Dünya’nın uzaydan ilk fotoğrafı ne zaman çekildi?

14.03.2022
Dünya’nın uzaydan ilk fotoğrafı ne zaman çekildi?

Dünya’nın uzaydan ilk fotoğrafı ne zaman çekildi, Dünya’nın uzaydan ilk görüntüsü, Dünya’nın ilk resmi, nasıl çekildi, Uzaydan Dünyaya Bakış, Dünya uzaydan hangi renk görünür, Dünyanın fotoğrafı nerede çekilmiştir, gibi aramalarınıza YORUM GÜNCEL’den yanıt bulabilirsiniz.

Dünya’nın uzaydan ilk fotoğrafı hakkında

İnsanlık tarihinde en popüler tartışmalardan biridir belki de. Dünya düz mü? Yuvarlak mı? Sırf bu soru için yıllar boyunca çok çatışmalar, olaylar ve tartışmalar yaşanacak, Bir çok insan bu soru yüzünden bedeller ödeyecekti. 1900’lü yıllara kadar bu tartışma çok daha farklı zeminlerde tartışılmaya devam etse de bilimin ve bilimsel tekniğin gelişmesi ile birlikte bu soru yanıtını buluyor gibiydi. Daha doğrusu Antik dönemden beri bilinen gerçeği sadece somut olarak kanıtlamak kalmıştı.

Yoksa Antik Mısır ve Antik Yunan’da dahi Dünya’nın şekli ile ilgili tahminler vardı ve bugün bile düz olduğunu savunanların aksine daha az bilimsel gereçle daha çok şey biliyorlardı. Tabi bu tartışmanın sonunda Dünya’nın tam bir yuvarlak olmadığı keşfedilmiş olsa da (Kendine özgü bir şekil olarak geoit adı verilmektedir) yuvarlak diyenlerin de bu tartışmayı kazanmış sayılabileceği bir an yaşandı.

Dünya’nın uzaydan ilk fotoğrafı nasıl çekildi?

O da 24 Ekim 1946 yılında V-2 adlı 35 milimetrelik bir kamera taşıyan füzenin fırlatılması ile mümkün olacaktı.

Yörüngeye ilk uyduyu fırlatanlar Sovyetler olabilir; ancak uzaydan gelen ilk fotoğrafı çekenler New Mexico’daki Amerikalı bilim insanları ve araştırmacılardı. White Sands Missile Range’de bulunan asker ve bilim insanları, 24 Ekim 1946 tarihinde 35 milimetrelik bir kamera taşıyan bir V-2 füzesini uzaya fırlatarak, Dünya’nın uzaydan ilk görüntülerini çekmeyi başardı.

Kabul edilen dış uzay başlangıcının biraz üzerinde, yaklaşık 105 km yükseklikten çekilen bu görüntüler; çelik bir kasete sarılı olması sebebiyle çarpışma inişinden darbe almadan kurtulmayı başardı. Ancak bu başarı, bunun Dünya’nın eğriliğinin ilk defa gözlendiği anlamına gelmiyor. V-2 füzesinin fırlatılışından 11 yıl önce, 1935 yılında Explorer II balonu yaklaşık 22 km yüksekliğe ulaşarak küresel ufku gözlemlemişti.

İkinci Dünya Savaşı’nın ardından ABD Ordusu, Amerikan füze savunmasını geliştirmek için düzinelerce el konulmuş V-2 Alman füzesi ateşledi. Bu süre zarfında, araştırmacılar bazı füzeleri atmosferik çalışmalara uygun olacak şekilde bilimsel araçlarla donattı. 1946 ve 1950 arasında, uzaydan bazıları 160 km kadar yüksek irtifalarda çekilmiş olan 1000’den fazla görüntü elde edildi.

Sonraki yıllarda teknolojinin sağladığı ciddi ve hızlı gelişim ile dünyanın çok farklı özelliklere sahip fotoğrafları çekilecekti.

O öneme sahip fotoğrafların çekildiği tarihler ise şöyle:

  • Uzaydan gelen ilk fotoğraf, 1946
  • Dünya’nın uzaydan ilk televizyon görüntüsü ve ilk hava durumu uydu görüntüsü, 1960
  • Dünyanın ilk tam disk renkli resimleri, 1967
  • Dünya ve Ay’ın ilk tam disk resmi, 1977

  • Güneş Sistemi gezegenlerinin ötesinden Dünya’nın ilk görüntüsü, 1990
  • Dünya’nın Satürn’den ilk görüntüsü, 2006

Ama 1946’da çekilen bu ilk fotoğraf bir dönemin de başlangıcı sayılacaktı. Dünyamızın renkli halini görmek için ise 21 daha beklememiz gerekecekti.

O dönemin adına da Uzay Çağı denilecekti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

canlı tv izle