Termessos Antik Kenti : Büyük İskender’e direnen kent

26.10.2019
Termessos Antik Kenti : Büyük İskender’e direnen kent

Termessos Antik Kenti nerededir? Sorusu arama motorlarında aranıyor. Hangi şehirdedir? Termessos Antik Kenti’ne nasıl gidilir? Tarihçesi nedir? Termessos Antik Kenti’nin adı ne anlama gelmektedir? Gibi sorularınıza yorumguncel.com’da bulabilirsiniz.

Termessos Antik Kenti, çok bilinen bir antik kent olmamasına rağmen Anadolu topraklarında tarihi ile dikkati çeken bir Antik kent’tir. Özellikle Antalyalıların bile çok bilmediği bu antik kent, Antalya’ nın 30 kilometre ötesinde Korkuteli yolu üzerinde milli park sınırları içerisinde bulunur. Antik kentin tarihte çok önemli anektotlara sahip olduğu anlaşılmıştır. Özellikle Roma önecesi dönemde Anadolu topraklarını gücü ile kasıp kavuran Büyük İskender’in sahip olamadığı en kentlerden biri olarak ön plana çıkan Termessos Antik Kenti, Büyük İskender’in ordusuna karşı verdiği savunma mücadelesi ile tarihte adından söz ettirir. Aynı zamanda Türkiye toprakları içerisinde bulunan özü bozulmamış nadir antik kentlerden biri olması ile de önemli bir yerdir.

Deniz seviyesinden bin 150 metre yüksekliğinde bulunan Termessos Antik Kenti, sık çam ormanları ile bezeli doğal bir kent havzası üzerine kurulmuştur. Faal olduğu dönemde savunma yapmak için de ciddi manada avantajlı olan bölge bu sayede Büyük İskender’in gazabından korunabilmiştir. Hatta rivayete göre İskender, Termessos’u alamayınca çok sinirlenir ve acısını Burdur’un Ağlasun ilçesinde bulunan Sagalassos Antik Kenti’nden acısını çıkartır.

Termessos Antik Kenti, Anadolu tanrılarından biri olan Solymes’e adanmıştır. Öyle ki kentte basılan paraların üzerine de Solymes’in adı yazılmıştır. Termessos Antik Kenti’nin denize kıyısı olmamasına rağmen deniz ile olan ilişkileri oldukça iyiydi. Hatta bu ilişki Büyük İskender’e direnmeyi başaran Termessos Antik Kenti’ni bu efsane direnişten yaklşık 40 yıl sonra Mısır egemenliğine girmesine neden olmuştur.

Termessos Atik Kentinde Bulunan Yapılar

Termessos Antik Kenti, Anadolu topraklarında bozulmamış yapısı ile en önemli antik kentlerden biridir. Özellikle tiyatrosu Roma döneminin en iyi örneklerinden biri olmakla birlikte hala bütünlüğünü koruması bakımında değerlidir. Kentin girişlerinde bulunan yazıtlarda özellikle kehanetler ve sihir, büyü gibi bir çok farklı yazılar bulunmaktadır. Bu Termessos Antik Kenti’nde yaşayan halkın geleceğe çok meraklı olduğu izlenimi vermektedir. Tiyatro’nun yanı sıra Agorası da dikkat çekici olan kentte, bir adet de Odeon bulunur. Genel her Antik kentte bulunmayan bu yapı, Termessos’ta müziğe ve sanata verilen yüksek önemin bir işaretidir. Ayrıca dönemin Odeon’unun üzerinde bulunan büyük çatısı bulunmaktadır. Ve bu gün halen o çatının o yapının üzerinde nasıl durduğu çözülememiştir.

Termessos Antik Kenti, geniş bir mezarlığa ev sahipliği yapar. Mezarların çeşitliliği ve bezemeleri de oldukça zengindir. Anıtsal mezarların yanı sıra savaç ve savaşçılık figürlerinin de bulunduğu mezarlarda kentin geçmişine ışık tutan nüanslardır. Termessos’da bulunan ve dönemin şartlarına göre ilk olması bakımından önemli olan eselerden biri de ‘Köpek Lahdi’dir. Stefanos adlı bir köpeğe sahibesi tarafından yazılmış olan şiirsiz kitabe benzeri olmayan şaşırtıcı bir eserdir.

Termessos Antik Kenti ’ne nasıl gidilir?

Termessos Antik Kenti’ne Antalya-Korkuteli karayolu’nun 24. Kilometresinden özel yolla ayrılan sola tırmanan karayolu ile gidilir. Bu günkü adı Güllük dağı yamacında bulunan antik kent aynı zamanda Google haritalarda Termessos Örenyeri adı ile de aranarak da kolay yol tarifi ile bulunabilir.

Termessos Antik Kenti’ne giriş ücreti ne kadar?

Termessos Antik Kenti’ne giriş ücreti ne kadar? Sorusunun yanıtı, Termessos Antik Kenti’nin giriş ücreti 7 TL’dir. Ayrıca antik kent işletmesi yaz dönemi 8.30-19.30, kış döneminde ise 08.30-17.30 saatleri arasında haftanın her günü açıktır.

Buna benzer Antik Kent içeriklerimize buradan ulaşabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

jetfilmgo