Kibyra Antik Kenti Tarihçesi | Nerede | Nasıl gidilir?

Kibyra Antik Kenti nerededir? hangi şehirdedir? nasıl gidilir? ziyaret saatleri kaç? Giriş Ücreti ne kadar? Burdur’da gezilecek yerler, Burdur’daki antik kentler, Tarihi hakkında bilgi, Medusa Mozaiği, Odeon’u, Stadyumu, Tiyatrosu gibi aramalarınıza yorumguncel.com’dan yanıt bulabilirsiniz.

27.11.2019
Kibyra Antik Kenti Tarihçesi | Nerede | Nasıl gidilir?

Kibyra Antik Kenti nerededir? hangi şehirdedir? nasıl gidilir? ziyaret saatleri kaç? Giriş Ücreti ne kadar? Burdur’da gezilecek yerler, Burdur’daki antik kentler, Tarihi hakkında bilgi, Medusa Mozaiği, Odeon’u, Stadyumu, Tiyatrosu gibi aramalarınıza yorumguncel.com’dan yanıt bulabilirsiniz.

Kibyra Antik Kenti Tarihi

Burdur’un Gölhisar ilçesi’nde Horzum Mahallesi’nde bulunan üç tepe üzerine kurulmuştur. Oldukça yüksek bir bölgede bulunan kentin yerleşim alanı da oldukça geniştir. Kentte bulunan yapılar, simetrik bir biçimde ve hiçbir diğer yapının manzarasını kesmeyecek şekilde inşa edilmiştir. Antik Çağ Anadolusunun dikkat çeken kentlerinden biri olan Kibrya Antik Kenti’nin tarihi Milattan önce 3. Yüzyıl başlarına kadar dayandırılmıştır. Milattan önce 197-156 yılları arasında Pergamon Krallığı’na bağlı bir kent olarak bilinmektedir. Pergamon (Bergama) krallığı II.Eumenes döneminde kentin krallığa bağlılık içerisinde olduğu kaydedilmiştir. Pergamon Krallığı döneminden sonra kentte dörtlü meclis (Tetrapolis) kurulmuştur.

Kibyra ve yakın çevresindeki antik kentlerden Boubon, Balboura ve Oinoanda’dan teşekkül dörtlü ortak meclis oluşturulmuş ve kent bağımsız bir biçimde meclis tarafından yönetilmiştir. Milattan önce 2. Yüzyılın sonlarına doğru kurulan meclis, Milattan sonra 82 yılında Romalı komutan General Murena tarafından dağıtılmış ve bu yönetim ortadan kaldırılmıştır. Bu tarihten sonra Kibyra Asia Eyaleti’ne ve diğer kentler Likya Birliği’ne dahil edilmiştir. Roma İmparatorluk Dönemi’nde ise, kendisine yaklaşık 25 kentin bağlı olduğu “Kibyra Conventusu” adı altında, Asia Eyalet Valisi’nin yargı merkezi olmuştur.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı kibyra-antik-kenti-atlarin-ve-gladyatorlerin-militarist-sehri-tiyatro1.jpg
Kibyra Tiyatro (Theatre)

30 bin kişilik orduya sahip bağımsız bir kent devleti

Milattan sonra 20’lı yıllara kadar meclis ile gücünü koruyan ve 30 bin kişilik orduya sahip olan Kibrya Antik Kenti, dönemin en güçlü ve saygı duyulan kentlerinden biriydi. Roma İmparatorluğu’nun, Kibyra’nın Kent devleti olmasına karşın askeri gücü nedeniyle eşit şartlarda dost ve müttefik devlet olarak tanıdığı bilinmektedir. Ancak M.S 23 yılında meydana gelen büyük depremden sonra kent ciddi manada zarar görmüş ve zaman içerisinde gücünü kaybetmiştir. Meclis yönetimi de bu depremden yaklaşık 50 yıl sonra gücünü kaybederek Roma İmparatorluğuna teslim olmuştur.

Kibyra Gymnasion

Strabon’un Kibyra hakkında yazdıkları

Antik Coğrafyacı Strabon’un Kibyra’yı ziyaret etmiş ve kent ile ilgili birçok notlar almıştır. Bunlardan en önemlileri ise Kibyra’da atların hızlı olması ve kentin gençlerinin Gymnasion’da sert ve ağır spor eğitimden geçirilmesi olmuştur. Kentin militarist bir anlayışta olduğu ve 30 bine yakın askere sahip olduğu ve bunların 2 bine yakınının ise atlı süvariden oluştuğunu kaydetmiştir. Kibyra’nın aynı zamanda gladyatör dövüşleri için de dönemin en çok tercih edilen kentleri arasında olduğunu yazmıştır.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı kibyra-antik-kenti-atlarin-ve-gladyatorlerin-militarist-sehri.jpg
Kibyra Agora giriş kapısı ve Agora

Büyük depremden sonra gelen ihtişam

Milattan önce 3. Yüzyıldan Milattan sonra 7. Yüzyıla kadar yaşamın sürekli var olduğu kent, meydana gelen büyük depremden sonra Roma İmparatoru Tiberius tarafından vergi affı ilan edilerek yeniden inşa edilmiştir.  Yerle bir olan kentin yeniden inşa edilmesiyle geçen sürede tarihinin en parlak dönemine erişen Kibyra, özellikle M.S 1 ve 3 yüzyıllar arası en zengin dönemini yaşamıştır. Bir metropol kentine dönüşen kentin nüfusu 70-80 bin civarına ulaşmıştır. Bugün görülebilen yapıların birçoğu Roma İmparatorluk dönemine aittir.

Kibyra Odeon (Bouleuterion)

Kibyra Antik Kenti bulunan yapılar

Kibryra’da bulunan yapılar oldukça ilginç ve tarihi açıdan da öenmli özelliklere sahiptir. Kentte, Gymnasion (Stadyum), Tiyatro, Roma Hamamı, Odeon(Müzik evi), Bouleuterion(Meclis Binası), aşağı ve yukarı Agora(Pazaryeri), bazilika, nekropol(Mezar)ve yuvarlak kuleli tak gibi eserler bulunmaktadır. Hem Odeon hem Meclis binası olarak kullanılan bina, Dünya’nın en büyük Odeon’u olarak bilinmektedir ve kapasitesi 3500’dür. Kentin tiyatrosu(Theatre), oldukça dik ve hakim bir açı ile inşa edilmiş ve 12 ila 13 bin kişilik kapasitesi ile dikkat çekmektedir. Kentte bulunan mozaikler Anadolu’nun en sağlam ve en büyük mozaik alanına sahiptir. Bouleuterion (Meclis Binası) ya da Odeon olarak da kullanılan binanın ortasında farklı renkler kullanılarak yapılan Medusa Mozaiği Anadolu’da tek olması ile bilinirken, Dünya’da bulunan Medusa mozaikleri içerisinde de en dikkat çekici olanlardan biridir. Kibyra’nın, bu özelliklerinden dolayı UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması gündemdedir.

Anadolu’da nadir bir örnek Kibyra Medusa Mozaiği

Kibyra Antik Kenti nasıl gidilir?

Burdur’un Gölhisar ilçesi’nin merkezine yakın olan Horzum Mahallesi üzerinden yaklaşık 2 kilometrelik yol takip edilerek kente ulaşılabilir.

Kibyra Antik Kenti ziyaret saatleri kaçtır?

Haftanın her günü 08:30-17:30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Kibyra Antik Kenti’ne giriş ücreti ne kadar?

Ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

YORUMLAR

jetfilmgo