Sedna: Onuncu gezegen denilmişti şimdi uzaklardan bakan gökcismi

02.11.2019
Sedna: Onuncu gezegen denilmişti şimdi uzaklardan bakan gökcismi

10. gezegen Sedna mı? Sedna gezegeni ne zaman bulundu? Gezegen sayıldı mı? Cüce gezegen mi? Gibi sorularınıza Yorumgüncel.com’da yanıt bulabilirsiniz.

Sedna hakkında bilgi

Sedna, Güneş Sistemi’nde Neptün’ün de uzağında bulunan ilk olarak 10. Gezegen olması önerilen daha sonra cüce gezegen bile sayılmayan  bir gökcismi olarak tanımlanmaktadır. Bilimsel olarak tam adı 90377 Sedna’dır. Gezegenin tam ismi ise Eskimo mitolojisinde ‘Okyanus Tanrıçası’ olarak bilinen Sedna’dan gelmektedir. Gökcismi Michael E. Brown, Chad Trujillo, David L. Rabinowitz tarafından Yale Üniversitesi kaynakları ile bulunmuştur.

Sedna ne zaman keşfedildi?

Sedna, Neptün ötesi cisimler kuşağında bulunur. 14 Kasım 2003 yılında keşfedilen gezegen, ilk olarak Uluslararası Gökbilim Birliği tarafından cüce gezegen olarak sınıflandırılması istenmiş ancak daha sonra bu teklif geri çevrilmiştir. 2005 yılında 10. Gezegen olması girişimleri de yapısı itibari ile mümkün olamayacağı gerekçesi ile reddedilmişti.

Güneş’e uzaklardan bakmak

90377 Sedna, Güneş Sistemi’nin en uzak cisimlerinden biri olarak kabul edilir. Güneş’e uzaklığı Dünya’nın 990 katıdır. Sedna’nın dış yüzeyi karbon ve buzullardan oluştuğu ve yüzeyinin de -240 derece civarında olduğu öngörülmektedir. İnce uzun bir elips şeklinde yörüngeye sahip olan gök cismi 12.000 yılda Güneş etrafındaki turunu tamamlamaktadır. Yaklaşık 1000 km’lik bir çapa sahip olan gezegen, Plüto’dan küçüktür. Ancak yapısı itibari ile de cüce gezegen kategorisine girme konusunda elverişlidir. Buna rağmen henüz Sedna ile ilgili net bir karar verilmiş değildir.

Sedna başka yıldız sisteminden mi geldi?

Sedna, Güneş Sistemi’nin dış kısmında bulunan Kuiper Kuşağı ile Oort Bulutu arasında gidip gelen küçük bir gezegendir. Bazı teorilere göre de Neptün’ün çekim gücüne kapıldığı için Güneş Sistemi’ne başka bir gezegen sisteminden dahil olduğu da ortaya atılmıştır. Ancak yapılan son araştırmalara göre bu gezegenin Neptün ile ciddi bir yerçekimsel ilişkisi bulunmamaktadır.

Güneş’ten faydalanma konusunda 90377 olarak anılan gezegen oldukça fakir bir gezegendir. Her ne kadar Güneş Sistemi gezegenlerinden uzak bulunan cüce gezegenlere göre en parlak yıldız güneş olsa da aldığı ışık ve ısı miktarı Dünya’ya göre 6 bin kat daha azdır. Bu özellikleri nedeniyle bu gezegenin en yüksek sıcaklık değeri -200 derecenin üzerine çıkma ihtimali bulunmamaktadır. Bunda Sedna’nın Güneş’e olan uzaklığının Plüton’un Güneş’e olan uzaklığının (6 milyar kilometre) 24 katı olması ile de açıklanabilir. Özellikle Mars’tan sonraki gezegenlerde Güneş’e uzaklık nedeniyle buzul ve yüksek soğukluk dereceleri olağandır.

YORUMLAR

canlı tv izle