Priene Antik Kenti nerededir? Nasıl gidilir?
Priene Antik kenti hangi şehirdedir? Sorusu arama motorlarında oldukça sık aranıyor. Priene Antik kenti’ne nasıl gidilir? Priene Antik kenti Panionion ilişkisi nedir? Priene Anitk Kenti ve Heredot’ Priene antik kenti giriş ücreti ne kadar? Prienne Antik kenti ziyaret saatleri’ gibi sorularınıza yorumguncel.com’dan yanıt bulabilirsiniz.
Priene Antik Kenti’nin Tarihçesi
Priene Antik Kenti , Aydın’ın Didim ilçesi ile Gülbahçe yolu üzerinde Samsun (Mykale) dağının yamaçlarında yer alan bir kenttir. Milattan önce 7. Yüzyıla kadar dayanan tarihi ile Priene Antik Kenti’nin geniş bir geçmişi bulunmaktadır. 12 İyon (İon) şehrinden biri olan Prienne, kolonistler tarafından kurulmuş bir kent olarak bilinmektedir. Kentin kurucusu Atina’nın kurucusu olarak bilinen Kodros’un oğlu Aepytos olduğu sanılmaktadır. Priene Antik Kenti’nin adının anlamı ‘Hisar yurdu’ manasına gelmektedir.
Priene Antik Kenti’nin hikayesi
Büyük İskender’in Anadolu seferlerinde Prienne Antik Kenti’ni ziyaret ettiği ve kentin yapımı konusunda destekte bulunduğu bilinmektedir. Prienne Antik kenti, Tarihin kurucusu olarak bilinen Heredotos’un eserlerinde yer alan kentlerden biri olması bakımından önemlidir. Priene Antik Kenti, Heredot’un eserlerinde 12 İyon şehri arasında kurulan Panionion adı verilen yapının içerisinde bulunduğundan bahsetmektedir. Panionion’un içerisinde Miletos, Myeos, Phokaia, Ephesus, Kolophon, Lebedos, Khios, Teos, Samos, Erythrai ile birlikte bulunan Priene, dış tehlikelere karşı dayanışma amacıyla kurulan şehir birliğinde yer almıştır. Priene Antik kenti’nin diğer antik kentlere nazaran ön plana çıkmasını sağlayan en önemli özelliği şehir planlamacılığında döneminin en iyisi olmasıdır. Miletli mimar, Hippodamus tarafından geliştirilen Grid sistemi Priene’nin Dünyada adının duyulmasını sağlamıştır. Grid Sistemi, ızgara biçimli kent planı demektir. Kentin bulunduğu bölgenin eğimli olması nedeniyle merdivenli bir biçimde inşa edilen kentin caddelerinin 3,5 metre genişliğinde olması da günümüzdeki kent planlamasına ilham vermiştir.
Priene Antik Kenti’nde bulunan önemli yapılar
Kentin en önemli yapıları arasında Demeter ve Atina Tapınağı’nın yanı sıra, Agora, Bouleuterion, Gymnasium, Büyük İskender’in evi, Nekropol ve Mısır tapınağı bulunmaktadır. Büyük İskender’in kentin yapımında sağladığı katkı nedeniyle onun onuruna ev inşa edildiği düşünülmektedir. 5.000 kişilik tiyatrosunu bulunan Priene Antik Kenti’nin Millattan önce 350 yıllarında inşa edilmiştir. Ayrıca kentte Athena’nın altın ve fildişinden yapılma kentin en hakim yerinde bulunan bir heykeli bulunmaktaydı. Bu heykelin günümüze sadece bir kısmı ulaşabilmiştir.
Priene Antik Kenti ziyaret saatleri
Priene Antik Kenti’ne her gün ziyaret edilebilmektedir. Priene Antik Kenti’nin ziyaret saatleri yaz döneminde 08.00-19.00, kış döneminde ise 08.30-17.00 olarak belirlenmiştir.
Priene Antik Kenti giriş ücreti ne kadar?
Aydın’da bulunan Priene Antik Kenti’nin giriş ücreti 7 TL olarak belirlenmiştir.
Priene Antik Kenti’ne nasıl gidilir?
Priene Antik Kentine Aydın’dan Söke araçlarına binerek Güzelbahçe Mahallesi’ne giden dolmuşlarla ulaşılabilmektedir. Söke’nin ilçe merkezine 15 km mesafede bulunan Antik Kente Söke’den taksi ile de cüzzi bir fiyata ulaşabilirsiniz.
Antik Dünya ile ilgili her şey ANTİK DÜNYA REHBERİ‘nde!