‘Maaşları 150 bin TL.. Doktor, mühendis gelirini geçti’ Ama yine de eleman bulamıyorlar!

6 Şubat depremlerinin ardından inşaat sektöründe yaşanan kalifiye eleman sıkıntısı, bazı işçi maaşlarını rekor seviyelere çıkardı. Müteahhit Emre Gökdemir, sektördeki bazı ustaların 70 bin ila 150 bin TL arasında gelir elde ettiğini belirterek, bu rakamların doktor, mühendis ve hatta yargı mensuplarının maaşlarını geride bıraktığını söyledi. Gökdemir, “Şu anda ara eleman bulamıyoruz. Çok ciddi bir ihtiyaç var,” diyerek sektördeki krizi gözler önüne serdi.
İnşaat Maliyetleri ve Kalifiye Eleman Krizi
Depremler sonrası yeniden inşa sürecinin hız kazandığı 11 ilde, inşaat sektöründe hem maliyetler arttı hem de kalifiye işgücü bulmakta zorluk yaşanıyor. Müteahhit Emre Gökdemir, bu durumun birçok projeyi yavaşlattığını ve konut açığını kapatma çabalarını olumsuz etkilediğini vurguladı. Gökdemir, “Devletimiz TOKİ ile orada büyük bir mücadele veriyor. Biz de üzerimize düşeni yapmak zorundayız,” ifadelerini kullandı.
“Usta Bulamıyoruz, Maaşlar Uçtu”
Gökdemir’in açıklamalarına göre, inşaat sektöründe özellikle boyacı, kalıpçı, sucu, sıvacı gibi teknik ara elemanlara acil ihtiyaç duyuluyor. Bu kalifiye işçilerin ücretleri, talebin çokluğu nedeniyle inanılmaz seviyelere ulaştı. Emre Gökdemir, “İnşaat sektöründe bazı işçilerin maaşlarının doktor, mühendis, hatta yargı mensuplarının gelirini geçtiğini,” belirterek, maaşların 70 bin ila 150 bin lira arasında değiştiğini kaydetti.
Sektörün karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan birinin kalifiye ara eleman eksikliği olduğunun altını çizen Gökdemir, usta-çırak ilişkisinin neredeyse kalmadığını ve eğitim sisteminin herkesi masa başına yönlendirdiğini dile getirdi. Bu durumun, sahada çalışacak eleman bulmayı zorlaştırdığını anlatan Gökdemir, “Ustaları adeta rezervasyonla buluyoruz, ama talepten dolayı birçok usta verdiği sözü bile tutamıyor; daha yüksek ücret teklif eden firmaya gidiyor,” sözleriyle sektördeki eleman krizinin derinliğini ortaya koydu.