Gerga Antik Kenti: Gizemi çözülemeyen kent

22.10.2019
Gerga Antik Kenti: Gizemi çözülemeyen kent

Gerga Antik kenti nerededir? Sorusu google’da sıkça aranıyor. ‘Gerga Antik kenti hangi şehirdedir?’ ‘Gerga Antik kenti’ne nasıl gidilir?’ Gerga Antik kenti’nin ziyaret saatleri kaç?, ‘Gerga Antik Kenti’ne giriş ücreti ne kadar?’ Gerga neden gizemlidir?’ gibi sorularınıza yorumguncel.com’dan ulaşabilirsiniz.

Gerga Antik Kenti nerededir?

Gerga Antik Kenti, Aydın’ın Çine ilçesine bağlı Deliktaş’ta yer almaktadır. Ülkemiz toprakları içerisinde bulunan diğer kentlerine göre çok ezber bozan ve farklı mimarisi ile gizemini koruyan Gerga Kenti, Alabanda Kenti’nin 13 kilometre kuzey batısında yer alır. Kentin tarihinin insanlığın bu gün bilebildiği tarihten çok daha eskiye gidebileceği düşünülmektedir. Kentte bulunan bazı eserler Arkaik döneme bir kısmı da Roma dönemine aittir. Gerga, Karya (Karia) kültürünü yaşatan nadir kentlerden biridir. Karya kelimesi bugünkü Türkiye’de yer alan Muğla’nın kuzey bölümüne verilen antik dönem adıdır.

Gerga Antik Kenti’nin gizemi

Gerga Antik Kenti, Türkiye’de bulunan en gizemli ve mistik kentlerden biri olarak kabul edilir. Zira tarihi ile ilgili yeterli bilgi olamayan bu antik kentin mimari yapısının da bakılarak anlaşılamayacak karmaşıklıktadır. Gerga Antik Kenti’yle ilgili dönemin çağın ünlü yazarları ‘Plinius, Strabon ve Heredetos da yazılar kalem almıştır. Gerga Antik Kenti’nin Karya kentlerinden biri olmasına rağmen yapısı ile bu kentlerden ayrılması da ayrıca gizemini arttıran bir özelliğidir. Normal insan boyunu çok aşan heykeller, heykel başlarının insan başına benzememesi bazı yapıların da kaya oymaları ile yapılması da bu gizemleri arttıran nedenlerdendir.

Gerga Antik Kenti’nde ilginç yapılar

Gerga Antik Kenti’nin girişinde büyük bir kapının üzerinde ‘GERGA’ yazısı bulunur. Gerga Antik kenti’ne gidilirken, yol üzerinde de bazı taşlarda bu ismin yazılı olduğu muhtemel yön tabelası olarak yapılmış taşlar bulunur. Kentin bulunduğu bölgede ise pek çok heykel kaidesi, mezar ve duvar kalıntıları bulunmaktadır. Bu bulguların Roma dönemine ait oldukları kolaylıkla anlaşılabiliyor. Ancak daha eski olduğu kesinleşen Anıtsal olduğu fikrinin ağır bastığı bazı yapıların ise hangi dönem eseri olduğu konusu belirsizliğini korumaktadır. Sur duvarları tipik karya şehir devletlerini andırır. En önemli yapı halen ayakta olan tapınak olarak düşünülen kesme kayalardan yapılmış olan yapıdır ve üzerinde GERGA yazısı dikkati çeker. Yapının hemen önünde yıkılmış halde Kybele’ye ait olduğu düşünülen Kolossal bir heykel de bulunmaktadır.

Gerga Antik Kenti’ne nasıl gidilir?

Gerga’ya Aydın’ın Çine ilçesine 6 kilomtere uzaklıktadır. Deliktaş mevkiine giden araçlar ile tırmanış yapılarak antik kentin bulunduğu tepeye çıkılır.

Gerga Antik Kenti Giriş ücreti ne kadar?

Gerga Antik Kenti’nin etrafında herhangi bir tesis yoktur. Bu nedenle Gerga Antik Kenti’ni gezmek ücretsizdir.

Gerga Antik Kenti’nin ziyaret saatleri kaç?

Gerga Antik Kenti’nin herhangi bir ziyaret saati de bulunmamaktadır.

Antik Dünya ile ilgili daha fazla bilgi ANTİK DÜNYA REHBERİ‘nde!

YORUMLAR

canlı tv izle