Kapadokya’da Gizemli Bir Kent: Derinkuyu Yeraltı Şehri

11.11.2019
Kapadokya’da Gizemli Bir Kent: Derinkuyu Yeraltı Şehri

Gizemli Kentlerden Ürdün’de bulunan Petra Antik Kenti yapısından daha gizemli bir kent Derinkuyu Yeraltı Şehri. Nevşehir/Kapadokya’da yer alan ve M.Ö 3000 yılına dayanan kent, olağanüstü mimari ile diğer yeraltı şehirlerinden ayrılıyor. Şehirde bulunan yapılar, mimarisi, nerededir, nasıl gidilir ve giriş ücretleri hakkında detaylı bilgi için yorumguncel.com

Yer üstünde türlü güzellikler sunan Kapadokya, bir dönem o bölgede yaşamış insanların izlerini ve gizemlerini de barındırıyor. Peribacalarında yaşayan insanların yanı sıra hala tam anlamıyla gün yüzüne çıkarılamayan gizemleri ile koca bir tarihe ev sahipliği yapıyor. İlk Hristiyanların yaşadığı bölge olarak bilinen Kapadokya yer altında da gizli bir yer altı şehrini barındırıyor. Ağaç kökü gibi yer altında 36 adet şehri bulunan kentin en büyük yeraltı şehrinden biri de Derinkuyu Yeraltı Şehri.

Derinkuyu Yeraltı Şehri Hakkında

Kapadokya’nın tüflü arazisi oradaki yaşamı hem yer altında hem de yer üstünde yerleşim yeri kurmaya mümkün kılıyor. 36 adet yer altı şehri bulunan Kapadokya’da en büyük şehirlerden biri de Derinkuyu yeraltı şehridir. Şehrin tarihi hakkında tam olarak bilgi sahibi olunamasa da M.Ö 3000 yıllarına dayandığı tahmin edilmektedir. M.Ö 3000 yıllarında bu bölgede yaşayan Proto Hitilerin yaşadığı tahmin edilen kentin Bizans döneminde de yaşam alanı olarak kullanıldığı düşünülmektedir.

Yapılan araştırmalarda Asur kolonilerine de ev sahipliği yaptığı düşünülen şehir, 2yy’da Romalıların zulmünden kaçarak Kayseri’ye gelen kolonilerin daha sonra Kapadokya’ya göç ettikleri bilinmektedir. İlk Hristiyanların o dönem Romalı askerlerden ve Arap askerlerinden kaçarak yerleştiği Kapadokya’da yer altı şehrini oluşturarak, besin depoları ile uzun yıllarca burada saklandıkları tahmin edilmektedir. Gizemli mimarisi ve olağanüstü planlaması ile kendine hayran bırakan kent bir tür yaşam alanı ve aynı zamanda da bir mahzendir.

1800lü yıllara kadar Kapadokya’nın yer üstünde yerleşim alanı kurulmamıştır. Derinkuyu Yeraltı Şehri tesadüf eseri 1963 yılında keşfedilmiştir.   

Derinkuyu Yeraltı Şehri Mimarisi Neler Var?

1963 yılında keşfedilen Derinkuyu Yeraltı Şehri, 1967 yılında ziyaretçilere kapılarını açtı. Şehir adını 60-70 metre derinlikte 52 adet su kuyusu bulunması sebebi ile almıştır. 4kilometrelik derinliği bulunan şehrin yalnızca 2 buçuk kilometrelik alanı temizlenebilmiştir. Bu temizlemenin ardından 8 kat aşağı inen şehrin tahminen 12-13 katı olduğu düşünülmektedir.

Şu ana kadar temizlenen 8 katlık şehrin derinliği 50 metreye ulaşmaktadır. Bütün katların temizlenmesi ile şehrin tüm derinliğinin 85 metreye kadar ulaşması bekleniyor.

Şehrin bu kadar geç keşfedilmesinin sebebi Kapadokya bölgesinde yerleşik hayatın geç başlaması

Sayılabilir. Ancak şehre girişin yalnızca ir kişinin geçebileceği büyüklükte tüneller ile başlıyor olması da büyük bir etken denilebilir. Ustaca yerleştirilen hava kanalları, besin saklama odaları ve hayvalarını beslemek için ahırları dahi bulunan bu kentte uzun süre bir arada yaşamak için her detay düşünülmüş. Şehir aydınlatması için de meşale ile ateş yakılarak sağlanmış.

Yapıları

Şehre giriş ince uzun tüneller ile başlıyor. Gizlenmiş koridorların ardında 5 metre ilerledikten sonra ilk kata ulaşılıyor. Gizemli şehrin ilk katında ahırlar, mutfak, şaraphane ve oturma odaları yer alıyor.

İkinci katına inildiğinde yine oturma odaları ve mutfak ile birlikte erzak depoları bulunuyor.

Şehrin en önemli mimari yapılarından biri de havalandırma kanalları. 3 katta ustaca tasarlanan havalandırma boşluklarının merkezi bulunuyor.  Bu bölgede bulunan ve diğer yeraltı şehirlerinden ayıran en önemli yapısı da Misyoner Okulu. Yine şehrin 3. Katında bulunan bu okulun yanında ayrıca haç şeklinde kilise ve günah çıkarma alanları da bulunuyor.

Bir arada yaşamak için her detayın düşünüldüğü yeraltı şehrinin 4. Katında da güvenliği sağlamak için zindanlar bulunuyor. Ayrıca bu katta yine havalandırmalar, su kuyuları ve sarnıçlar da bulunmakta.

Şehrin 5. Katı diğer yeraltı şehirleri ile bağlantı sağladığı düşünülen tüneller bulunduğu düşünülüyor. Bunun yanında 5. Kat diğer odalara dağılımın sağlanması için bir merkez konumunda yapılanmış.

Kalan diğer katlarda toplantı odaları, mezarlık, yeraltı su kuyusu ve kiliseler bulunuyor. Derinkuyu Yeraltı şehrinin bu yapılanmasının daha neredeyse yarısını keşfedebildiğini düşünen araştırmacılar daha şaşırtıcı detaylar ile karşılaşılacağını düşünüyor. Bu şehir geçici bir yapılanma, saklanma alaanı olarak görülse de aslında üretimin ve sosyal ortamın kurulduğu uzun süreli bir yerleşim alanı aslında. Bu şehri özel kılan bir diğer özelliği de tarihte en eski akıl hastanesini de içinde barındırıyor olması.

Derinkuyu Yeraltı Şehri nerededir, nasıl gidilir?

Derinkuyu Yeraltı Şehri Nevşehir’e bağlı antik çağlarda adı Melogobia olan Derinkuyu ilçesinde bulunuyor. Şehre Nevşehir-Niğde karayolu takip edilerek ulaşım sağlanıyor. Şehir Kapadokya Göreme Açık Hava Müzesi’ne 50km mesafede bulunuyor.

Derinkuyu Yeraltı Şehri ziyaret sezonları ve giriş ücreti ne kadar?

Derinkuyu Yeraltı Şehrine giriş ücreti 25TL’dir.

Ziyaret sezonları

Yaz sezonu: 08.00-19.00

Kış sezonu: 08.00-17.00

YORUMLAR

canlı tv izle