Yakın Plan (Close-Up) Film | Konusu | Oyuncuları | Yorumları

Yakın Plan film, konusu, filmi konusu, replikleri, yorumları, ekşi, izle türkçe dublaj, 1990, müziği, Close-Up, Nema-yı Nezdik, imdb, analizi, yorum, yorumları, izle, Trt 2, Abbas Kiyarüstemi gibi aramalarınız için yorumguncel.com’da kalın.

30.05.2021
Yakın Plan (Close-Up) Film | Konusu | Oyuncuları | Yorumları

Yakın Plan film, konusu, filmi konusu, replikleri, yorumları, ekşi, izle türkçe dublaj, 1990, müziği, Close-Up, Nema-yı Nezdik, imdb, analizi, yorum, yorumları, izle, Trt 2, Abbas Kiyarüstemi gibi aramalarınız için yorumguncel.com’da kalın.

Film Hakkında

Köker Üçlemesi, Kirazın Tadı ve Rüzgâr Bizi Sürükleyecek filmleriyle dikkat çeken Abbas Kiyarüstemi‘nin yönetmen koltuğunda oturduğu 1990 yılı yapımı İran filmidir. Film, kendisini ünlü yönetmen Mohsen Makhmalbaf olarak tanıtan ve varlıklı bir aileden çekeceği film için para istemesi sonucunda tutuklanan bir kişinin gerçeğe dayanan öyküsünü konu alır. Öyküde yer alan kişiler filmde kendilerini oynamıştır. 1990 İran depremi döneminde geçen film, pek çok ödül aldı ve yönetmenin batıda tanınmasını sağlamıştır.

Yönetmenin “gözbebeğim” diyerek andığı film yarı belgesel nitelikteki biyografik bir filmdir. Quentin Tarantino, Martin Scorsese, Werner Herzog, Jean-Luc Godard ve Nanni Moretti gibi ünlü yönetmenler bu film hakkında olumlu eleştirilerde bulunmuştu. Orijinal adı Nema-yı Nezdik
olan film toplamda 1 saat 38 dakikadan oluşuyor. Filmin imdb puanı 8,3’dür.

Yakın Plan Film Konusu

Yoksul sinema tutkunu Hüseyin Sabzian, otobüste yaşlı bir kadınla tanışır ve kendisini ünlü İranlı yönetmen Mohsen Makhmalbaf olarak tanıtır. Kadın, buna inanarak, adamı ailesiyle tanıştırmak üzere evine davete eder. Sabzian da, aileyi, yeni çekeceği filme para yardımı yapmaları şartıyla, filminde oynamaya ikna eder. Fakat, zengin Ahankhah ailesi, evi soyacağından şüphelenerek, adamı polise ihbar eder. Sabzian tutuklanır, sorgulama ve yargılanma süreci başlar.

Yakın Plan Filmi Oyuncuları

Hossain Sabzian
Mohsen Makhmalbaf – Kendisi
Abolfazl Ahankhah – Kendisi
Mehrdad Ahankhah – Kendisi
Monoochehr Ahankhah – Kendisi
Mahrokh Ahankhah – Kendisi
Nayer Mohseni Zonoozi – Kendisi
Ahmad Reza Moayed Mohseni – Kendisi
Hossain Farazmand – Araştırmacı
Hooshang Shamaei – Taksi şöförü
Mohammad Ali Barrati – Asker
Davood Goodarzi
Haj Ali Reza Ahmadi – Hakim
Hassan Komaili – Kaydeden
Davood Mohabbat – Kaydeden
Abbas Kiarostami – Kendisi

Fragman

Aldığı Ödüller

Jüri Özel Ödülü – 8. Fajr Uluslararası Film Festivali, Tahran 1990.
Gümüş R Ödülü – 3. Rimini Uluslararası Film Festivali, İtalya 1990.
Quebec Eleştirmenler Birliği Ödülü – 19. Montreal Uluslararası Yeni Film ve Video Festivali, Kanada 1990.
En iyi yönetmen – 5. Dunkerque Uluslararası Film Festivali, Fransa 1991.
Basın Ödülü – 5. Dunkerque Uluslararası Film Festivali, Fransa 1991.
Dunkerque Şehri Ödülü – 5. Dunkerque Uluslararası Film Festivali, Fransa 1991.
Sinema öğrencileri ödülü – 5. Dunkerque Uluslararası Film Festivali, Fransa 1991.
FIPRESCI Ödülü – 11. İstanbul Uluslararası Film Festivali, Türkiye 1992.

Yakın Plan Film Yorumları

yarı belgesel tarzında çekilmiş 90 yapımı bir abbas kiorastami filmi…

  • remedios

film içinde filmden ziyade; film için film. filmin ilginç yanlarından biri, iran’ın gelmiş geçmiş bütün yönetmenleri bir araya gelmişde böyle bir filmin; yapılmış olması için değil, çokca yaşanmış olan ve bizim iftaharla andığımız* yeşilçam’ın kamera arkasında bize pekde gösterilmeyen ayrıksı sıkıntılarının olağanlıgını yansıtması için kotarılmış oldugu. kiarostami tarzı yerli halkla geçen diyaloglarıyla başlamasına alışık olduğumuz* film, zanaat aşkı, sanat platonikliği ve evdeki bulgur hesabının arasındaki çapraşık ve bir o kadarda neden sonuç ilişkisine bağımlı yolu takip ediyor. sahte makhmalbaf’ımızın duruşma salonundaki şüpheli mizacı ve ısırgan otları arasında tek papatyalık renk anarşisi, kendimizi dogru olduguna dair henüz kafamızda yeteri kadar sekans yokken, bu itiraflara inanmayı arzulayan bir içgüdüyle başbaşa bırakıyor bizi. tabi iş görüşmelerinde takınılması vacipten olan, prim yapması muhtemel bu kırılgan, zeki ve sanatsever mizacın evrenselligi ukte olarak kodlanıyor amigdalamızda. belkide yeni bir star doğmuş da çoktan batmıştır bu filmi izlediğim vakit itibariyle. uzak diyarlardaki bir toprak parçası* olması sebebiyle bulamıyorum kendimde bu araştırmacı, bağımsız filmsever bağımlılığını. filmimiz kanal 7’nin gecegündüz verdiği islam ahalisine yönelik ve genellikle epilogue’unda ağlayan sakallı amca portresiyle nihayete eriyor. ne öğrendik dersenis ;

  • arsmoriendi

içinde türkçe olarak “üç tane yumurta pişiresin.” cümlesinin geçtiği film. (filmdeki aile azeri kokenlidir)

  • yunus

gerçek bir olay üzerine kurulmuş, kendini mohsen makhmalbaf olarak tanıtan adamın gerçek olaydaki adam oldugu, dolayisiyla kendini oynadığı, belgesel ve kurmaca sinemayı şaşılacak bir biçimde güzel birleştiren ve bu yolla seyircinin kafasını karıştıran abbas kiarostami filmi.

  • yunus

iranli yonetmen abbas kiarostami’ nin yonettigi film.

  • mccormick

filme adini veren “close-up” denen seyin mahkemede kullanildigi sahne bana kalirsa herseyi ozetlemektedir zira close up lenslerin kullanimi daha da aciklayici olacaktir.

  • kudra

Çivi Bombacısı Londra’yı Sarsan Terörist Belgesel 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

jetfilmgo