Tethys Uydusu: Büyük buzlu kraterlerin efendisi

29.11.2019
Tethys Uydusu:  Büyük buzlu kraterlerin efendisi

Tethys hangi gezegenin uydusudur? Merak ediliyor. Tethys Uydusu özellikleri, yüzeyi, yarıçapı, Mitoloji, adının kökeni nedir? Satürn’ün buzlu uydusu, kraterler gibi aramalarınıza yorumguncel.com’dan yanıt bulabilirsiniz.

Tethys Uydusu hakkında bilgiler

Tethys uydusu, Satürn en büyük 5. Doğal uydusudur. Tethys, İtalyan Astronom Cassini tarafında 1684 yılında keşfedilmiştir. Tethys uydusu adının Yunan Mitolojisinde Uranüs ile Gaia’nın kızı Tethystan’dan almıştır. Satürn’ün doğal uydularından biri olan Tethys, Güneş Sistemi içerisinde yoğunluğu en az olan uydulardan biridir. Satürn III olarak da adlandırılan uydu, çapı ile orta boylu uydular arasında yer alır. Yüzeyi buzla kaplı kayalardan oluştuğu için Enceladus’tan sonra güneş ışığını en iyi yansıtan uydular arasında sayılabilir. Uydunun üzerinde 400 kilometre çapında Odyseus adı verilen bir krateri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Ithaca Chasma adı verilen 100 kilometre genişliğe 2000 km uzunluğa sahip 3 ila 5 kilometre derinliğinde bir krater daha olduğu saptanmıştır.

Tethys üzerinde bulunan Odyseus krateri

Tethys’i görüntüleyen sondalar

Tethys uydusu, Cassini’nin 1684 yılındaki keşfinin ardından ilk olarak 1979 yılında Pioneer 1 uydusu tarafından fotoğraflanmış, ardında 1980 yılında Voyager 1, 1981 yılında Voyager 2 ve 2004 yılında Cassini Uzay Sondası tarafından araştırılmış ve bugünkü elde edilen bilgiler kaydedilebilmiştir.

Tethys uydusunun özellikleri

Tethys uydusu Dione Uydusu ile birlikte keşfedilen uydu olması ile de dikkati geçer, Uyduda bulunan yoğun buz nedeniyle su kütlesi olabileceği üzerinde de durulmaktadır. 1000 kilometre çapında bulunan uydunun, Satürn’e uzaklığı ise 295 bin kilometre civarındadır. Satürn’ün etrafındaki turunu Dğnya zamanı ile 1888 günde tamamlayan Tethys’in ortalama sıcaklığı ise -187 derecedir.

Star Wars’ın Ölüm yıldızı ile benzerliği

Tethys Uydusunun bir atmosferi yoktur ve kendi etrafında dönmemesi nedeniyle Satürn’e sadece bir yüzünü gösterir. Bu bakımdan uydumuz Ay’a karakteristik olarak da benzer. Satürn’ün Manyetosferine yakın olması nedeniyle, enerji partiküllerinin de sürekli hışmına uğrayan Tethys’in yüzeyine çok tuhaf şekiller bulunduğu da bilinmektedir. Uydu, bembeyaz görünümü nedeniyle de Star Wars filmindeki ölüm Yıldızı’na benzetilmektedir. Tethys’in adı Anadolu yarımadası öncesi oluşmadan önce bulunan denizin adıdır.

Güneş Sistemi’ni Yorum Güncel’in Kozmos başlığı ile keşfedin!

YORUMLAR

jetfilmgo dizifilmgo