Rise of Empires Ottoman (Belgesel Dizi) İnceleme

28.01.2020
Rise of Empires Ottoman (Belgesel Dizi) İnceleme

Rise Of Empires Ottoman adlı mini dizinin Netflix’te yayınlanmasının ardından Muhteşem Yüzyıl’dan alışık olduğumuz Osmanlı hikayesini bir kez daha derinlemesine izleme şansı bulduk. Ancak Muhteşem Yüzyıl’dan farklı olarak daha çok savaş daha çok strateji, daha çok tarih ve daha gerçekçi bir hikaye izlerken, daha az aşk, ihtiras gördük. İstanbul’un Fethi kuşkusuz Dünya tarihini 15. Yüzyıldan itibaren değiştiren ve şekillendiren Türk tarihinin çağ açıp çağ kapatan büyük bir olayıdır. Avrupalılar her ne kadar Yeni Çağ’ın Rönesans ve Reform ile başladığını iddia etse de Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un Fethi ile Feodalitenin sonunu getiren bir reaksiyona sebep olduğu bir gerçektir. Tarafsız tarih İstanbul’un Fethi’nin ne denli önemli olduğu konusunda hemfikirdir.

Rise Of Empires Ottoman oyuncuları ve karakter incelemesi

Rise of Empires Ottoman belgesel dizisine gelince. Fatih Sultan Mehmet genç bir padişahtı ve İstanbul’u fethettiğinde de 21 yaşındaydı. Kenan İmirzalıoğlu’nun Bir Cihan Fatihi: Mehmet dizisinde Fatih’i oynadığına şahit olmuştuk ve 40 yaşındaki bir aktörün Fatih’i oynamasının saçmalığını tartışmıştık. Rise of Empires Ottoman’da ise Fatih’e can veren Cem Yiğit Üzümoğlu kesinlikle doğru ve yerinde bir tercih olmuş. Genç bir padişah imajı bu sayede korunmuş. Belgesel dizi kadrosunda seçilen Tuba Büyüküstün, Birkan Sokullu, Selim Bayraktar gibi isimlerin de gayet isabetli olduğunu belgesel diziyi izlerken hissedebiliyorsunuz. Özellikle Selim Bayraktar’ın Muhteşem Yüzyıl’daki tarihi dizide oynama imajı oynadığı Çandarlı Halil Paşa karakteri ile adeta bütünleşmiş. Tuba Büyüküstün’ün can verdiği Mara karakteri güzel oyuncu ile daha da ilgi çekici bir hale gelmiş. Bence Timur Savcı Muhteşem serisinde Tuba Büyüküstün’ü neden oynatmadım diye hayıflanırdı izlese. Bizans tarafına gelirsek orada da Damla Sönmez, Osman Sonant ve Birkan Sokullu’yu gördük. Giovanni karakteri ile Tuba Büyüküstün’ün yarattığı etkiyi Birkan Sokullu da yaratmayı başarmış.

Tarihi olaylar iyi aktarılmış

Belgesel dizi de olayı değerlendiren isimler arasında Celal Şengör’ü görmek güzeldi. Yabancı isimlerin yetkinliği hakkında bir fikrim yok ancak, yabancı gözünden olayların değerlendirilmesi her zaman daha iyidir. Dizinin olayı anlatış biçimine de gelecek olursak, genel olarak İstanbul’un Fethi’nin Osmanlılar açısından sürekli olumsuz olaylar üzerinden anlatılması dikkatimi çekti. Elbette bir kuşatma bu kadar uzun sürüyorsa bir başarısızlık durumu söz konusudur. Elbette böyle bir fetih kolay olmamıştır. Dizilerimizde hep yüceltilen taraf olmaya alışık olduğumuzdan mıdır nedir ilk kez bu kadar yüceltilme olmadan zor bir savaş ortamı hissini vermesi bakımından bu belgesel dizi kesinlikle farklı. Dizinin orijinal dilinin İngilizce olması Netflix’te yayınlanması bakımından isabetli bir karar, ancak Türkçe dublajda seslerin yerleşmesi ve etkileyici biraz zayıf kalmış. Halit Ergenç’i anlatıcı olarak tercih edilmesi güzel ama dizinin müziklerini bastıran sesi nedeniyle etkileyiciliği zarar görmüş belki ileriki süreçlerde ses konusunda bir düzeltme yapılabilir. İngilizce seslendirmenin ise daha etkileyici olduğu bariz. Game of Thrones’ta Tywin Lannister karakteri ile tanıdığımız Charles Dance’ın seslendirmesi oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

Rise Of Empires Ottoman’ın 2. Sezonu olacak mı?

Dizi 6 bölümün sonunda İstanbul’un fethedilmesi ile sona eriyor. Ve Fatih daha yeni başlıyoruz diyor. Belgesel dizinin devam etme olasılığı yüksek. Zira imparatorluğunun yükselmesi noktasında Fatih’in Pontus’u ortadan kaldırdığı ve İtalya’ya sefer yaptığı çok önemli süreçler var tarihte. Konuyu sadece Fetihte bırakmak hikayeyi eksik kılar. İMDB’de dizinin devam edeceği yönünde bir ibare var. 2.sezon onayı alacak mı? Bu sorunun cevabını şimdiden merakla bekliyoruz.

YORUMLAR

jetfilmgo