2011 Japonya Tohoku Depremi : En büyük beş depremden biri

05.01.2020
2011 Japonya Tohoku Depremi : En büyük beş depremden biri

2011 yılında meydana gelen 9.0 şiddetinde Japonya ’nın Tohoku bölgesinde meydana gelen, insanlık tarihinde kaydedilen en büyük 5 depremden biri Japonya Tohoku Depremi’dir. Merkez üssü, Tohoku Bölgesinin doğu kıyısında yerin ise 24 kilometre altında meydana geldiği açıklanmıştı. Depremde can kaybı çok olmamasına karşın, depremin ardından yaşanan büyük tsunami’de binlerce insan hayatını kaybetmiştir. Japonya, tarihinin en büyük depremi olarak da bilinen deprem, 37.9 metrelik tsunami dalgaları ile bir faciaya dönüşmüş Japın hükümeti tarafından yaşanan felaket Büyük Doğu Japonya Depremi (felaketi) olarak kayıtlara geçirilmiştir.

2011 Japonya Tohoku Depremi ve Tsunami Felaketi

11 Mart 2011’de yerel saat ile 14.46’da meydana gelen deprem, Japonya’nın Sendai kentine ykın bir bölgede meydana geldi. Tokyo’yo 373 kilometre uzaklıkta yaşanan depremden gökdelenlerin sallanması görüntüleri Dünyayı adeta dehşete düşürmüştür. Depremden önce bir çok artçının meydana geldiğini de bilinmektedir. Meydana gelen 9.0 şiddetindeki deprem öncesi Japonya Meteoroloji Ajansı tarafından kullanılan sismometrelerden alınan veriler sonrası daha büyük bir deprem olacağı uyarısını Japonya halkı ile paylaşması sayesinde depremde ölen sayısı çok azdı. Ancak depremden yaklaşık 1 saat sonra Japonya’nın Doğusunu vuran Tsunami, 15 bin 900 kişinin ölümüne 2 binden daha fazla insanın kaybolmasına neden oldu. Tsunami ülkede 470 kilometrekarelik alanı sıular altında bıraktı, kıyı şehirleri yerle bir ederken, elektrik altyapılarını çökertti. Asıl büyük tehlike ise Fukuşima Nükleer Santrali’nde yaşandı. Nükleer Santrali’nin soğutma sistemine zarar veren Tsunami sonrası, Nükleer Santralde bulunan reaktörlerden biri patladı. Ardından diğer reaktörün patlamasını önlemek için ölüm görevi düzenlendi.

2011 Japonya Tohoku Depremi’nin bilimsel açıklaması

Meydana gelen deprem sadece Japonya’da değil, çevre ülkelerde de hissedildi. Meydana gelen Tsunami, Amerika ve Şili kıyılarına kadar ulaştı. Jeofizikçilerin yaptığı açıklamada meydana gelen resmi olarak da 9.03 olarak açıklanan depremin Dünya’nın ekseninde 15 cm’lik bir kaymaya sebep olduğu açığa çıkan enerjinin bir Dünya metropolünün kullanacağı bir yıllık elektrik enerjisi karşılayacak kadar yüksek derecede olduğu belirtildi. Ayrıca Hint Okyanusu’nda meydana gelen Tsunami’nin 2 katı daha fazla güçte olduğu da ifade edildi.

Tohoku Depremi sonrası Japonya

Tohoku Depremi sonrasında 4.4 milyon ev elektriksiz, 1,5 milyon ev susuz kaldı. Gıda sorunları yaşansada uluslararası yardımlar sayesinde insani krizler kısa sürede ortadan kaldırıldı. Japonya yaşanan depremin ardından yeniden altyapı inşaa çalışmalarına başladı. Kara ve demiryollarında yaşanan hasarlar, barajlarda meydana gelen yıkılmalara zaman içerisinde yeniden inşa edildi. Japonya, Dünya’nın önemli ekonomilerinden biri olması nedeniyle böylesine büyük bir depremin izlerini yıllar içerisinde silme çabası başarılı oldu.

1979 Kabe Baskını : Kabe’yi kan gölüne çeviren olay

Endonezya’da 230 bin kişiyi öldüren tsunami

YORUMLAR

canlı tv izle