Kadın Filozof ve Bilim İnsanı İskenderiyeli Hypatia Kimdir?

17.12.2019
Kadın Filozof ve Bilim İnsanı İskenderiyeli Hypatia Kimdir?

İskenderiyeli Hypatia kimdir? sıkça aranıyor. Hypatia kimdir? matematiğe katkısı nedir, hayatı, yaşamı, biyografisi, felsefeye katkısı, ne zaman doğdu, hayatını anlatan film, hakkında bilgi gibi aramalarınıza yorumguncel.com’dan yanıt bulabilirsiniz.

İskenderiyeli Hypatia Kimdir?

Hypatia, Milattan sonra 370 yılında İskenderiye’de dünyaya gelmiştir. Dönemin önemli matematikçilerinden biri olan Theon’un kızı olan Hypatia, Felsefe, Matematik ve Astronomi üzerine yaptığı çalışmalar ile bilinir. Atina’da matematik eğitimi alan filozof , M.S 400 yılında İskenderiye’ye döner ve İskenderiye Kütüphanesinde Platonculuk üzerine eğitimler verir. O dönemde tüm imparatorluk Hristiyanlık ile kaynamaktadır. Yeni din tüm imparatorluğu değiştirmekte ve yeni kural kaideler ile şehirleri kasıp kavurmaktadır. Hypatia’da İskenderiye’de eğitim verdiği dönemde böyle bir siyasi ava hakimdir. İskenderiye’de de güçlenen Hristiyanlar, Pagan olan Hypatia ve kütüphane çalışanlarını kentten sürmekte kararlıdır. Tüm bu kargaşa içerisinde filozof, doğayı mantık, matematik ve felsefe ile açıklama ile meşguldür. Astronomi üzerine de çalışmalar gerçekleştiren filozof, Dünya’nın yuvarlak olduğunu ancak, nasıl bir sistem içerisinde hareket ettiği üzerine çalışmalarını sürdürür. Bugünkü bildiğimiz anlamda Güneş sisteminin işleyişinin nasıl olduğunu hesaplamaya çalışan Hypatia, bu çalışmaları ile takdir toplasa da toplum nazarında kıymet verilmemektedir.

İskenderiyeli Hypatia’nın ölümü

İskenderiye Valisi Orestes ile iyi ilişkiler kurmuş olan Hypatia, güzelliği ile etkileyici de bir kadındır. Hem zeki hem güzel olması nedeniyle kentte bütün gücü eline geçirmek isteyen Hristiyan Piskokos Cyril valinin bu ilgisini lehine çevirmek ister. Filozof tüm bunlardan habersiz sık sık vali Orestes ile görüşürken, Orestes’in siyasi bir çıkmaza sürüklenmesine neden olmuştur. Hristiyanlığın baskın olduğu dönemde Orestes, Hypatia’nın ya Hristiyan olmasını ya da Hristiyanların kendisini ‘büyücülük ve cadılık’ ile cezalandıracağını söyler. Hypatia, Hristiyanlığı reddetmiş ve Cyril’in yandaşları tarafından bir kiliseye götürülerek taşlanarak M.S 415 yılında öldürülmüştür.

Hypatia’nın eserleri bilime katkısı

Hypatia’nın çalışmalarından günümüze çok büyük bir eser kalmamıştır. Hristiyanlığın erken dönemlerinde pagan yazıtları olduğu gerekçesi ile tahrip edilen eserleri günümüze ulaşmamıştır. Aritmetik üzerine yaptığı değerlendirmeler, Apollonius koniği üzerine yorumları, Astronomi üzerine düzenlemeleri olduğu bilinmektedir.

Hypatia’nın hayatını anlatan film

Hypatia’nın hayatı başrolünü Rachel Weisz’in oynadığı Agora adlı filmde geniş bir biçimde işlenmiştir.

Bu içeriğimize de göz atmak isteyebilirsiniz

50 Türk Lirasının Üzerindeki Fatma Aliye Hanım Kimdir?

YORUMLAR

canlı tv izle