Berlin Duvarı neden yapıldı? Neden ve nasıl yıkıldı?

03.01.2020
Berlin Duvarı neden yapıldı? Neden ve nasıl yıkıldı?

Berlin Duvarı neden yapıldı, niçin yıkıldı? Soruları sıkça aranıyor. Berlin Duvarı nedir? Neden yapıldı?, niçin yıkıldı, Batı ve Doğu Almanya ayrılığı, Alman Federal cumhuriyeti ne zaman kuruldu? Harita, yıkılış anı, filmleri, şimdiki hali, belgeseli, kim yaptırdı? Nereden geçiyordu? Belgeseli gibi aramalarınıza yorumguncel.com’dan yanıt bulabilirsiniz.

Berlin Duvarı nedir? Yapılış amacı neydi?

Berlin Duvarı, 1961, 1989 yılları arasında bugünkü Almanya’nın başkenti olan Berlin’de Sovyetler ve Batı İttifakı’nın anlaşmazlığı sonucu ortay çıkmış olan ‘Utanç duvarı’ olarak bilinen duvardır. Berlin Duvarı, (Berliner Mauer) Nazi Almanyası’nın 2. Dünya Savaşı’ndan sonra yıkılmasının ardından, Müttefikler tarafından Batı İttifakı ve Sovyetler Birliği’nin ülke topraklarını kontrol altına alması sonrası 4’e bölünmüştü. 1950’lerde Batı İttifakı birlik kararı almasına rağmen, Sovyetlerin reddetmesi üzerine Doğu ve Batı Almanya olarak ikiye bölünen ülkede, Doğu’dan Batı’ya, Batıdan da Doğu’ya geçişler yasaklandı. Başkent Berlin’i ikiye bölen duvar aynı zamanda ideolojik olarak farklı yönetimlere maruz kalan Alman halkını da ikiye bölmüş oluyordu.

Berlin Duvarı’nın yapılışı

1961 yılında bir günde örülen Berlin Duvarı, insanların aşmak istediği bir engel haline gelmiştir. İlk başlarda tel örgüler ile insanların kaçmasını engellemeye çalışan güçler, bunda başarısız olunca, geçenlerin tespit edilmesi için beyaza boyanması, mayınlar, gözetleme kuleleri, köpekler, çelik kapılar ve yüksek güvenlik önlemlerine rağmen Doğu Almanya’da Sovyetlerin baskın ideolojisinden kaçan, Almanlar, Berlin Duvarını aşmaya çalışmaktan hiç vazgeçmemiştir. Berlin Duvarı’dan geçmeye çalışan resmi kayıtlara göre 240 kişi hayatını kaybetti. Birçok insan da yaralı olarak yakalandı. Yaklaşık uzunluğu 46 kilometre olan duvardan, tünel, balon ve birçok farklı yöntemler ile 1961- 1989 yılları arasında 270 bin kişinin aştığı düşünülmektedir.

Berlin Duvarı ’nın yıkılması

İnsanlık tarihinde Utanç duvarı olarak adını alan Berliner Mauer yani Berlin Duvarı, o dönemin Sosyalist Birleşik Partisi (SED) lideri olan Walter Ulbricht tarafından Sovyet güçlerine yapılan çözüm teklifleriyle düşünülmeye başlanmıştır. Sovyetlerin 1990lı yıllar öncesi kaybolan gücü ve dağılmanın eşiğine gelmesi Doğu Almanya’da da çözülmeye neden oluyordu. Sovyetler kontrolü’ndeki Doğu Almanya’da gücü kaybeden Ruslar, çözüm taleplerine olumlu yaklaşmaya karar verince, 9 Kasım 1989 yılında Berlin Duvarı’ndan geçişlerin serbest bıraktığı halka açıklamak zorunda kaldı. İnsani krizin Doğu tarafından kaynaklanması nedeniyle Berlin Duvarı’nın sorumluluğu Sovyetlere yıkılmak istense de Berlin Duvarı, Batılı müttefiklerin Sovyet Rusya’yı yıpratmak için kullandığı önemli kozlarından biri olmuştur. 13 Haziran 1990’da başlanan Berlin Duvarı’nı yıkma işlemi 1992’de tamamlanmıştır. Duvarın ortadan kaldırılması Doğu Almanya’da ekonominin ve istihdamın düzelmesine neden olmuş, yıllardır kriz içerisinde yaşayan Alman halkının da yeniden birleşmesini sağlamıştır.

Berlin Duvarı’ndan geriye kalanlar

Berlin Duvarı’nın yıkılmasının ardından Almanya 3 Ekim 1990’da yeniden birleşme kararı alarak Almanya Federal Cumhuriyeti’ni kurdu. 1992 yılında tamamen ortadan kalkan duvarın olduğu yerlere zaman içerisinde duvarı anlatan müzeler, tesisler kuruldu. Schandmauer olarak da batı Dünyasında adlandırılan ‘Utanç duvarı’nın, Bir zamanlar şehrin tam ortasından geçtiği yerler, bugün yeniden imara açılmış, yerini bina, meydan ve sokaklara bırakmıştır, diğer yerler genelde yeniden kullanıma girmiş yol ya da yeşillendirilmiş park alanıdır. Duvarın kimi kesimleri anıtsal amaçlı olarak yerinde bırakılmıştır.

Berlin Duvarı Filmleri

The Spy Who Come From The Cold (1965)

Funeral in Berlin (1966)

One, Two, Three (1961)

Torn Curtain (1966)

Octopussy (1983)

The Life of Others (2006)

The Legend of Rita (2000)

Good Bye Lenin (2003)

The Tunnel (2001)

*‘Beyaz Ölüm’ Simo Hayha kimdir ?

**Alp Er Tunga’nın Torunu ve İlk Türk Kadın Hükümdar: Tomris Hatun

YORUMLAR

jetfilmgo