Samanyolu Galaksisi hakkında neleri biliyoruz?

02.02.2022
Samanyolu Galaksisi hakkında neleri biliyoruz?

Samanyolu Galaksisi ne zaman görülür, eliptik midir, sarmal mıdır, Yapısı, dünya’dan görünüşü, özellikleri, Nedir, gezegenleri, hangi tür galaksidir, kısaca bilgi, nerede görülür, kaç gezegen vardır, kaç yıldız vardır, kaç yaşında, çapı, güneşin galaksideki yeri, gibi aramalarınıza YORUM GÜNCEL’den yanıt bulabilirsiniz.

Samanyolu Galaksisi hakkında bilgiler

Güneş Sistemimizin bulunduğu Samanyolu Galaksisi hakkında neleri biliyoruz? bu sorunun yanıtını giç düşündünüz mü? İnsanlık eski zamanlarda dünyanın yuvarlak olduğunu bilmiyordu, sonra bilimsel olarka yuvarlak olduğunu fark eden bilim insanları oldu. Her şeyin dünyanın etrafında döndüğünü evrenin merkezinin de dünya olduğunu düşünenlerde oldu. Sonra gezegenleri keşfettik ve bir sistem içerisinde olduğumuzu o sistemin bir üyesi olduğumuzu öğrendik. Ardından içinde bulunduğumuz Güneş Sistemi’nin de bir galaksiye dahil olduğunu öğrendik. Peki üyesi olduğumuz Samanyolu Galaksisi hakkında neler biliyoruz?

Samanyolu Galaksisi nasıl keşfedildi?

Samanyolu Gök Adası’nın birçok yıldızdan oluşmasının ilk kanıtı Galileo Galilei’den geldi. 1610 yılında Samanyolu Gök Adası’nı bir teleskopla inceleyen Galilei, bunun çok sayıdaki yıldızın bir araya gelmesinden oluştuğunu fark etti. 1750’de İngiliz astronom ve matematikçi Thomas Wright, “Evren’in orijinal bir teorisi ya da yeni hipotezi” adlı eserinde gök adanın Güneş Sistemi’ne benzer tarzda, fakat daha büyük ölçekte, kütleçekim gücüyle birbirlerine bağlı çok sayıdaki dönen yıldızlardan oluşmuş bir kitle olduğu görüşünü ortaya attı.

Samanyolu Galaksisi’nin adı nereden geliyor?

İngilizcesi “Milky Way”, yani “Sütlü Yol” olan galaksimiz, ismini Yunanca’da galaxias (γαλαξίας) kelimesinden almaktadır. Kelime anlamı, tam olarak “sütlü” diye çevrilir. Anlayacağınız, astronominin vazgeçilmez terimlerinden biri olan “galaksi”, ismini gökyüzüne bakan atalarımızın kullandığı sözcükten almaktadır. Yani tam çevirisiyle “Sütlü Yol Galaksisi” demek, aslında tekrar düşülmesine neden olmaktadır; çünkü “galaksi” sözcüğünün kendisi zaten “sütlü”den gelmektedir!

Samanyolu Galaksisi’nin çapı ne kadar?

Samanyolu Galaksisi (İngilizce adı ile Milky Way), evrendeki diğer milyarlarca galaksi gibi tipik bir çubuklu sarmaldır. Yarıçapı 52.850 ışık yılı yani 4.99988926 × 1017 metre, kalınlığı ise yaklaşık 1000 ışık yılı, yani 9.4605284 × 1018 metredir. İçerisinde yaklaşık 250.000.000.000 yıldız ve 200.000.000.000 gezegen bulunmaktadır.

Çapı – 100.000 ışık yılı
Kalınlık – 1.000 ışık yılı (yıldızlar)
Yıldız sayısı – 200 ile 400 milyar
Bilinen en yaşlı yıldız – 13,2 milyar yıl
Kütle – 5,8×1011 M☉
Güneş’in gök ada merkezine uzaklığı – 26.000 ± 1.400 ışık yılı
Güneş’in gök adada dönme süresi – 220 milyon yıl (negatif dönüş)
Sarmal model dönme süresi – 50 milyon yıl[1]
Çubuk modeli dönme süresi – 15 ile 18 milyon yıl
CMB yapısına göre görece hız – 552 km/s

Samanyolu Galaksisi’nde ne kadar yıldız bulunuyor?

İçerisinde bulunduğumuz galaksimizde 100 ila 400 milyar arasında yıldız bulunduğu tahmin ediliyor. Buna tahmin diyoruz çünkü galaksimizin bir yerlerinde halen aktif süpernovaların yaşandığını ve bazı yıldızlar ölürken, bazı yıldızların da yeni doğduğu düşünülüyor. Bu nedenle böylesine büyük bir yapı içerisinde bulunan yıldız sayısını bilmek mümkün görünmüyor. Yapılan bir araştırmaya göre dünyada temiz bir gecede en fazla 2.500’e yakın yıldızın gözle görülebildiği ifade ediliyor.

Samanyolu Galaksisi’nde kaç gezegen var?

Galaksi içerisinde 250 milyar gezegen olduğu tahmin ediliyor. Bunların de en az 40 bin tanesinde Dünya’daki gibi yaşam olabileceği öngörülüyor.

Samanyolu Galaksisi’nin şekli nasıldır?

Galaksimiz Çubuklu ve sarmal kategorisinde yer alıyor. Merkezdeki çubuk şeklindeki yıldız yoğunlaşmasının iki ucundan logaritmik spiral şeklinde uzayan iki ana kol ve yardımcı kollar, galaksinin şeklini oluşturur. Bu görüş ilk olarak 1990’larda gündeme gelmiş, 2005 yılında Spitzer Uzay Teleskobu’ndan alınan bilgilerle kuvvetlendirilmiştir.

Güneş Sistemi’nin Samanyolu Galaksisi’ndeki konumu neresidir?

Bu soruya yanıtı görselde bulabilirsiniz.

Güneş Samanyolu Galaksisi’ndeki bir turu ne kadar sürüyor?

Güneş her 220 milyon yılda bir Samanyolu galaksisi çevresindeki turunu tamamlar. Güneş sistemimiz (ve bu yüzden Dünya) galaktik merkezin çevresinde 220km/s hızla döner. Bu hızda, güneş sistemimiz Vega yıldızı doğrultusunda her 1400 yılda bir ışık yılı yol alır.

Samanyolu Galaksisi Andromeda Galaksisi ile ne zaman çarpışacak?

Andromeda galaksisi Samanyolu’na saniyede 100-140 km hızla yaklaşmakta, ve iki dev gökada kabaca 4,5 milyar yıl sonra çarpışacak. Gökadalardaki yıldızlar çarpışmayacak olsa da, iki gökada özelliği olmayan eliptik (elips şeklinde) bir galaksi oluşturmak üzere birleşecekler ve güzel sarmal şekillerini ve yeni yıldızlar oluşturacak gaz ve tozlarını kaybedecekler.

Samanyolu Galaksisi’nin neden fotoğrafı yok?

İçerisinde bulunduğumuz için kendi galaksimizin fotoğrafını çekemiyoruz. Yani bu kendi evimizi evin içerisinde çekmek gibi bir durum. O nedenle gözlemleyebildiğimiz ölçüde tahminler üzerinden galaksimizi tanımlıyor ve modellemesini yapabiliyoruz.

YORUMLAR

jetfilmgo