Metin Altıok Kimdir? Hayatı ve Eserleri
Metin Altıok Kimdir? Şiirlerinde anlatılmak istenenler nelerdir? Hayatı, şiirleri, Madımak Katliamı ve ölümü, şiirlerinden şarkılar, bestelenen şarkıları, kitapları, ekşi ve daha fazlası bu soruların cevabına yorumguncel.com ‘dan ulaşabilirsiniz.
Metin Altıok’un Hayatı
Metin Altıok 14 Mart 1940’ta İzmir’İn Bergama ilçesinde doğdu. Çocukluğunu Bergama’da geçirdi. Öğrenim hayatına İzmir Alibey İlkokulunda başladı. Lise eğitimini ise Karşıyaka Lisesi’nde tamamladı.
Üniversite eğitimi için Ankara’ya giden Metin Altıok Ankara Üniversitesi Dil-Tarih ve Coğrafya fakültesinde Hindoloji bölümüne başladı. Bir süre sonra Hindoloji bölümünü yarıda bırakarak aynı üniversitede Felsefe bölümüne yatay geçiş yaparak 191 yılında Felsefe bölümünü bitirdi. Üniversite yıllarında sosyalist görüşü benimseyerek Türkiye İşçi Partisi’ne üye oldu. Metin Altıok o yıllarda şiir yazmakla beraber aynı zamanda ressamlık da yapıyordu. Fransız Kültür Merkezinde ve Ankara Devlet Güzel Sanatlar galerisinde resim sergileri açtı.
Evliliği ve Edebi Hayatı
1966 yılında Füsun Akatlı ile evlendi ve 1968 yılında kızı Zeynep dünyaya geldi. 1979 yılına kadar Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsünde memur olarak çalıştı. Bu yıllarda Turgut Uyar ve Tomris Uyar gibi isimler ile tanışarak dostluğu başlar. Bir dönem Köken dergisinin de yazı işlerini müdürlüğünü yaptı. Soyut dergisinde ise şiirlerini yayınlamaya başladıktan kısa bir süre sonra adı duyulmaya başlar. Resim sevdasından yavaş yavaş vazgeçerek ilk şiir kitabı olan Gezgin’i eşinin ısrarıyla yayımlatır. Bir süre sonra Metin Altıok’un alkol bağımlılığı evliliğinin bitmesine yol açar. 1978 yılında Yerleşik Yabancı 1979 yılında ise Kendisinin Avcısı kitaplarını yayımlar.
1979-1990 yılları arasında Bingöl’de çeşitli liselerde Felsefe öğretmenliği yaptı. Bu yıllarda da Bingöl’de ikinci evliliği olan Nebahat Çetin ile evlenir. Alkol bağımlılığı sonucunda tedavi görmek zorunda kaldı.
Öğretmenlikten malulen emekli olarak çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı yaptı.
Madımak Katliamı ve Ölümü
1993 yılında 4. Pir Sultan Abdal şenlikleri için aralarında şair, gazeteci, yazar, araştırmacı gibi pek çok sanatçıyla beraber Sivas’a gider. 2 Temmuz’da bu şenliğe karşıt olan Radikal islamcılardan oluşan binlerce kişiden oluşan bir grup hükümet konağını ve Madımak otelini taşlayıp slogan atarlar. Madımak Otelinin önündeki araçları ateşe verirler. Yangın otele sıçrayarak alt kattan itibaren otelde büyük bir yangın çıkar. Metin Altıok bu olayda ağır yaralı olarak kurtulsa da komadan çıkamayarak 9 Temmuz’da hayatını kaybetti. Otelde bulunan Asım Bezirci, Hasret Gültekin, Muhlis Akarsu, Nesimi Çimen gibi isimlerle beraber toplam 35 kişi yanarak ya da dumandan boğularak hayatını kaybetti. Aziz Nesin ise bu olaydan ağır yaralı olarak kurtuldu.
Metin Altıok Şiirlerinin Konusu
Şiirlerinde yabancılaşma, arayış, aşk, dostluk, sürgün ve kararsızlık konularını işler. İkinci Yeni şiir akımında yer alır. Gerçeğin Öte Yakası şiir kitabı ile 1990 yılında Cemal Süreyya şiir ödülüne layık görülmüştür. Şiirlerini serbest ölçüde toplumsal ve evrensel olarak lirik bir tarzda yazmayı tercih etmiştir. Ölümünden sonra yayımlanmamış şiirleri 2004 yılında kızı Zeynep Altıok tarafından Gölgesi Yıldız Dolu ismi ile yayımlanmıştır.
Bazı şiirleri Zülfü Livaneli, Sezen Aksu ve Birsen Tezer gibi isimler tarafından bestelenmiştir.
Metin Altıok’un Yayımlanmış Eserleri
*Yerleşik Yabancı (1978)
*Kendisinin Avcısı (1979)
*Küçük Tragedyalar (1981)
*İpek ve Kılabtan (1987)
*Gerçeğin Öte Yakası (1990)
*Dörtlükler ve Desenler (1990)
*Süveyda (1991)
*Alaturka Şiirler (1992)
*Şiirin İlk Atlası (1992)
*Hesap İşi Şiirler (1993)
*Bir Acıya Kiracı (1998-Bütün şiirleri bu kitapta toplanmıştır.)
*Gölgesi Yıldız Dolu (2004)
Diğer içeriklerimize de göz atmak isteyebilirsiniz..
*Haruki Murakami kimdir? Japon Edebiyatının tanınan ismi
**Türkiye’nin kaybettiği geri döndürülemez değeri: Ahmet Kaya kimdir?