Modern Havacılık tarihini başlatan olay: Hindenburg Faciası

02.11.2019
Modern Havacılık tarihini başlatan olay: Hindenburg Faciası

Hindenburg Faciası 6 Mayıs 1937’de havacılık tarihini değiştiren trajik bir olaydır. Amerika Birleşik Devletleri’nde New Jersey kentinde bulunan havacılık üssünde meydana gelen facia modern havacılığın başlamasında büyük etken olmuştur.

Hindenburg Faciası, o dönemde yeni yeni kullanılmaya başlanan hava taşımacılığında Zeplinlerin sık kullanıldığı bir dönemde meydana geldi. Bir tür hava aracı olan zeplin, itme gücü ile yol alan dümenler vasıtası ile yön değiştiren hidrojen dolu bir hava taşıtıdır. Zeplinler hava taşımacılığında ziyade 1. Dünya savaşında Londra ve Paris’i bombalayan Almanlar tarafından askeri amaçla kullanılmıştır.

Hindenburg Zeplini’nin özellikleri

O dönemin en büyük zeplini olan LZ 129 Hindenburg adlı araç, deniz taşımacılığında lüksün ve imkanların sınırlarını sunan Titanic gemisinin havadaki muadili idi. Muhteşem restaurantları, sıcak suyu ve havalandırması olan 4 adet dizel motorla çalışmasına rağmen havada sessizce süzülen dönemine göre mükemmel bir araçtı. Aynı zamanda bu araç dönemin Hitler Almanya’sının da Dünya’daki gücünü gösterecek görkemli bir icattı. Almanya’dan Kuzey Amerika’ya ilk seferine çıkan araç, görkemi ile herkesi met edecek ve geleceğin hava taşımacılığı için bir ışık olacaktı. Almanlar bu piyasanın da kendileri için elde edecekleri güç anlamına geldiğini de biliyordu. Ancak Hindenburg zeplininin sonu bu hayalleri tek bir çırpıda yok etmiştir.

Kıtalararası kesintisiz ulaşımı sağlayan ilk araç: Hindenburg Zeplini

1937 yılında hizmetinin 2. Senesinde ilk Kuzey Amerika seferine çıkarılan Hindenburg zeplini New Jersey’e hareket etmek için yola çıktı. Daha önceki seferleri başarı ile tamamlayan dev araç, tecrübeli kaptan Max Pruss’a emanet edilmişti. O dönemde sadece zenginlerin ulaşabileceği bir hizmet olan zeplinler içinde müthiş lüksler sunan Hindenburg Zeplini, kıtalar arası kesintisiz ulaşımı sağlayan ilk araç olması bakımından da tarihe adını yazdırmıştır. Ancak Hindenburg’u bu gün adını taşıdığı facia olan Hindenburg faciası’ndan tanıyoruz.

Hindenburg Faciası ‘nda kaç kişi öldü?

Almanya’nın Frankfurt kentinden Amerika’nın New Jerset eyaletine ulaşan dev zeplin, donanma üssüne inmeye hazırlandığı bir anda bu tarihi ana tanıklık etmek isteyen yüzlerce insanın gözleri önünde Hindenburg Zeplininin arka bölümünde bir anda alevler yükseldi. Yapımı yıllar süren zeplin sadece birkaç dakika içinde yanıcı Hidrojen gazının da büyük etkisi ile birkaç dakika içerisinde adeta kül oldu. Dönemin mükemmel aracı Hindenburg, içinde bulunan 36 yolcu 61 mürettebattan oluşan yolcuları ile alev alev yanmıştı. 36 kişi bu faciada yanarak can vermiştir.

Hindenburg Faciası ’nın sonuçları

LZ Hindenburg 129 yani Almanların tabiri ile Luftschiff Zeppelin №129 ‘un yanmasının sebebi olarka ise ani dönüş yapması nedeniyle kopan iskeletin hidrojen tanklarının birini delmesi sonucu çıkan yangın sonucu olduğu açıklanmıştır. 36 saniyede kül olan dev hava aracının içindeki zengin ve nüfuzlu insanlar ile birlikte yanmasında bir komplo teorisi olduğu iddiası da bulunmaktadır. O dönem hava ulaşımında büyük gelecek vaat eden bu hava araçlarının Hindenburg Faciası ile birlikte insanlar tarafından korku ile karşılanan bir araca dönüşmesine neden olmuş ve tercih edilmeyen bir araç haline gelmiştir. O dönemde bu tarihe tanıklık etmek için New Jersey’de bulunan gazetecilerin de an be an takip ettiği facia adeta bir travmaya neden olmuştur. Bu travmanın sonucu ise günümüzde var olan hava taşımacılığını ortaya çıkarmıştır.

Hindenburg Faciası bu gün gökyüzünde Zeplinleri göremiyor olmamızın en önemli sebebidir.

Hindenburg filmi hakkında

Hindenburg Faciası’nı işleyen film arayanlar için 1975 ABD yapımı ‘The Hindenburg’ adında bir film bulunmaktadır. Ayrıca farklı belgeselleri de bulunmaktadır.

Hindenburg zeplini adını Paul von Hindenburg’dan mı aldı?

Hindenburg Zeplini adını 1925-1934 yılları arasında Almanya’da başbakanlık yapmış olan Paul von Hinderburg’dan adını almıştır. General Hindenburg olarak da bilinen Paul von Hindenburg, Almanya’nın ikinci cumhurbaşkanı olarak da bilinmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

jetfilmgo