Ulus Faciası (1963) : Ankara’nın Kara Günü

17.10.2019
Ulus Faciası (1963) : Ankara’nın Kara Günü

Ulus faciası, ülkemizde yaşanan büyük bir uçak kazasıdır. Bu facia ile ilgili olarak ‘Ankara Ulus Faciası ne zaman oldu?’ soruları arama motorlarında sıkça aranıyor. Ankara ulus faciası ne zaman oldu? Nasıl oldu? Kaç kişi hayatını kaybetti? Nerede oldu? gibi sorularınızın yanıtını yorumguncel.com’da bulabilirsiniz.

Türkiye’deki En Büyük Uçak Kazası

1 Şubat 1963 yılı birçok Ankaralı için unutulmaz bir tarihtir. O yılın Ramazan Bayramı’nın ilk günü olmasının dışında birçok Ankara Ulus’ta bulunan vatandaşın ölümüne sebep olacak bir olay gerçekleşmiştir.  Bayram yoğunluğunun hakim olduğu kent Ulus’ta Lübnan Havayolu Şirketi Middle East Airlines – Air Liban’a ait Lefkoşa aktarmalı Beyrut-Ankara seferini tamamlamak için Esenboğa havalimanına inmeye hazırlanan yolcu uçağı ile Türk Hava Kuvvetlerine ait nakliye uçağının çarpışması olayıdır. Olayın sonucunda her iki uçakta büyük bir hasar görmüş ve Ankara’nın farklı mahallelerine parçaları dağılmıştır.

Ulus Faciası ‘nın Sonuçları

Bu havacılık kazasının sonucunda yolcu uçağında bulunan 11 yolcu ve 3 mürettebat, askeri uçakta bulunan 3 Türk askeri personeli hayatını kaybetmiştir. Ulus faciasının havadaki kazazedelerin dışında her iki uçağın enkazlarının düştüğü ve büyük bir yangına dönüştüğü bina ve sokaklarda 120 kazazede de hayatını kaybetmiştir. Kazadan günler sonra ağır yaralı olan kazazedelerden bazıları da hayatını kaybedince ulus faciasının  sonuçları daha da ağır olmuştur.

Kaza Sonucunda Çıkan Yangın

Kuyruğu koparak yere çakılan uçaklardan biri o zaman ulusta bulunan Garanti Bankası ve İstanbul Banka’sına çarpmış ve bu çarpmanın sonucunda uçağın yakıtın alev alması ile binada bulunan doğalgaz boruları da alevlenmiş. Yangının sonucunda o an binada bulunan birçok insan yanarak hayatını kaybetmesine sebep olmuştur.

Kaza Neden Oldu?

Lübnan’dan kalkan Middle East Airlines – Air Liban’a ait yolcu uçağının pilotları Ankara’da havanın güneşli ve açık olduğunu düşünerek yani aletli uçuş kurallarını ihmal ederek uçuş protokolüne geçmiş olması 1. Büyük sebep. Bir diğer sebep ise yine bir ihmal sonucunda gerçekleşiyor. Türk Hava Kuvvetlerine ait olan nakliye uçağının Esenboğa havalimanına iniş için havalimanı yetkilisi kuleye konumunu bildirmemiş olması sonucunda birbirinden habersiz olan iki uçak Ankara Ak köprü mevkisi üzerinde çarpışmış. Air Liban’a ait yolcu uçağı Hükümet Caddesi ile Anafartalar Caddesinin kesişme noktasında bulunan işhanlarının üzerine düşmüş ve o işhanlarında bulunan insanların bina içinde yanarak hayatını kaybetmesine sebep olmuş. Bunun yanında Türk Hava Kuvvetlerine ait nakliye uçağı da Samanpazarı ve Yenihayat Mahallelerinde bulunan gecekondu tipi evlerin üzerine düşmüştür.

Şu an Ankara’nın merkezi konumu Kızılay gibi görünürken o tarihlerde bu kaza yaşanmadan önce Ankara’nın ticaret merkezi konumunda Ulus Semti vardı. Bu sebeple ve kazanın Ramazan Ayı içinde gerçekleşmesi sonucunda iftar telaşında olan kalabalık hava kazası sonucunda hayatını kaybetti.

Gazetelere ilk gün kazanın bilançosu 68  ölü sayısı olarak yansırken, enkaz altından çıkarılan kazazedelerin cansız bedenlerine ulaşılması ve ağır yaralı vatandaşların da eklenmesi ile kazanın sonucundaki ölü sayısı 120’ye ulaşmıştır.

Ulus Faciası ‘nda Suçlu kimdi?

Yapılan araştırmalarda ilk kaza raporlarına göre Middle East Airlines yolcu uçağı suçsuz bulunmuş. Ancak kaza sonrası yapılan araştırmaların sonucunda Middle East Airlines %80, Türk Hava Kuvvetlerine ait askeri uçak %20 suçlu bulunmuştur.Ulus faciasının kurbanları olan 120 kişinin cenazeleri kazadan 4 gün sonra dönemin Başbakanı İsmet İnönü’nün de katılımı ile Hacı Bayram Camiinde cenaze namazı kılınmış ardından Cebeci Asri Mezarlığı’nda defnedilmişlerdir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

canlı tv izle