Mirny : Dünyanın İnsan Eli ile Yapılan En Derin Çukuru

24.10.2019
Mirny : Dünyanın İnsan Eli ile Yapılan En Derin Çukuru

Mirny çukuru görenleri büyüklüğü ile şaşkına çeviriyor. Peki bu çukuru nasıl oluştu? Nerede bulunuyor? Nasıl bu kadar büyüdü? İnsan eli ile yapılan bir çukur mu? Gibi sorularınız için yorumguncel.com’dan yanıt alabilirsiniz.

Mirny Çukuru Nedir?

Dünyanın en büyük çukurları denildiğinde ilk önce okyanusun derinliklerindeki Mariana Çukuru gelir akıllara. Bu çukurların oluşum nedenleri ise farklı farklı. Kimi plakaların birbirine çarpması ile kimisi meteor düşmesi ile kimisi de insan eli ile oluşmuş. İlk bakışta hepsi doğa üstü ve ilginç geliyor aslında. Ancak şöyle bir bakınca biz bu çukurlar arasından Mirny çukurunu daha ürkütücü buluyoruz. Öyle ki üzerinden helikopterlerin geçmesi bile yasak olan bir çukur bu.

Mirny Çukuru Nerede?

Dünyanın göbek deliği olarak bilinen çukur Rusya’nın Sibirya yakınlarında yer alan Sahayakut Özerk Cumhuriyeti’nin (Yakutistan) Mirny kasabasındadır.

Mirny Çukuru Nasıl oluştu?

Dünyanın en derin 2. Çukuru olarak bilinen Mirny çukuru bilinen diğer derin çukurlara kıyasla insan eliyle oluşmuş bir yer.  1952 yılında Sovyet jeologlardan, Yuri Khabardin, Ekaterina Elagina ve Victor Avdeenko tarafından Amekinsyk Seferinde keşfedilmiş. Sovyet jeologlar o bölgede önceleri volkanik taşı olan Kimberlit izinden gitmeleri ile keşfedilmiş bu elmas madeni. Elbette insanoğlu böyle bir yeri keşfettiğinde tahmin edileceği gibi burayı kendi haline bırakmamış. Keşfedildiği günden bu yana kazıldıkça kazılmış ve kalitesine göre farklı türlerde elmaslar çıkartılmış. Zamanla da kocaman bir çukura dönüşmüş. Sovyet bölgesinde bulunan Mirny Çukuru, dönemin Sovyetler Birliği lideri Joseph Stalin tarafından kazılma emri verilmiş. Ancak bunu yapmak çok da kolay olmamış, hava şartları sebebiyle kazılar sürekli aksamış. Tüm aksiliklere rağmen kazılmaya devam edilmiş. Sonuç olarak da ortaya 525 metre, 1,25 çapında olan bu çukuru yaratılmış. Bu çukur ile ilgili en ilginç gerçeklerden biri ise üzerinden herhangi bir hava aracının geçemiyor olması. Uçaklarda hava türbülansına helikopterlerde ise denge kaybına sebep oluyor. Bu sebeple hava araçlarının by çukurun üzerinden geçmesi yasaktır.

Uzaydan Görülebilen Çukur

Dünyanın insan eli ile yapılan ikinci en büyük çukuru olan Mirny çukuru Diğer bir deyiş ile “Diamond City” yani “Elmas Şehri” olarak da anılıyor. Dünyanın en büyük çukurlarından olan Mirny elmas madeninden yılda 10 milyon karat elmas üretilmiş ve bu elmasların %20si yüksek kalitede elmaslarmış. Bu sayede elmas madeni Sovyet birliği ekonomisini olumlu yönde etkilemiş. Öyle ki o dönem Rusya en büyük üçüncü elmas üreticisi konumuna gelmiş.

Bu çukura şu an yalnızca özel izinler ile giriş izni veriliyor ve 2004 yılında rezervleri tükendiği için terk edilmiş durumda. Elmas madeni olan bölge işlendiği dönemde Mirny kasabasında birçok işçinin yaşadığı bir bölge haline gelmişti.

Buna benzer ilginç içeriklere Meraklıların Tarihi kategormizden ulaşabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

jetfilmgo