Datalogger Nedir?

28.02.2022
Datalogger Nedir?

Seçilmiş verilerin belirli bir süre boyunca ve belirli aralıklarla kaydedilmesini sağlayan cihazlara datalogger denilir. Nem, sıcaklık, su seviyesi, basınç, güneşlenme değerleri, rüzgar hızı ve yönü ile pek çok fiziksel veriyi ve çevresel koşulları kaydetme amacıyla kullanılırlar. Bir projenin gerçekleştirileceğinin ya da ürün bulundurulan alanların hangi fiziksel koşullarda olduğunun ve ne tür durumlarla karşı karşıya kaldığının süreleriyle bilinmesi ve buna göre değerlendirilmesi ihtiyacına yönelik cihazlar olma özelliklerine sahiptirler.

Datalogger yani veri kaydedici cihazlar; sorunların belirlenmesi, ısıtma/soğutma ve havalandırma testleri, saha çalışmaları, kalite kontrol çalışmaları ile taşıma sırasındaki izlemler başta olmak üzere birçok farklı alanda kullanılabilir. Dataloggerlar araştırmalarda da eğitim bilimleriyle ilgili alanlarda faaliyet gösterenler için veri toplama noktasında önemli bir yere sahiptir. Pille çalışan ve son derece küçük cihazlar olmaları nedeniyle kullanmak istenen zor alanlara yerleştirilmeleri de mümkündür. Kaydetme başlama talimatının verilmesinin ardından verileri otomatik olarak kaydeden dataloggerlar süre sona erince kayıt işlemini durdururlar.

Dataloggerların, kendileriyle birlikte gelen yazılım aracılığıyla kişisel bilgisayarlar üzerinden komut verme ve bilgi alma gibi işlemleri kolayca gerçekleştirmesi mümkündür. Bu yazılım aynı zamanda kaydedilen verileri analiz ederek karşılaştırmalı olarak sunmaktadır. Aynı zamanda tablo, grafik ve benzeri yöntemlerle daha etkili bir çalışma yapılmasına katkıda bulunur.

Dataloggerların; basınç, nem, sıcaklık, iç hava kalitesi ve çok fonksiyonlu dataloggerlar gibi çeşitli kategorileri vardır. Bu sayede kullanılacak alana ve ihtiyaçlara göre farklı özellikte dataloggerlar seçilmesi mümkün olabilmektedir. Datalogger ve gres yağlama başta olmak üzere farklı ihtiyaçlarınıza yönelik yüksek performanslı çözümler için TPM Mühendislik ile iletişime geçebilirsiniz.

Datalogger Nerelerde Kullanılır?

Dataloggerların kullanım amacı, belirlenen aralıklar içinde veri alma, kaydetme ve toplama işlemlerinde kolaylık ve iş verimliliğinin artmasını sağlamaktır.  Veri kaydedici olarak da bilinen datalogger, çoğu zaman enerjinin kolayca götürülmesi mümkün olmayan uzak alanlarda kullanılmaktadır. Nakliye sırasındaki izlemelerde, saha çalışmalarında, problem belirlemede, ısıtma/soğutma/havalandırma testlerinde, kalite çalışmalarında, genel araştırma ve eğitim bilimlerinde çalışanlar için ideal olarak kabul edilmektedir.

Dataloggerler veri toplama konusunda son derece dayanıklı cihazlardır. Pek çok fiziksel verinin anlık olarak izlenmesinin yanı sıra kayıt altında tutarak raporlama ve verileri proses sonrasında analiz etme imkanı verirler. Analiz yazılımları sayesinde sürekli veri takibinde, sistem şartlarının izlenmesi mümkün olmaktadır.

Veri kaydedicilerin oldukça geniş bir uygulama alanı vardır. Kullanılacak olan datalogger cihazları, uygulamanın cinsine göre değişiklik gösterebilir. Sıcaklık değişimlerinin gözlenmesi için sıcaklık dataloggerları kullanılırken, medikal sektöründe sıcaklık kadar nem de önemli bir etken olduğundan medikal sektöründe sıcaklık nem datalogger cihazlarının kullanılması tercih edilmelidir. Kompakt yapıları ile ön plana çıkan datalogger cihazları, zorlu ortam koşullarında yapılacak ölçümlerde kullanıcılara büyük kolaylık sağlarlar.

Datalogger cihazlarının uygulama ve kullanım alanları arasında şunlar sayılabilir: ilaç depoları, hastaneler, endüstriyel ortamlar, toprak nem ölçümleri, iletkenlik, akış uygulamaları, laboratuvar ortamları, soğuk hava depoları, gıda depoları, pH ve su derinliği.

Datalogger Nasıl Çalışır?

Zaman içinde veri kaydedip depolamaya yarayan bir elektronik cihaz olan dataloggerlar, elektrik beslemesi olmayan yerlerde batarya ile çalışmaktadır. Bir ya da daha fazla sensör girişi için uygun olan dataloggerlar, önceden belirlenmiş aralıklarda gelen verileri kaydetme görevini üstlenirler. Dataloggerların ölçüm aralığı milisaniye, dakika ve saatlere kadar çıkabilmektedirler.

Datalogger cihazları bir bilgisayara sensör bağlanarak bir arayüz aracılığıyla sensörün ölçtüğü verileri bilgisayara kaydederler. Bunun yanı sıra taşınabilir datalogger cihazlarının kullanımı daha yaygındır. Bu sensörlerden genellikle sıcaklık, darbe, nem, ışık, pH, konum gibi değerlerin ölçülmesi aşamasında yararlanılır.  Taşınabilir dataloggerlar ise portatif ve her türlü prosese uygulanabilmeleri nedeniyle genellikle daha sık tercih edilmektedirler.

Datalogger Ne İşe Yarar?

Datalogger cihazları veri analizi için süre aralıkları önemli olmakla birlikte, kayıt koşullarına göre istenilen süre boyunca, ihtiyaç duyulan yerlerde kullanılabilmektedir. Soğuk zincir uygulamalarında, eczane dolaplarında, kan merkezlerinde, organ nakli araçlarında, pompa istasyonlarında ve diğer hassas veri ölçüm sınırı olan yerlerde kullanılabilmektedir.

Datalogger anahtar aracılığıyla başlatılır ve verinin alınacağı ortama koyulur. Veri alma işlemi sona erdiğinde cihaz kablolu ya da kablosuz bağlantı aracılığıyla veya doğrudan bilgisayara bağlanarak veri indirilir. Alınan veriler cihaza ait arayüz programıyla ya da farklı bir program aracılığıyla analiz edilmekte ve rapor çıkartılabilmektedir.

Veri kaydedicilerin kullanıcılara iki şekilde faydası vardır. Uzak yerlerde ölçüm yapılması için birini göndermekle harcanacak zaman ve masraf konularında tasarruf edilmesini sağlarlar. Ek fayda olarak da bir datalogger yerleştirilmesiyle daha yüksek veri yoğunluğu sağlama imkanı elde edilir. Datalogger herhangi bir insan müdahalesi olmadan üstelik daha güvenilir ölçümlerle verileri toplayabilmektedir.

Datalogger cihazlarının sensörlü tek kanallı cihazlardan uzun süreyle farklı sensörlerden veri elde etmeyi sağlayan çok kanallı veri kaydedicilere kadar oldukça farklı türü vardır. Veri kaydı yazılımı sayesinde elde etme parametrelerinin yapılandırılması ve veri çıktılarının biçimlendirilmesi mümkündür.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

canlı tv izle