Mahkemede İmza İncelemesi Nasıl Yapılır?

13.09.2023
Mahkemede İmza İncelemesi Nasıl Yapılır?

Günlük hayatta sıkça karşılaşılan ve mahkemelerde dava konusu olan imza incelemesi imzanın kişiye mi, yoksa başka birine mi, ait olduğunu ortaya çıkaran bir süreç veya uygulamadır.

Mahkemelerde sahte belge iddia edildiği durumlarda tarafların iddia ve açıklamaları sonucunda mahkeme imza inceleme süreci başlatır.

İlk olarak hâkim imzayı kabul etmeyen kişiyi dinler eğer ikna olmamış veya kanaat oluşmamışsa mahkeme huzurunda kişiye yazı yazdırır ve akabinde imza attırır.

Bu yöntemle elde etmiş olduğu belgeler ile diğer delilleri karşılaştırır ve bir değerlendirme yapar ve bunun sonucunda başka bir incelemeye gerek duymaz ise gerekçesini açıklayarak bir karar verir.

Ayrıca böyle bir durumda eğer belge veya imzayı kabul etmeyen kişi belirtilen gün ve saatte mahkeme huzurunda hazır bulunmazsa inkarını, ikrar etmiş sayılır ve bu durum kendisine ihtar yoluyla bildirilir.

Hâkime bu yetki Hukuk Mahkemeleri Kanunu 211. Madde ile verilmiş bir yetkidir. İmza İncelemesi aşamasında bu yetkiyi nasıl kullanacağı ve takip etmesi gereken sıralama kanunla belirtilmiştir.

Sahte İmza Davalarında Hâkimde Deliller Neticesinde Bir Kanaat Oluşmamışsa Nasıl Bir Yol İzlenir?

Yukarıda belirttiğimiz durumdan farklı olarak hâkimde bir kanaat oluşmaması halinde hâkim bilirkişi imza incelemesi ister.

Bilirkişi ise böyle durumlarda ilk olarak ilgili yerlerden imzayı reddeden kişiye ait yazı veya imza örnekleri talep eder. Gelen imza veya yazılar ile mahkeme huzurunda elde edilen imza veya yazıları esas alarak incelemesini yapar.

Aynı şekilde bilirkişi gerekli gördüğü durumda kendi huzurunda kişiden yazı yazmasını veya imza atmasını mahkeme yoluyla ister.

Taraflar İmza İncelemesi Aşamasında Bilimsel Mütalaa Raporu Alabilir

Adli, hukuk veya diğer yargılamalarda adli belge incelemesi önemli konulardandır. Adli belge içerisinde yer alan imza incelemesi ise sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.

Böyle bir durumda taraflar Hukuk Mahkeme Kanunu 293. Maddeye göre davaya konu olan sahte belge veya imza ile ilgili uzmanından bilimsel mütalaa raporu alabilir.

Böyle bir durumda hâkim talep üzerine uzmanı mahkemeye davet edebileceği gibi resen de davet ederek dava konusu ile ilgili sorular sorabilir.

Uzman mahkemeye gelmez ise hâkim raporu dikkate almaz. Ayrıca taraflar bilimsel mütalaa raporu almak için dava aşamasında mahkemeden ek süre talep edemez.

Özet olarak mahkemede imza incelemesi bir süreçtir ve bu süreçte yapılması gerekenler hâkime kanun maddesiyle yetki olarak verilmiştir.

Hâkim yetkisi dahilinde davaya konu olan sahte imza ile ilgili öncelikle tarafları dinleyerek bir sonuca varacak eğer bir kanat oluşmamış ve sonuca varamamışsa imza incelemesini bilirkişiye yaptıracaktır ya da bilimsel mütalaa raporuna göre bir karar verecektir.

Mahkemede özellikle imzayı inkâr edenin bulunması gerekmektedir. Aksi halde kabul etmiş sayılır. Kısaca mahkeme imza incelemesi aşaması bu şekilde sonuçlanmaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

canlı tv izle