Hendek Savaşı : Müslümanların son savunma savaşı!

30.03.2020
Hendek Savaşı : Müslümanların son savunma savaşı!

Hendek Savaşı (Gazvesi)önemi, nedenleri, tarihi, sonuçları, kim kazandı, nerede yapıldı, kimlere karşı yapıldı, kısa tarihi, kaç kişi öldü gibi aramalarınıza YORUM GÜNCEL’den yanıt bulabilirsiniz.

Hendek Savaşı, Hicret’in 5. yılında 31 Mart 627’de Medine’de Müslümanların, kendilerine kaşrı olan tüm gruplara (Medine Yahudileri, Arap paganları ve Kureyş kabileleri) karşı yaptuğı savunma savaşıdır.

Hendek Savaşı tarihi

Uhud Savaşı’nda iki tarafın da yenişememesinin ardından Mekkeliler Müslümanlara güçlü bir ordu ile darbe vurmak istiyordu. Uhud’da Müslüman ordusunun dağılması sonrası verilen zaiyat nedneiyle umutlanan Kureşyliler, Medine’de müslümanlardan rahatszı olan Yahudilerle işbirliği yaparak Medine’yi kuşatma altına alma planı yaptı. Uhus Savaşı’ndan sonra Mekke kervanlarının Mısır, Suriye ve Irak’a gitmesini Müslümanlar engel oluyordu. Hz. Muhammed’in ihanetleri nedeniyle Medine’de yer alan Beni Nadir kabilesini Medine’den sürmesi sonrası, sürgün edilenm kabile Yahudileri de Müslümanlara karşı savaşma konusunda ikna etmişti. Asıl savaşın ortaya çıkma sebebi de bu oldu.

Hendek Savaşı’nın sebepleri

Mekke’de yaşayan paganlar, farklı bölgelerden paralı askerler toplamaya başladı. Bu haberi duyan Medine’deki Müslümanlar, savaş stratejisi belirlemeye başladı. Alınan karara göre, Uhud’da yapılan hata yapılmayacak ve açıkta savaşılmayacaktı. Savunma savaşı tercih edilecekti. Selman-ı Farisi tarafından ortaya atılan şehrin kritik öneme sahip yollarını hendek kazma fikri kabul edildi. Ardından hendek kazma çalışmaları başladı. Hz. Muhammed, hendek kazam çalışmalarına bizzat katılmıştır.

Hendek Savaşı’nda yaşananlar

Kureyş Ordusu, 10.00 kişilik kurduğu ordu ile Medine’ye doğru hareket etmeye başladı. Medine’de yaklaşık 3000 civarında Müslüman bulunuyordu. Medine’ye yaklaşınca hendekleri gören Mekkeliler, Hendeği koruyan okçulara ok saldırısı ile püskürtmeye çalıştı ve hendekleri geçmeyerek Medine’yi kuşatma altına aldı. Kuşatmanın etkisiz kaldığını düşünen Mekkeli paganlar, Beni Kureyza yahudilerini Müslümanlara karşı savaşa ikna etti. beniz Kureyza kabilesi Hz. Muhammed’e saldırmazlık sözü vermişti ama arkadan vurmaya karar verince, Müslümanların bu durumdan haberi oldu. Hz.Muhammed, bu kabileye karşı kısa sürede önlem alarak birliklerini onlara doğru yönlendirdi. Beni Kureyza kabilesinin saldırı girişimi başarısızlığa uğradı. Kureyş Ordusu 1 ay boyunca hendeklerin gerisinde kuşatmada bekledi. Bir kaç saldırı girişimi dışında saldırıya geçmedi. Yiyecek sıkıntısı, soğukların başlaması ve fırtınaların artması kalabalık orduyu yorunca, kuşatma başarısız oldu ve Kureyşliler çekilmek zorunda kaldı.

Hendek Savaşı’nın sonuçları

Savaş boyunca Kureyşlilerden 8, müslümanlarda ise 6 kişi yaşamını yitirdi. Savaşın ardından Beni Kureyza kabilesi önce 15 sonra 25 gün boyunca kuşatıldı. Savaş esnasındaki ihanetleri nedeniyle kabilenin erkekleri bu kuşatmalarda öldürüldü.

Hendek Savaşı’nda Mekkelilerin başarısız girişimi İslamiyetin önünü açan önemli olaydan birisidir. Müslümanlar kervan yollarındaki üstünlüğü bu savaşta kanıtlamış, diplomasi gücünü de göstermiştir. Müslümanlara karşı yapılan son saldırı olarak da geçen Hendek Savaşı, dönemin tüm İslam karşıtlarına karşı alınmış önemli bir zaferdir. Müslümanlar bu savaşın ardından savunma pozisyonunu bırakıp saldırıya geçmeye karar vermiştir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

canlı tv izle