Ganymede : Güneş Sistemi’nin en sulak uydusu

29.10.2019
Ganymede : Güneş Sistemi’nin en sulak uydusu

Ganymede hangi gezegenin uydusudur? Gibi sorular arama motorlarında sıkça aranıyor. Jüpiter’in en büyük uydusu nedir? Güneş sisteminin en büyük uydu hangi Gezegendedir? En çok uydu hangi Gezegendedir? Güneş sisteminin uyduları nelerdir? Jüpiter’in kaç uydusu var 2018? Jüpiterin kaç ayı var? gibi sorularınıza yorumguncel.com’dan yanıt bulabilirsiniz.

Ganymede hangi gezegenin uydusudur?

Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olan Jüpiter’in 63 uydusundan en büyüğü olan Ganymede, aynı zamanda Güneş Sistemi’nin de en büyük uydusudur. Ganymede, 1610 yılında Galileo tarafından keşfedilmiştir. Jüpiter’in Galileo uyduları olarak bilinen 4 uydusundan biri olan Ganymede, Güneş Sistemi’nin en büyük uydusu olarak da öne çıkmaktadır. 5262 km’lik yarı çapı ile Merkür gezegeninden daha büyük olan Ganymede, aynı zamanda Satürn’ün en büyük uydusu olarak bilinen Titan’ı da bu konuda saf dışı bırakarak bu unvanı elde etmiştir.

Ganymede’in özellikleri neler?

Ganymede, yarıçap olarak her ne kadar Merkür gezegeninden daha büyük olsa da kütlesi Merkür’den 2.8 kat daha küçüktür. Bu veri de Ganymede’in önemli miktarda buz kütlesine sahip olduğunu düşündürmektedir. Ganymede’in yüzeyinde ciddi oranda kalın bir buz kütlesi olduğu düşüncesi sadece kütlesi ile varılan bir bilgi değil. Uydunun yüzeyindeki buz kütlesinde bir çok krater ve çarpma izleri bulunuyor. Hatta bazı kraterlerin de 4 milyar yaşında olduğu da bir başka ayrıntı olarak öne çıkıyor. Kraterlerin bu denli uzun bir zaman diliminde korunması da Ganymede’in jeolojik açıdan artık aktif bir gök cismi olmaması ile doğrudan orantılı olduğu düşünülmektedir.

Manyetosferi olan tek uydu: Ganymede

Ganymede’in bir başka ön plana çıkan özelliklerinden biri de manyetosferi bulunan tek uydu olmasıdır. Uydunun iç yapısı hala sıcak ve eriyik durumdadır. Jüpiter’in manyetosferi içinde yer alan Ganymede’in kendi manyetosferi bulunması da dikkate değer bir ayrıntıdır.

Ganymede’de su var mı?

Ganymede ile ilgili edinilen son bilgiler çok daha fazla şaşırtıcı. Zira bu uyduda yüzeyinde bulunan buz kaplı yapının altında yer altı okyanuların varlığı keşfedildi. Özellikle Jüpiter’in bir diğer uydusu olan Europa’dan daha fazla su miktarına sahip olan Ganymede’in su oranının devasa boyutlarda olduğu da düşünülüyor. Dünya’da bulunan okyanusların 25 katından daha fazla su oranının varlığına işaret eden veriler, Ganymede’in su bakımından olukça zengin bir yapıya sahip olduğunu ortaya koyuyor. Aynı zamanda bu keşfedilen yeraltı okyanuslarından biri de yüzeye yakın bir yerde bulunuyor. Ganymede’in su kütleleri uydunun çekirdeğine doğru bir gofret şeklinde sıralandığı öngörülüyor. Yani yeraltı okyanusları katı maddelerin bulunduğu katmanlar arasında bulunuyor. Buna ‘Ganymede’in sandviç okyanusları’ tanımı kullanılıyor. Ganymede, bu derece su barındırması ile yaşama ev sahipliği yapabilecek özellikler taşıyor. Bilim Dünyası’noın Ganymede ile bu denli ilgili olmasının başlıca nedenlerinden biri de kuşkusuz vaat ettiği yaşam olma ihtimali diyebiliriz.

YORUMLAR

jetfilmgo