Atatürk’ün yazdığı kitaplar hangileridir?

Atatürk yazdığı kitaplar hangileridir? Sorusunun yoğun şekilde arandığını görüyoruz. ‘Atatürk’ün yazdığı kitapların isimleri nelerdir? Atatürk kaç kitap yazmıştır?’, ‘Atatürk’ün yazdığı ktiaplar ver tarihleri’,’ Atatürk’ün yazdığı kitaplar hakkında kısa bilgiler’ gibi aramalarınıza yorumguncel.com’dan yanıt bulabilirsiniz.

20.10.2019
Atatürk’ün yazdığı kitaplar hangileridir?

Atatürk yazdığı kitaplar hangileridir? Sorusunun yoğun şekilde arandığını görüyoruz. ‘Atatürk’ün yazdığı kitapların isimleri nelerdir? Atatürk kaç kitap yazmıştır?’, ‘Atatürk’ün yazdığı ktiaplar ver tarihleri’,’ Atatürk’ün yazdığı kitaplar hakkında kısa bilgiler’ gibi aramalarınıza yorumguncel.com’dan yanıt bulabilirsiniz.

Atatürk kaç tane kitap yazmıştır?

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk’u yazdığını biliriz. Bazı kaynaklarda da Geometri ile ilgili kaleme aldığı kitap da mevcuttur. Ancak ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kaleme aldığı veya yazılmasında katkıda bulunduğu 12 tane eseri olduğunu biliyor muydunuz? Bilmeyenleri şöyle alalım. İşte Mustafa Kemal Atatürk’ün yazdığı 12 kitap ve içerikleri.

Atatürk’ün yazdığı kitaplar ve içerikleri nelerdir?

1-Medeni Bilgiler (Mustafa Kemal Atatürk)

Vatandaş için medeni bilgiler, Medeni bilgiler ve yurttaşlık bilgisi adları ile basılan kitap Afet İnan’ın kaleme aldığı Mustafa Kemal’in düşüncelerini aktardığı kitabı olarak bilinmektedir. Yeni kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti’nde gerçekleştirilen devrimlerin ardından ülkede yaşanan isyanlar sonrası vatandaşların modern Türkiye Cumhuriyeti ve yeni devrimlerini anlaması için Mustafa Kemal Atatürk tarafından bizzat hazırlanmış ve dönemim Milli Eğitim Bakanlığı’na okutulması için iki cilt halinde sunulmuştur. İlk olarak 1931 yılında yayınlanmıştır.

2-  Arıburnu Muharebeleri Raporu (Mustafa Kemal Atatürk)

Mustafa Kemal Atatürk’ün 1.Dünya Savaşı’nda Çanakkale cephesinde bulunduğu süre zarfı içerisinde Çanakkale cephesi ve savaşta yaşananlar hakkında yazdığı notlardan düzenlenmiş raporlar kitap olarak yayınlanmıştır. Çok fazla bilinmeyen bu eserin 1915 yılında yazılmıştır.

3- Atatürk’ün Hatıra Defteri (Mustafa Kemal Atatürk)

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1916 ila 1918 yılları arasında görev yaptığı Edirne, Diyarbakır ve Doğu Suriye topraklarında yanında taşıdığı hatıra defterinde yer alan notlar kitaplaştırılmış bu eserde Atatürk o yıllarda yaşadıklarını bizatihi anlatmıştır. Kitaplaştırılması sonradan düşünülen eser 1972 yılında ilk olarak kitap olarak basılmıştır.

4- Karlasbad Hatıraları (Mustafa Kemal Atatürk)

Mustafa Kemal Atatürk’ün Karlasbad hatıraları olarak da adlandırılan bu eser1918 yılında Karlasbad’da kaleme aldığı günlük notlardan kitaplaştırılmıştır. Notların bir kısmı Türkçe ve Fransızca olarak kaleme alınmıştır. İlk olarak 1983 yılında kitap haline getirilmiştir.

5-  Zabıt ve Kumandan ile hasbihal (Mustafa Kemal Atatürk)

Mustafa Kemal’in ocukluğundan beri yakın arkadaşı olan nuri Conker’in yazmış olduğu ‘Zabıt ve kumandan’ dalı kitabına göndermelerde bulunarak ve fikirlerini beyan ederek kaleme aldığı notlardan oluşan bir eserdir. Kitapta Osmanlı Ordusunun yaşadığı sıkıntılar ve bu sıkıntıların nedenleri tartışılırken çözüm yöntemleri de sunulmaktadır.

6- Cumalı Ordusu (Mustafa Kemal Atatürk)

Mustafa Kemal Atatürk’ün 1909 yılında Makedonya’da Köprülü-İştip arasında bulunan Cumalı Ordugahında aldığı eğitimleri yazmıştır. Kitap 1909 yılının sonlarında Selanikte kitap olarak basılmıştır.

7-  Takımın Muharebe Eğitimi (Mustafa Kemal Atatürk)

Mustafa Kemal Atatürk’ün 1908-1918 yılları arasında askeri anlamda düşüncelerini kaleme aldığı notlardan kitaplaştırılmıştır. Kitapta ulu önder savaş düzenleri ve takımın sevk ve idaresinin nasıl yapılması gerektiği anlatılmaktadır.

8- Geometri (Mustafa Kemal Atatürk)

Mustafa Kemal Atatürk’ün en çok bilinen eserlerinden biridir. Ölmeden bir buçuk yıl önce Dolmabahçe sarayı’nda elleriyle yazdığı kitap 1937 yılında basılmıştır. Sivas Kongresi’nin düzenlediği dönemde Sivas’ta bir okulda bir kız çocuğunun Arapça kelimelerle anlatmakta güçlük çektiği gören Atatürk, Eğitimin anlaşılmaz ve yabancı kelimelerle yapılamacağınu görmüş ve tahtaya çıkarak bugün bilinen Açı, üçgen ve kenar gibi Türkçe kelimeleri geometri’ye kazandırmıştır. Bu kitap da bu amaca hizmet eden bir kaynak olarak tasarlamıştır.

9- Taktik meselenin çözümü ve emirlerin yazılmasına ilişkin öğütler (Mustafa Kemal Atatürk)

Mustafa Kemal’in öğrencilik yıllarından başlayarak kaleme aldığı notlarda olaylara yönelik bakışını kaleme almıştır. Karşılaştığı konular ile ilgili kendince gerekli uygulamalar ve yöntemleri anlatan Atatürk’ün öğrencilik dönemindeki bu alışkanlıkları ona askeri ve siyasi yaşamına yansımış liderlik vasıflarını yansıtmasında büyük katkılar sağlamıştır. 1915 yılında kaleme alınmıştır.

10- Bölüğün Muharebe eğitimi (Mustafa Kemal Atatürk)

Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri konular üzerine kaleme aldığı bu eserinde savaş esnasında askeri olarak gerçekleştirilecek uygulamalar anlatılmaktadır. Meskun yerlerin sınırlayıcı etkisi, Ateş Taksimi, ateş tutmayan ölü bölgelerin kapatılması mevzinin işgali gibi esas alınan konular işlenmiştir. Eser 1912 yılında kaleme alınmıştır.

11- Taktik Tatbikat Gezileri (Mustafa Kemal Atatürk)

Mustafa Kemal bu eserini 1911 yılında 5. Kolordu harekat şube müdürü iken yazmıştır. Selanik- Kılkış arasındaki muharebe birliklerinin savunma ve taarruz ile ilgili yaptığı uygulamaların değerlendirilmesi anlatılmıştır. 1995 yılında bu tespitler kitaplaştırılmış.

12- Nutuk

Ekim 1927’de yazıldığı dönemde Cumhuriyet Halk Fırkası umumi reisi olan Gazi Mustafa Kemal’in 15-20 Ekim 1927 tarihlerinde, 1919’dan 1927’ye dek kendisinin ve silah arkadaşlarının faaliyetlerini özetlediği konuşmasının metnidir.

YORUMLAR

  1. Onur dedi ki:

    Nutuk?

  2. şeyda dedi ki:

    en bilindik eseri olan nutuk’u unutmuşsunuz

canlı tv izle