Bilim ile Dinin Kadim Savaşı Agora Filmi (Konusu – Oyuncuları – Yorumu)
Agora filmi, konusu, Temel görüş ve özeti, Felsefesi, Filozof Haypatia kimdir? Hakkında, oyuncuları, özeti, yorumu, fragmanı, Agora filmi izle, karakterleri gibi aramalarınıza yorumguncel.com’dan yanıt bulabilirsiniz.
Agora Filmi hakkında
Agora filmi, işlediği konu itibari ile kült sayılabilecek, enteresan bir dönemi işleyen bir film olarak karşımıza çıkıyor. 2009 yapımı başrollerinde Rechal Weisz, Oscar Isaac, Clint Dyer, Richard Durden gibi isimlerin yer aldığı film, Millat sonra 4. Yüzyıldaki İskenderiye kentinden yaşananları ele alıyor. Antik Yunan’dan kalan Paganizm ve yeni bir din olarak ortaya çıkan ve kısa sürede tüm Roma İmparatorluğuna yayılan Hristiyanlık arasında yaşanan çatışmaların yoğunlaştığı bir dönemde, Hypatia adlı bilim kadınının hayatına odaklanan film, hem dinlerin toplumların nasıl değiştirdiği, hem de geçmiş yüzyıllarda yapılan bilimsel çalışmaların nasıl göz ardı edildiğini gözler önüne seriyor.
Agora film konusu
Hypatia, İskenderiye Kütüphanesi’nde Matematikçi olan Babası Theron’un eğitimi ile büyüyen zeki ve güzel bir kadındır. Verdiği eğitimler, öğrencilerinin dikkatini çekerken güzelliği ile de benzersizdir. Ancak Hypatia tüm bu özelliklerinden bağımsız olarak astronomi, Matematik ve Felsefe üzerine çalışmakta etrafından yaşananlara son derece ilgisizdir. Ancak kentte yayılan Hristiyanlıkla birlikte baskı altına alınan Paganlar, türlü saldırılara uğramaktadır. Hypatia, babası ve öğrencileri de pagan öğretilerle büyümüştür ve bu baskı ile mücadele etme zorunluluğu ile karşı karşıya kalmışlardır. Paganların Hristiyanlara savaş açması kentte tüm dengeleri değiştirirken, o döneme kadar Dünya’nın en değerli eserlerinin bulunduğu İskenderiye Kütüphanesi ise tarumar olacaktır. Kalabalık Hristiyan topluluğu zorla paganları kentten sürer.
Roma İmaparatoru Augustus da Hristiyanların yaynında tavır alır. İskenderiye Kütüphanesi’nde bulunan binlerce kaynak Hristiyanlar tarafından pagan şeytanlıkları olduğu gerekçesi ile yakılır ortadan kaldırılır. Ancak Hypatia vazgeçmeyecek bilimsel çalışmalarına yaşanan bu toplumsal çatışmalarının içerisinde devam edecektir. Paganları kentten atan Hristiyan ve Yahudi işbirliği de bozulacak kentte Yahudilerle Hristiyanlar arasında çıkan çatışmalar şiddetlenecek ve Yahudiler de İskenderiye’den sürülecektir. Paganlar sürülürken Hristiyanları destekleyen Yahudişler bu kez Paganlarla aynı kaderi yaşayacaklardır. Zaman içersinde Hypatia’nın öğrencileri kentte önemli makamlara gelmiştir. Kente vali olan Orestas’ın Hypatia’ya aşık olduğu geçmişten beri bilinir ancak, Hypatia hiç ona karşılık vermemiştir. Yeni İskenderiye’de dengeler daha da değişecek, Hristiyanlığın yükselişine kimse karşı çıkamayacaktır.
Agora Film oyuncuları ve karakterleri
Rachel Weizs
Oscar İsaac
Clint Dyer
Richard Durden
Michael Lonsdale
Agora Filmi yorumu
Agora filmi genel hatları ile Dünya’nın ve insanlığın geçmişine yönelik önemli bir sorgulamayı tetikleyen bir film. Özellikle dinlerin toplumları değiştirmesi ve değişen toplumların bilime bakışının değişmesi filmde çok iyi işlenmiş. Hristiyanlığın kadına bakışı üzerinden bilim kadını Hypatia’nın yaşadıkları çarpıcı bir biçimde ele alınmış. Ben sanıyorum ki bu filmi izleyen hiçbir Hristiyan ve Yahudi filmden doğrudan memnun kalmamıştır. Acımasız bir eleştirinin de genel din anlayışına olduğunu da söyleyebiliriz. Agora filmi’nde Rachel Weisz’in çok önemli bir performansının olduğunu da belirtelim. Filmin efektleri 4. Yüzyılda İskenderiye’ye götüren cinsten. Özellikle tarih ve antik dünya severler için zevkle ve düşünerek izlenecek ender filmlerden.
Filozof Hypatia’yı da ayrıca burada işleyeceğiz!
Eğer bu yorumu hüso okuyasa selam olsun
okudum