Uhud Savaşı : Müslümanların kaybettiği ama güçlendiği savaş!

25.03.2020
Uhud Savaşı :  Müslümanların kaybettiği ama güçlendiği savaş!

Uhud Savaşı ‘nın tarihi, kısa tarihi, nedenleri, sonuçları, Hz. Muhammed’in yaralandığı savaş, Müslümanların kaybettiği savaş, savaş stratejisi gibi aramalarınıza yorumguncel.com’dan yanıt bulabilirsiniz.

Uhud Savaşı Tarihi

Uhud Savaşı, İslam Tarihi’nin en önemli ve en çok ders çıkarılması gereken savaşı olarak ön plana çıkan bir muharebedir. Bu savaşta İslam Ordusu’nun bir anlık emir komuta zincirinin bozulması, o güne kadar elde edilen ilerlemenin tehdit altına girmesine neden olmuştur.

Uhud Savaşı, İslam ordusu ile Mekkeliler arasından meydana gelen Bedir Savaşı’nın ardından Hicret’in 3.yılında meydana geldi. 23 Mart 625 (7 Şevval 3) tarihinde meydana gelen savaş Uhud Dağı eteklerinde gerçekleşti. Medinede yaşayan Müslümanlar ile Ebu Sufyan ordusu arasında yaşanan savaş, Bedir Savaşı’nda sonra, İslam Tarihi’nin en önemli savaşıdır. Zira savaşın ortaya çıkış ve sonucu itibari ile Hz. Muhammed ve İslam ordusu’nun hedeflerini kısa süreli de olsa sekteye uğratan, buna rağmen, bir çok ders alınan savaşlardan biri olmuştur.

Uhud Savaşı’nın nedenleri nelerdir?

Ebu Sufyan ve ordusu Bedir’de alınan büyük yenilginin ardından intikam alma planları yapmaktadır. Aynı zamanda savaş sonrası ordusunu güçlendiren Mekkeliler bu kez İslam ordusunu yenilgiye uğratacağına da olukça emindir. Mekkeliler Bedir Savaşı’nda Ebu Sufyan’a ait kervanın Mekke’ye ulaşamayı başarmasıyla maddi imkanlarını savaş için kullanmak istemesi de savaşın yaşanmasında önemli etkendir.

Hz. Muhammed’in savaştaki stratejisi

Mekkeliler tüm bu planları yaparken, İslam Peygamberi Hz. Muhammed ve İslam Ordusu da böyle bir saldırıya karşı hazırlıklıdır. Mekkelilerin saldırısını bekleyen Hz. Muhammed, Medine’de Harp meclisi’ni toplar. Mekkelilere karşı nasıl bir strateji izleneceğini danışan Resül-i Ekrem, Bedir Savaşı’nda olmayan gençlerin, meydanda savaşalım önerisi ile karşılaşır. Ancak İslam Peygamberi, saldırı savaşı yerine savunma savaşı yapılması taraftarıdır. Zira Müslüman ordusu 700 kişi civarındadır. Ancak Mekkelilerin çok daha kalabalık olacağından emindir. Uzun süren iştiarelerin ardından meydan savaşı yapılması önerisi kabul edilir. Harp meclisi savaş yerini Peygamber Hz. Muhammed’in seçmesini ister. Hz. Muhammed’de Uhud dağı ve eteklerini seçerek savaş stratejisi hazırlar. Buna göre Uhud Dağı’nda bulunan Ayneyn tepesine 50 tane okçu yerleştirilecek, meydan savaşı sürerken okçular hem tepeyi hem de İslam Ordusuna destek verecektir. Hz Muhammed okçulara, ‘Yırtıcı kuşların cesetlerimizi kapıştığını görseniz bile yerlerinizi terk etmeyiniz’ şeklinde emretmiştir.

Uhud Savaşı’nda yaşananlar

İki ordu Uhud Dağı eteklerinde karşı karşıya gelir. Müslüman ordusu Uhud Dağı’nı arkasına alarak Mekkeliler karşı savaş pozisyonu almıştır. Bir kaç mübarezenin ardından Mekkeliler Müslüman Ordusu’na saldırır. Savaş sert ve çetin geçer ancak, Müslüman ordusu, Mekkeleri meydan mağlup etmeyi başarır. Meydan kaybettiğini gören Mekkeliler kaçışmaya başlar. Bunun üzerin İslam Ordusu, savaşın ganimetlerini paylaşmaya başlar. Ayneyn Tepesi’nde bulunan Okçular’ın ganimet paylaşımını görmesi üzerine bir anda tepeyi bırakarak meydana ganimet toplamaya akın ederler. Tepede sadece 7 kişi kalmıştır. Bunu fırsat bilen Mekkeli Halid bin Velid ordusu ile Ayneyn Tepesi’nden saldırır. Bir anda savaş tersine dönmüştür. Halid bin Velid’in okçu birliğini yardığını gören Mekkeliler savaş alanına geri döner ve savaş yeniden başlar. Ganimet toplamak üzere olan Müslüman ordusu ne olduğunu anlayamadan yeniden savaşmaya başlasa da savaş kaybedilmiştir. Bazı kaynaklarda savaşın kazananının olmadığı belirtilmektedir.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı uhud-savasi-muslumanlarin-kaybettigi-ama-guclendigi-savas1.jpg

Hz Muhammed’in yaralanması ve Ayet inmesi

Bu savaşta bir Mekkeli asker Hz. Muhammed’in bulunduğu yere kadar yaklaşmış, onu koruyan askerlerin bir kısmını öldürerek Hz. Muhammed’e saldırmıştır. Bu saldırıda İslam Peygamberi’nin miğferi kılıç darbesi sonucu ortadan ikiye ayrılmış, miğrefin kırıkları yanaklarına batmış ve dişi kırılmıştır. ‘Muhammed sen kurtulursan ben kurtulmayayım’ diye bağırarak gelen bir askeri gören Hz. Muhammed eline aldığı Mızrağı bu askere fırlatmıştır. Bu öyle bir atıştır ki üzerine ayet inmiştir. (Sonra onları siz öldürmediniz, lâkin Allah öldürdü. Attığın zaman da sen atmadın, lâkin Allah attı. Enfal 17.)

Hz. Hamza’nın öldürülmesi ve ciğerinin dişlenmesi rivayeti

Ayrıca savaş esnasında Mızrakla yaralanan ‘Allah’ın Aslanı’ olarak bilinen Hz. Hamza da şehit olmuştur. Ebu Sufyan’ın karısı Hind’in eğittiği bir Mekkeli askerin mızrağı ile yaralanan Hz. Hamza’nın şehit olması sonrası, savaş meydanında Mekkeliler Müslüman askerlerine çeşitli işkenceler yapmıştır. Hind ise Hz. Hamza’nın ciğerini söktürdüğü ve dişlediği rivayet edilmektedir.

Uhud Savaşı’nın sonuçları

Uhud Savaşı İslam Tarihi açısında ders alınması gereken bir savaş olarak ön plna çıkar. Okçuların aç gözlü tavrı nedeniyle, kazanılan savaş adeta kaybedilmiştir. Emir Komuta zincirine riayet edilmemesi Müslümanlar için çok acı bir mağlubiyete sebep olmuş 70’e yakın şehit verilmiştir. Şehit olanlar içerisinde Hz.Hamza, Musab bin umeyr gibi isimlerin olması Medine’deki Müslümanların matem havası yaşamasına neden olmuştur. Ancak bu savaş sonrası dostu düşmanı gören İslam Ordusu, bir sonraki mücadeleye çok güçlü çıkmasını da sağlamıştır.

Uluğ Bey kimdir? Hükümdar bir bilim insanı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

canlı tv izle