Güneş sisteminin volkanları ile ünlü uydusu : İo
İo hangi gezegenin uydusudur? Volkanik olarak aktif olan uydu hangisidir? Galileo uyduları hangileridir? Jüpiter’in kaç uydusu vardır? İo’nun ismi nereden gelmektedir? İo bir uydu mudur? Volkanik açıdan faal olan uydu hangisidir? Gibi aramalarınıza Yorumgüncel.com’dan yanıt bulabilirsiniz.
İo uydusu hakkında bilgi
İo, 1610 yılında Galileo tarafından bulunmuş olan 4 uydudan biridir. Galileo uyduları olarak bilinen 4 uydudan da Jüpiter’e en yakın olan uydudur. Aynı zamanda Güneş Sistemi içerisindeki en büyük 5. Uydu olarak da bilinmektedir. İo ismini Yunan Mitolojisi’nde Zeus’un sevgililerinden biri olan Jüpiter olarak da bilinen İo’dan almıştır.
İo uydusunun özellikleri nelerdir?
İo, Güneş sisteminin en büyük gezegeni olan Jüpiter’in en büyük 4 uydusundan birisidir. İo’yu diğer uydulardan farklı kılan en önemli özelliği ise Güneş Sistemi’nde jeolojik olarak en aktif olan gökcismi olmasıdır. Üzerinde 400’e yakın aktif volkan barındıran İo, sürekli gazlar ve lavlar püskürten bir yüzey yapısına sahiptir. Jüpiter çekim gücünden fazlasıyla etkilenen bu aktif uydu, gelgitler sebebiyle sürekli olarak volkanik hareketler yaşamaktadır. İo’nun volkanları o kadar aktiftir ki 500 km yüksekliğe sülfür ve sülfürdioksit fışkırtmaktadır.
İo’nun sondalar tarafından keşfedilmesi
1979 yılında voyager 1 tarafından ilk kez net bir biçimde fotoğrafı çekilen uydunun üzerinde hiç krater olmadığını gören bilim adamları büyük bir şaşkınlık yaşamıştır. Daha sonra yapılan incelemelerde genç bir yüzeyi olduğu belirleyen bilim insanları İo’nun üzerinde 9 volkan belirledi. Vogayer 2’nin çektiği İo fotoğraflarında ise 8 volkan daha tespit edildi. 1999 yılında Galileo uzay aracı da İo’nun yanından geçti. Diğer sondalardan daha yakın olan Galileo uzay aracı bir çok püsküren volkan fotoğrafları çekmeyi başardı. İo’nun Güneş Sistemi’nde yer alan iç gezegenler gibi demir bir iç çekirdeğe sahip olduğu keşfine katkıda bulundu.
Volkanik olarak aktif bir uydu: İo
İo, Jüpiter’e 421.700 kilommetre uzaklıkta bulunmaktadır. Gerçek çapı 3643 km’dir. Bu bakımdan Ay’dan oldukça büyük bir uydudur. İo, Jüpiter’in diğer önemli uyduları Ganymede ve Europa ile laplace resonansı içerisinde yerçekimsel bir tuzak içerisinde tutulur.
İo’da meydana gelen volkanik faaliyetler bu resonansla doğrudan etkilidir. Uydu yüzeyinde meydana gelen gelgitler volkanik patlamalara sebep olur ve volkanik bacalar kükürt gazları saçar. Bacalardan çıkan Kükürtdioksitler yükselir, daha sonra donar ve İo’nun yüzeyine renkli bir kar olarak yağar. İo’nun 900 kilometre çapında bir çekirdeği olduğu be Demir ve nikelden oluştuğu düşünülmektedir.