Ceres cüce gezegeni : Çamur volkanlarının diyarı
Ceres nedir? Ceres Cüce gezegeni hakkında bilgi, yapısı, özellikleri Anuha Mons dağı, hayat var mı? Gezegen mi? Cüce gezegen ne demek? Adı nereden geliyor? Gibi aramalarınıza yorumguncel.com’dan yanıt bulabilirsiniz.
Ceres gezegeni hakkında bilgi
Güneş Sistemi’nde gezegenlerin yanı sıra dikkat çekici diğer gökcisimleri de bilim dünyası taarfından ‘Cüce gezegen’ olarak tanımlanan gezegen özelliğine sahip ancak, boyut olarak oldukça küçük gezegenciklerdir. Bunlardan en dikkat çekici ve en büyüğü ise Ceres olarak bilinir. Ceres Güneş Sistemi’nde cüce gezegen olarak tanımlanan en büyük gökcismidir.
Ceres’in keşfedilmesi
Ceres, ana asteroid kuşağında yer alan, Mars ile Jüpiter arasında bulunan en büyük cisimdir. 1 Ocak 1801 tarihinde İtalyan gökbilimci, Giuseppe Piazzi tarafından keşfedilmiştir. Palermo kentinde çalışmalarını sürdüren Piazzi, asteroid kuşağında yer alması nedeniyel ceres’i bulutsuluk içermeyen kuyruklu bir yıldız olarak tanımlamış ancak, daha sonraki süreçte Güneş Sistemi’nde gezegen gibi davranan bir yapı olduğunu belirlemiştir. Bu keşfettiği gezegene Sicilya’nın koruyucu tanrıçası olan Ceres’in adını vermiştir. Asteroidler içerisinde keşfedilen en büyük cisim olan Ceres, keşfedildikten sonraki süreçte 50 yıl boyunca 8. Gezegen olarak adlandırılmıştır. Bilimsel adı ise Asteroid kuşağındaki cisimler arasında 1 numara tanımlanır.
Ceres cüce gezegeni ’nin özellikleri
Asteroid kuşağı içerisinde yer alan Ceres, 950 kilometre çapındadır. Aynı zamanda kuşağında yüzde 32’lik hacmini de bünyesinde barındırır. Bu bakımdan kuşak içerisinde açık ara en büyük cisim olduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda Ceres’in diğer asteroidler gibi şekil bakımından bağımsız ve düzensiz değil, gezegen gibi küresel olduğu ortaya çıkarılmıştır.
Aydan küçük olan Ceres’in yapısında ise su buzu, karbonat ve kil gibi farklı şekillerde kil barından hidratlı minareller olduğu tahmin edilmektedir. Taş kayadan oluşan çekirdek ve buzlu bir mantodan oluşan cüce gezegenin, yüzeyinin altında yeraltı okyanusu barındırabileceği düşünülmektedir. Ceres’in yüzey sıcaklığı -38 derece civarındadır. Ceres’in yüzeyinde bulunan parlak buz yükseltileri bilim dünyasını ilk keşfedildiğinde heyecanlandırmıştı. Zira parlak tepeler gezegenin fotoğrafını çeken Dawn sondası tarafından fotoğraflanmış ve ilk görünümü şaşkınlık yaratmıştı.
Ceres cüce gezegeni ve çamur volkanı Anuha Mons
Ceres cüce gezegeni üzerinde bir cüce gezegendeki en büyük dağına da sahiptir. 4000 metre yüksekliğinde olan dağ, Ahuna Mons olarak adlandırılmıştır. Ahuna Mons dağı aynı zamanda güneş sisteminde bilinen en büyük çamur volkanıdır. Gezegenin yüzeyinde çok büyük bir alan çamur bulunması ve aynı zamanda tuzlu kabarcıklara sahip olması Ceres’te yaşam için uygun bir yer olabileceği düşüncesini güçlendirmiştir. Tuzlu su içeren püskürmeleri ile ön plana çıkan cüce gezegen, İo ve Europa gibi küçük gökcisimleri ile birlikte jeolojik olarak da aktif bir yapıya sahiptir. Anuha Mons’un oluşmasına neden olan sebebin de bu aktivitenin sonucu olduğu düşünülmektedir.
Bir diğer cüce gezegen Sedna hakkında bilgi almak isterseniz burayı tıklayın!