Neptün’ün asi ve gizemli uydusu : Triton

11.11.2019
Neptün’ün asi ve gizemli uydusu : Triton

Neptün’ün en büyük uydusu nedir? Triton hangi gezegenin uydusudur? Gezegeninin tersine dönen uydu hangisidir? Triton’un özellikleri nelerdir? Ay ile ortak özelliği nedir? Hangi gezegen ve uydular jeolojik olarak aktiftir’ aramalarınıza yorumgüncel.com’dan yanıt bulabilirsiniz.

Triton hangi gezegenin uydusudur?

Triton Güneş sisteminin en büyük yedinci, Neptün’ün de en büyük uydusudur. Yapısı ve özellikleri bakımından güneş sistemi içerisinde yer alan uydulardan farklıdır. Ancak bazı gezegen ve uydular ile olan ortak özellikleri de bilim insanlarının dikkatini çekmeyi başarmıştır.

Triton’un keşfi ve isimlendirilmesi

Triton Neptün’ün en büyük ve ilginç gezegeni olarak bilinir. Adı, Poseidon yani Roma mitolojisindeki adıyla Neptün oğlu olan Triton’dan gelmektedir. 2706 km yarıçapı bulunan uydu, Alman gökbilimci Johann Gottfried Galle tarafından 1846 yılında keşfedilmiştir. Bundan tam 17 gün sonra Galle’den habersiz olarak İngiliz Gökbilimci William Lassell tarafından da keşfedilmiştir.

Neptün’ün asi uydusu Triton

Triton’u diğer gezegen uydularından ayıran en önemli özelliği yörüngesinde döndüğü Neptün’ün ta tersi bir şekilde hareket ediyor olmasıdır. Bu da Triton’un Kuiper kuşağında bir cüce gezegen iken Neptün’ün çekimine kapılmış olabileceği düşündürmektedir. Zira Triton’dan daha küçük olan ve uydu olarak kabul edilen  ve Triton gibi gezegeninin aksi bir şekilde dönen uydular genel olarak Kuiper kuşağında yer alan ve gezegenlerin çekimine kapılarak uydu haline gelen cisimlerde görülen bir özelliktir. Ancak bu uydu bu bakımdan çok büyük olmasına rağmen aynı özelliği taşıması da bu kuşkuya sebep olmaktadır.

Jeolojik olarak aktif bir uydu Triton

Triton’un göz önüne alınması gereken diğer özelliklerinden biri de Güneş Sistemi’nde yer alan jeolojik olarak aktif sayılı gezegen ve uydu cisimlerinden biri olmasıdır. Yapısı itibari ile çok genç bir uydu olduğu düşünülen Triton’un nitrojen ve metan içermesinin nedeninin de volkanik aktivitelerinin olması ile ilgili olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte Triton, Dünyamızın uydusu Ay ile de benzerlik göstermektedir. Zira Triton da Neptün’e tıpkı Ay gibi sadece bir yüzünü gösterir. 

Triton neden yok olacak?

Triton’un geleceği ile ilgili yapılan araştırmalarda 3-4 milyar içerisinde Triton’un Neptün’ün çekimin dayanamayarak daha fazla yaklaşacağı ve bu nedenle parçalanarak yok olacağı öngörülmüştür. Bu da Neptün’ün gelecekte ama çok uzak bir gelecekte halka sahibi bir gezegen olacağı anlamına gelmektedir. Bu sonu hazırlayan sebebin ise Triton’un Neptün’ün tersine dönmesi nedeniyle her geçen sürede daha da yavaşlaması ve bir süre sonra bu yavaşlama nedeniyle Neptün’ün çekimine karşı koyamayacak olması olarak düşünülüyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

canlı tv izle