Amorium Antik Kenti : Ünlü Masalcı Ezop’un memleketi

17.11.2019
Amorium Antik Kenti : Ünlü Masalcı Ezop’un memleketi

Amorium Antik Kenti nerededir? Aramaları google’da sıkça aranıyor. Amorium Antik Kenti’ne nasıl gidilir? Amorium Antik Kenti ziyaret saatleri kaç? Amorium Antik Kenti Tarihi, Amorium Antik Kenti giriş ücreti ne kadar gibi sorularınıza yorumguncel.com’dan yanıt bulabilirsiniz.

Amorium Antik Kenti tarihi

Amoruim Antik Kenti, Ankara’ya 170, Afyonkarahisar’a 70, sınırları içerisinde bulunduğu Emirdağ ilçesine ise 12 kilometre mesafede bulunan bir kenttir.  Milattan önce 2000 yılından Osmanlı dönemine kadar yerleşim bulunan Antik kentin bulunduğu coğrafyada bir dönemin en önemli kentleri arasında olduğu bilinmektedir. Hitit, Frig, Yunan, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminde yerleşim bulunan kent, özellikle Roma döneminde kendi adına para bastırma izni alan ilk kentler arasında olması ile önemli olduğunu düşündürür. Kent aşağı ve yukarı olarak iki bölüme ayrılmıştı. Amorium Antik Kenti, döneminde düzenlenen fuar ve festivalleri ile tanınan önemli bir ticaret kenti olmuştur. Millattan önce 1. Yüzyılda bu özelliği ile ön plana çıkan kent, 5. Yüzyıla doğru stratejik konumu değişmesi nedeniyle zamanla Bizans’ın askeri olarak kullandığı bir kente dönüşmüştür. İmparator Zenon döneminde kalma bulunan surların Bizans’ın karanlık çağ yaşadığı dönemde Araplarla sık sık bu bölgede savaş olması nedeniyle yapıldığı bilinmektedir. Ayrıca ünlü fabl yazarı (Aisopos) Ezop’un da Amorium’da doğduğu ve Milattan önce 6. Yüzyıl dolaylarında bu kentte yaşadığı düşünülmektedir.

Kentte yapılan kazı çalışmaları tarihi

1988 yılında bu yana antik kentte süren kazı çalışmalarında bir çok önemli eser gün yüzüne çıkarılmıştır. Prof. Dr Martin Harrison’un kazı başkanlığından yapılan çalışmalar ile 1992 yılına kadar kent ortaya çıkarılmaya başlanmıştır. 1992 yılında 2009 yılına kadar Chris Lightfoot tarafından çalışmalar sürdürülmüştür.

Amorium Antik kenti’nde bulunan yapılar

Amorium Antik Kenti’ne yapılan çalışmalarda Bizans döneminden kilise ve hamamlar, taşlarla örülü caddeler ve Roma döneminde kalma surlar bulunmaktadır. Mozaik konusunda da zengin olan kentte,  şarap üreticiliğinin de yaygın olduğu ortaya çıkarılmıştır. Ana kilise, vaftizhane ve çok sayıda mezarda bulunmuştur. Kentte kazı çalışmaları 2014 yılından bu yana kültür bakanlığı tarafından kazı çalışmaları sürdürülmektedir. Kentte diğer antik kentler gibi tiyatro, tapınak, agora ve sütunlu caddeler yoktur. Bunun sebebinin de uzun yıllar aynı noktada var olan yaşam nedeniyle var olan bu tür eserlerin dönüşerek yok olduğu düşünülmektedir.

Amorium Antik Kenti’ne nasıl gidilir?

Antik kent, Ankara’nın Emirdağ ilçesinden oldukça yakındır ve kısa sürede ulaşılabilir.

Amorium Antik Kenti ziyaret saatleri kaçtır?

Ziyaret saati bulunmamaktadır.

Amorium Antik Kent, girişi ücreti ne kadar?

Ücretsizdir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

canlı tv izle