Savant Sendromu nedir? (Mucize Doktor’da anlatılan)
Savant Sendromu nedir? Belirtileri nelerdir? Otizm-Savant Nedir? Savant sendromu olan bireylerin belirgin özellikleri nelerdir? Detayları yorumgüncel.com’dan bulabilirsiniz.
Son zamanlarda Fox tv de sosyal farkındalık temelinde ele alınan ve adını Mucize Doktor dizisi ile birlikte çokça duyduğumuz Savant sendromu sıkça aranmaya ve merak edilmeye başlandı. Mucize Doktor dizisi ile sosyal farkındalık bilinci artmaya başlayan savant sendromu nedir? Belirtileri ve belirgin özellikleri nelerdir?
Fox Tv ekranlarında yayınlanmaya başlayan Mucize Doktor isimli projenin hayata geçirilmesi ve yayınlanmasıyla birlikte Savant sendromunun ismini sıkça duymaya başladık. Mucize Doktor isimli dizide Taner Ölmez’in can verdiği karakter Ali Vefa otizm-savant sendromu olan bir genç bir doktordur. Bu dizi ile birlikte ismini daha önce duymadığımız savant sendromu kitleler tarafından merakla karşılanmaktadır.
Savant Sendromu nedir?
Savant sendromu her ne kadar hastalık olarak bilinse de aslında bu sendroma sahip olan kişiler müzik, matematik veya görsel alanlardaki hafızaları yönüyle üstün zekalı kişiler olarak bilinmektedir. Savant sendromlu bireyler normal insanların çözmekte zorlanacağı bir çok problemi çok daha kolay ve kısa sürede çözebilme gibi yeteneklere sahip olan kişilerdir.
Otistik-Savant ne zaman keşfedildi?
Otistik-Savant ilk kez Fransa’da 1887 yılında temelleri atılan bir hastalık olmakla birlikte kelime anlamı olarak da bilmek/bilge anlamına gelmektedir. Langdon Down isimli bir doktor tarafından ortaya atılan bu hastalığa sahip olan kişiler bir veya birden fazla alanda uzmanlaşma derecesinde bilgi sahibi olması ile bilinmektedir. Sendrom, doğuştan olabileceği gibi bir kaza sonucunda, otistik bireylerin gelişiminde veya epilepsi gibi hastalıkların sonucunda meydana gelebilecek yani sonradan oluşabilecek olan bir hastalıktır.
Bu sendroma sahip olan bireyler ağır zihinsel ve gelişimsel yetersizliklerinin yanı sıra çoğu kişide bulunmayan zihinsel becerilere sahip bireylerdir. IQ seviyeleri 25-70 arasında olan bu bireyler beklenenin aksine belirli alanlarda aşırı bilgi haznesine sahip olabilecek insanlardır. Bu sendrom doğuştan, doğum sırasında oluşabilecek komplikasyonlardan veya sonradan beyin zedelenmesi sonucu oluşabilecek olan bir hastalık türüdür.
Savant Sendromu Olan Bireylerde Bulunan Sosyal Beceriler
Görsel alandaki hafızaları sebebiyle daha çok sanat alanında kendini göstermektedir. Bilinen birçok savant sendromlu heykeltıraş, ressam, piyanist, müzisyen bulunmaktadır. Sanat alanı dışında mekanik, üç boyutlu beceriler ve hızlı matematiksel hesaplamalar gibi yetenekleri de bulunmaktadır.
Uzmanlaştıkları alan hakkında okuduğu gördüğü her türlü bilgiyi genetik olarak hatırlayabilmektedirler.
Mucize doktor dizi incelememize buradan ulaşabilirsiniz.