Titan : Güneş sisteminin en büyük ikinci uydusu

26.10.2019
Titan : Güneş sisteminin en büyük ikinci uydusu

Titan hangi gezegenin uydusudur? Gibi sorular arama motorlarında sıkça aranıyor? Satürn’ün en büyük uydusu hangisidir? Üzerinde okyanus bulunan uydu hangisi? En büyük uydusu Titan olan gezegen hangisidir? Gibi aramalarınıza yorumguncel.com’dan yanıt bulabilirsiniz.

Titan uydusu hakkında bilgi

Titan, Güneş sisteminin en büyük gezegenlerinden biri olan Satürn’ün en büyük uydusudur. Merkür’den daha büyük olan Titan’ı özel kılan ise büyük bir uydu olması değil, ince bir atmosferi ve yeryüzeyinde su bulunması ile üzerinde yaşam barındırabilecek bir gök cismi olması olasılığıdır. Zira yapılan araştırmalarda da bu fenomene en uygun gök cismi de Titan’dır. Ana ekseni 1.220.860 km olan Titan’ın yörünge süresi 15.945 gündür. Aynı zamanda bu uydu Güneş sistemi’nin de en büyük ikinci uydusudur.

Titan’ın keşfedilmesi

Titan, Enceladus, Mimas ve Rhae ile birlikte Satürn’ün en öneli uyduları arasında yer almaktadır. 1655’te Hollandalı Gökbilimci Christiaan Huygens tarafından ilk olarak keşfedilen uydu, ilk olarak Satürn’ün uydusu anlamına gelen Saturni Luna denildi. Yunan mitolojisinden esinlenilerek daha sonra Titan olarak adlandırılmaya başlandı. Uydu, Satürn’e yakınlık bakımından 62 uydu içerisinde 19.sırada bulunmaktadır.

Titan’da yaşam mümkün mü?

Titan, üzerinde geniş su kütleleri bulunan ve yoğun bir atmosfere sahip olması nedeniyle bilim dünyasının ilgisini çekmektedir. Zira uydu üzerinde bulunan geniş, okyanus, deniz ve göllerde deniz canlılarının bulunma ihtimalinin olduğu düşünülmektedir.

Elbette bulunan bu sıvıların metandan oluşması yaşamın oluşma ihtimalini engelleyecek bir özellik olarak da ele alınıyor. Yaşam olması olasılığı arttıran şeyler ise gökcisminde yaşamın kaynağı olan Karbonun da bulunması. Aminoasitlerin de varlığının kanıtlandığı Titan’da yaşamın oluşması için elverişli olduğunu ortaya koyuyor. Titan’ın yaşam ile ilgili bir diğer sorunu ise elbette ki soğuk bir yapıya sahip olması. Uyduyu kaplayan okyanuslar, denizler ve göller -179 derece olan atmosfer sıcaklığı nedeniyle buz halinde bulunuyor. Ancak uydunun yer kabuğuna doğru inildikçe okyanusların alt kısmının sıvı halde olduğu düşünülüyor.

NASA, Titan’ı Cassini uzay aracı ile detaylı bir biçimde taramayı başardı. Aynı zamanda yapılan çalışmalarda Titan’ın hala aktif bir gökcismi olduğu keşfedildi. Bu da uydu olan Titan’ın atmosferini soğutan sıcaklık kaynağının çekirdeğinde yer olduğu umudunu da beraberinde getiriyor.

Titan ve Dünyalaştırma (Terraforming) senaryoları

Titan ile ilgili bilim insanlarının Terraforming adı verilen Dünyalaştırma düşüncesi de bulunmaktadır. Bilim insanları keşfedilen veya keçfedilmiş gezegenler üzerinde kurduğu senaryolara verilen bu yöntemin Titan üzerinde denenebileceği de öngörüler arasında yer alıyor. Bu öngörüler içerisinde en güçlü adaylardan biri de Callisto,Ganymede, Ay, Merkür ile birlilkte Titan’dır. Kısmi Dünyalaştırma denilen Paraterraform ihtimalinin yüksek olduğu Titan, bu açıdan da bilim insanlarının hayallerini süslemektedir.

Olympus Mons içeriğimiz için buraya tıklayınız.

YORUMLAR

canlı tv izle