlerdir.

Knidos Antik Kenti’ne bulunan yapılar

Knidos Antik Kenti’nde Knidos’a benzer zengin geçmiş olan kentlerde olduğu gibi çok değerli yapılar mevcuttur. Kentte iki adet tiyatro bulunmaktadır. Biri 10 bin diğer 20 bin olmak üzere inşa edilen tiyatrolar, kentin sanata verdiği önemi gösterir. Bu iki tiyatronun dışında 4500 kişilik odeon bulunmaktadır. Kentte Agora, ve Akropol mevcuttur. Ünlü Aslanlı anıtta Knidos’ta öne çıkan yapılar arasında yer alır.

Knidos’un adını dünyaya duyuran Afrodit Tapınağı

Dönemin her kentinde olduğu gibi Knidos kentinin de kendini adadığı bir tanrısı vardı. Knidoslular güzellik tanrıçası Afrodit’e kentlerini adamışlar ve onun için eşi benzeri bulunmaz bir tapınak inşa etmişlerdir. Öyle ki dönemin en güzel Afrodit tapınağının da Knidos’ta olduğu yazılmıştır. Hatta öyle ki bu tapınka Knidos’u dünya’da tanınan bir kent haline getirmiş, dönemin insanları bu tapınağı görmek için Knidos’u ziyaret etmiştir. Bugün tapınaktan ve heykelden herhangi bir eser bulunmasa da kaidesi gün yüzüne çıkarılmıştır.

Knidos’un sembolü İngiltere’ye kaçırılmış

Knidos Antik Kenti’nin en karakteristik eserlerinden biri de Knidos Aslanıdır. Maalesef Osmanlı döneminde 1858 yılında alınan izinle kazılarak çıkarılan Knidos Aslanı, yerinden sökülerek İngiltere’ye British Museum’a götürülmüştür. Bugün hala müzede tüm ihtişamı ile bulunmaktadır.

Dönem ünlü insanlarının yaşadığı diyar: Knidos

Knidoslular Rodos’ta bulunan ve sadece 56 yıl ayakta kaldığı düşünülen büyük Rodos heykeliniin kendilerini koruduğuna inanmışlardır. Knidos zenginliği ve yapılarının yanı sıra Tarihin büyük astronomi ve matematik bilimcisi Eudoksus, Doktor Euryphon, ünlü ressam Polygnotos ve dünyanın yedi harikasından biri sayılan İskenderiye Feneri’nin mimarı Sostratos’un yaşadığı kent olarak önem arz etmektedir. Eudoksus’un geliştirdiği ve dönemin büyük buluşu olan güneş saati ise antik kentteki yerini halen korumaktadır.

Knidos Antik Kenti’ne nasıl gidilir?

Muğla’nın Datça ilçesine 35 kilometrelik mesafede bulunan Yazı köyünde yer almaktadır. Datça’dan Yazı köyü’ne ulaştıktan sonra yarımadanın bir ucunda bulunan antik kente 8 kilometrelik yol bulunmaktadır.

Knidos Antik Kenti ziyaret saatleri kaçtır?

Knidos’a yazın 19.30’a kadar kışın ise 17.30’a kadar ziyaret edilebilmektedir.

Knidos Antik Kenti giriş ücreti ne kadar?

Knidos’a giriş ücreti 14 liradır. Müze kart ile giriş yapılan örenyeri’nde denize girilebilmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

jetfilmgo