Euromos Antik Kenti : Zeus’un Tapınağı
Euromos Antik Kenti nerededir souları arama motorlarında sıkça aranıyor. Euromos Antik kenti hangi dönemden? Nerede? Ne zaman kurulmuş? Euromos Antik Kentinde bulunan yapılar nelerdir? gibi sorularınızın yanıtına yorumguncel.com üzerinden ulaşabilirsiniz.
Euromos Antik Kenti
Zeus’un güzel tapınağı olarak bilinen Euromos Antik Kenti, Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Ayaklı Köyü’nde yer almaktadır. Milas’ın güneyinden 12km uzaklıktaki antik kent, yapılan kazı ve araştırmalar sunucunda M.Ö. 6.yy da kurulduğu tahmin edilmektedir. M.Ö 5yy’da kentin adının Kyromos veya Hyromos olarak anıldığı bilinmektedir. Kyromos ismi ‘Karama’ sözcüğünden gelen yani ‘Yüce ana ve Tanrıça’nın halkı’ anlamına gelmektedir. Diğer bir araştırmaya göre ise Kyromos ismi güçlü anlamına gelmektedir. Ayrıca aynı araştırmada Kyromos kentinin Mausolos isimli hükümdarın Karia’da hüküm sürdüğü yıllarda Helenleşme Politikası ile kurulduğu düşünülmektedir.
Euromos Antik kenti döneminin en büyük kenti olan Mylasa’dan sonra en hatrı sayılır ikinci kenti olarak bilinir. Mylasa günümüzde Milas olarak bildiğimiz ilçenin eski dönem ismidir.
Euromos Antik Kentinde Bulunan Yapılar
Zeus Labrayndios Tapınağı
Euromos Antik Kentinde bulunan en önemli yapılardan ilki Zeus Tapınağıdır. Bu tapınak Anadolu’da bulunan en sağlam kalmış yapılardan biridir. Ayrıca Asya’da bulunan Zeus Tapınakları içinde en iyi korunmuş olan ikinci tapınak olarak bilinmektedir. İnşa edilen tapınağın tarihi M.Ö. 2yy’a kadar girmektedir. Antik kentin bulunduğu köy olan Ayaklı Köyü’nün isminin bu yapıdan geldiği düşünülmektedir. Günümüzde Zeus Tapınağının 16 sütunu bulunmaktadır.
Bu görkemli yapıda bulunan adak yazıtlarında sütunların hekim ve devlet adamı olan Menekrates ve kız kardeşi Tryphaena’ya hediye edildiğin, 7 sütunu da yine devlet adamı olan Leo Quintus’a armağan olduğunu yazar. Tapınağın tamamı incelendiğinde benzer eserlere göre tapınağın tamamlanmamış bir yapı olduğu da anlaşılmıştır.
Surlar
Tapınağın 100 metre ilerisinde surların parçası olarak bulunan kule, yuvarlak planlı bir yapı olarak tasarlanmıştır. Kule düzgün bir taş işçiliği ile yapılmıştır. M.Ö 2.yy olarak tarihlenmektedir.
Tiyatro
Ovanın tepesinde bulunan antik kentin en önemli eserlerinden olan tiyatro günümüze çok az bir kısmı ulaşabilmiştir. M.Ö 3.yy’da yapıldığı tahmin edilen eserden geriye yalnızca sahneleri binası ve 5 sıra oturma yerleri kalmıştır. Döneminde tiyatro 2bin kişilik kapasite ile tasarlanmıştır.
*Bu eserlerin yanı sıra agora, hamam kalıntısı ve yer altı oda mezarları da Euromos Antik Kenti’nin günümüze ulaşan eserleri arasındadır.
**Euromos Antik Kenti’nin kazı çalışmaları günümüze halen devam etmektedir.
Buna benzer Antik kentlere dair içeriklerimiz için Antik Dünya Rehberi kategorimize göz atabilirsiniz.